Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kam si v léte zajít na zmrzlinu?

Kam si v léte zajít na zmrzlinu?
sdílet:

Pokud si chcete dát smetanovou, měla by být jejím základem smetana, žloutky a mléko. U lehčích sorbetů zase zralé ovoce. Stánkům a cukrárnám, kde připravují zmrzlinu z prášku, se zdaleka vyhněte. Raději zamiřte am, kde sázejí na kvalitní suroviny a tradiční zpracování.

Našli jsme pro vás zmrzlinárny, kde si pochutnáte, ať už milujete krémové kopečky, svěží sorbety či zábavné nanuky.

Crème de la Crème v Praze

Majitel Honza Hochsteiger je milovníkem zmrzliny a její přípravě se věnuje už od roku 2002. Za tu dobu stihl pracovat pro italské mistry, vystudovat Carpigiani gelato university v Bologni a v dubnu 2015 otevřel svůj vysněný podnik.

  • Všechny zmrzliny vyrábí ručně a podle vyladěné receptury bez přidané chemie, umělých barviv a aromat.
  • Vyhlášená je jeho pistáciová či mangová, můžete zde ochutnat ale i zmrzliny s příchutí slaný arašíd, jalovec či buchtičky se šodó, kefírovou s estragonem nebo vyzkoušet výborné veganské zmrzliny, které nabízí i v krémových variantách – třeba vegan slaný karamel či hořká čokoláda.
  • Pro svoji návštěvu si zvolte jednu ze čtyř pražských poboček – třeba tu původní v ulici Husova přímo v historickém centru. Další najdete na Národní třídě, ve Strašnicích a nově i na Vinohradech.

Angelato v Praze

Zmrzlinárna poprvé otevřela své dveře v Rytířské ulici roku 2007. Majitelé kladou velký důraz na kvalitu surovin, řemeslnou výrobu a podporu lokálních dodavatelů. Byli jedněmi z prvních, kdo začal zmrzlinu nabízet jako špičkový produkt vyrobený s láskou a péčí, a jejich prodejna se stala pro mnoho zákaznníků doslova objevem.

  • Po Praze mají v současné době tři pobočky – tu největší najdete na Újezdě. Poslední hledejte v Břevnově – ta má na rozdíl od předchozích dvou podniků, které si v lednu a únoru dávají sezonní pauzu, otevřeno celoročně.
  • Mají velký výběr smetanových zmrzlin i sorbetů. Své sorbety označují jako vegan friendly a gluten-free (bezlepkové). Nejznámější jsou jejich originální kombinace příchutí jako olivový olej a bazalka, avokádová nebo rýžová zmrzlina, nabízejí ale i klasickou jahodovou, čokoládovou, oříškovou či stracciatellu.

Šabatovo zmrzlinářství v Jesenici a Praze

Jaroslav Šabat založit svůj podnik na té nejvyšší možné kvalitě a nekompromisním přístupu. Také on je absolventem ‚zmrzlinářské univerzity‘ neboli Carpigiani Gelato University, kde se dokonale naučil řemeslo i technologické postupy. Provoz zahájil v roce 2013 ve zmrzlinárně ve středočeské Jesenici, kam za ním začali putovat zákazníci z širokého okolí. Díky jejich podpoře otevřel druhý podnik v Praze nedaleko náměstí I. P. Pavlova a další pobočky jsou v plánu.

  • Za sedm let vytvořil více než osmdesát různých druhů zmrzliny. Kvalitní suroviny, které používá, pocházejí z větší části od českých farmářů. Exotické plodiny dováží z vyhlášených oblastí: například pistácie a mandle ze Sicílie, vanilku z Madagaskaru.
  • Populární příchutě jsou například ricotta s fíky nebo vietnamská káva. Oblíbená je i zmrzlina Big Lebowski obsahující smetanu, vodku a likér Kahlúa.

Náš tip: Znáte zmrzlinu nebo si jenom užíváte její lahodnou chuť? Vyzkoušejte své vědomosti v našem kvízu a možná se nejen zabavíte, ale dozvíte i pár novinek... 

Skryt pre seznam

Zmrzlinárna v Nymburku, Kutné Hoře a Praze

Podnik založený Kateřinou Wilmann v Nymburce rychle expandoval do Kutné Hory a do Prahy, kde ho najdete nedaleko vltavských břehů v Braníku. Ve všech třech pobočkách dostanete kvalitní zmrzlinu bez zbytečné chemie připravenou podle těch nejlepších receptur.

