Základní vanilkový crème brûlée

Základní vanilkový crème brûlée

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3467 kcal
Bílkoviny 82 g
Cukr 123 g
Tuky 289 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Jediné prolomení krustičky a ochutnání vás rázem přivede k závislosti na tomhle úžasném francouzském dezertu. Vypadá rafinovaně, ale podle našeho receptu ho zvládnete raz dva.

Suroviny

smetana 250 ml
12%
smetana ke šlehání 250 ml
vanilkový lusk 1 ks
rozpůlený a vyškrábaný
žloutek 4 ks
cukr 70 g
co nejjemnější, a osm lžiček na posypání

Zahřejte troubu na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C. Oba druhy smetany a vanilku dejte do rendlíku a na mírném ohni pomalu prohřívejte těsně pod bod varu. Odstavte.

Žloutky a cukr utřete dohusta a dosvětla. Poté je zalijte ohřátou vanilkovou smetanou (lusk předtím vyjměte) a prošlehejte, aby se směsi spojily.

Vše přesuňte zpátky do rendlíku a na mírném ohni míchejte šest až osm minut nebo tak dlouho, až se pudink udrží na zadní straně lžíce. Pudink nalijte do ohnivzdorných formiček o objemu zhruba 200 ml a umístěte je do hlubší zapékací nádoby nebo pekáče. Do nádoby pak vlijte tolik vody, aby sahala do poloviny výšky formiček.

Pečte pětadvacet minut nebo do chvíle, kdy pudinky zpevní. Poté vyjměte formičky z pekáče a nechte je přibližně tři hodiny chladit.

Každý pudink posypte dvěma lžičkami cukru. Velkou kovovou lžíci (u které by vám nevadilo, pokud navěky zčerná) rozpalte, co to dá, na otevřeném plameni. Dál postupujte podle návodu níže, abyste karamelizovali povrch.

NĚCO NAVÍC: Ačkoli to tak nevypadá, je crème brûlée celkem tolerantní, co se týče surovin. Jako mléčný základ můžete vzít prakticky všechno od plnotučného mléka až po 40 % smetanu ke šlehání – my jsme zvolili zlatou střední cestu a výsledek byl více než lahodný. Vejce, respektive žloutky, použijte pokud možno co největší. Toužíte-li po hutnějším krému, dejte jich víc.

Škola vaření: crème brûlée

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Jakou si dát zmrzlinu? aneb Znáte mražené pochoutky?

Podle zákona existují jen mražené krémy Zmrzlinová terminologie není zcela jednotná a záleží na tom, zda se na věc podíváte z hlediska legislativy či tradičních technologických postupů. Každá země si v oblasti zmrzliny (či sladkých...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience a také ta pravá grilovací omáčka, která jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od tradiční švýcarské značky THOMY se dá s chutí...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Začíná čajový obřad. V létě na ledu!

Při dlouhém dni v kanceláři. Na zahradní akci s přáteli. Anebo při dobrodružném objevování krás země. Pokaždé přijde tekuté osvěžení vhod. Co takhle si ale připravit drink z poctivého čaje? Příprava vám zabere jen pár minut a osvěžení vás...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...

Obchod Apetit