  • Zpracovávají vlastní ovoce a mezi oblíbené příchuti tak patří třeba momentálně populární rakytník. Každý den zde naleznete 18 a více druhů smetanové zmrzliny i ovocných sorbetů.
  • Vyhlášené jsou jejich speciály, jako třeba čokoláda s mátou, červená řepa s mákem nebo tibetský čaj.

2AD v Kačici

Za trochu záhadným názvem podniku se skrývají iniciály majitelů. Alena a Darek Hrivňákovi milují zmrzlinu od dětství a už stihli ochutnat všechny možné formy tohoto pokrmu. K vlastní zmrzlinárně se tak trochu projedli. Manželský pár často chodil do jedné gelaterie v okolí, ale když se Italové odstěhovali, rozhodli se založit svůj podnik, a to v době, kdy řemeslné zmrzlinárny v Česku prakticky neexistovaly. Hřivňákovi tak patří k průkopníkům kvalitní zmrzliny u nás. Dnes výrobna zaměstnává celou rodinu. Pokud byste neměli cestu do středočeské Kačice, najdete zmrzlinu od Hřivňáků v pražském podniku Zmrzlinář na Vinohradech. Ale doporučujeme zajet si přímo ke zdroji.

  • Zmrzlina v Kačici se prodává čerstvá rovnou z výroby, a navíc se s vámi pan Darek klidně o zmrzlině zapovídá. Výborné tu mají ty ovocné, jako angrešt, rybíz, rakytník nebo třešeň brazilská – acerola.

Dobřanská zmrzlina v Dobřanech

Tak jako většina stánkových prodejců, v Dobřanech začínali v roce 2000 točenou zmrzlinou z prášku. Nicméně se rozhodli, že na to chtějí jít poctivě. Prošli kurzem s italským mistrem, začali dělat zmrzlinu úplně sami a vsadili na kvalitu. Mohou se pochlubit širokým repertoárem příchutí. Pochutnáte si tu na klasikách, mají tu ale i speciály, jako je pampeliškový kořen, levandule nebo parmazán.

  • Nabízejí i zmrzliny s příchutí alkoholu a občas se pustí i do experiementů, jako byla kombinace malina–rajče–rukola či zmrzlina z medvědího česneku.
  • Majitelé vymysleli už více než 200 druhů, takže každá návštěva stánku u hřiště může být překvapením.

Nanuky PRAHA v Brně

Nadpis není ani žert, ani omyl. V brněnské kavárně Praha najdete ručně vyráběné nanuky nejen v létě, ale po celý rok. Zakladatelky Klára Eliášová a Soňa Borodáčová dovedou udělat nanuky snad z každé suroviny. Vždy hledí na sezonu a rozhodně je při každé návštěvě z čeho vybírat.

  • V létě si zde můžete pochutnat spíše na ovocných osvěžujících nanucích a v zimě zas na krémových s čokoládou a oříšky. Se zmrzlinou si tu vyloženě hrají a dokážou vymyslet až nepochopitelné kombinace, které ale vždy fungují.
  • Do nanuků přidávají domácí sušenky, celé kusy ovoce či je opatří zajímavou posypkou. Nebojí se ani alkoholu.

Ještě jednu v Brně

Ještě jednu – tak se jmenuje brněnská značka, která se loni na místní gastronomické scéně stala senzací. Jakub Gavor je milovníkem zmrzliny původem z Olomouce. Rozhodl se otevřít si výrobnu a prodejnu v espresso baru Komár kafe v Kounicově ulici v Brně. Tam experimentuje a vytváří zajímavé příchutě. Potrpí si na kvalitní řemeslnou výrobu s těmi nejlepšími surovinami. Jeho zmrzlina je neuvěřitelně krémová.

  • S nabídkou příchutí se to v Komár kafe nepřehání – každý den má ve svém podniku šest zmrzlin, ale repertoár často obměňuje, takže pokaždé můžete s radostným napětím očekávat, jakou dobrotu vám nabídne tentokrát. Ochutnat tu můžete například bazalkovou s olivovým olejem a citronovou šťávou, batátovou s rozmarýnem a pomerančem nebo horalkovou. Zmrzlinu podává do vlastnoručně upečených kornoutků.
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Hana Kovaříková

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč