Lehounká zmrzlina je dokonalou tečkou za svátečním hodováním. Pokud máte chuť, klidně do sorbetu přidejte vodku!
Postup
Citrony pečlivě omyjte, ostrouhejte z nich kůru a potom vymačkejte šťávu. Cukr na mírném ohni rozpusťte v litru vody.
Pak hrnec odstavte a do sladké vody přimíchejte citronovou kůru i šťávu. Nechte trochu vychladnout.
Po půlhodině základ na sorbet přeceďte přes sítko a uložte do mrazáku (pokud nemáte moc času, vyplatí se nalít sorbet do igelitových sáčků – zmrzne rychleji).
Každou půlhodinu zamíchejte. Hotový sorbet nemá být ani tekutý, ani tuhý – tvoří ho drobné granulky. Servírujte ozdobené mátou a pokapané medem.
Výlet do Historie
Za existenci sorbetu vděčíme Arabům, kteří se usadili na Sicílii. Známí milovníci sladkostí posílali svoje otroky na Etnu pro sníh a ten pak míchali s vynikající sicilskou citronovou šťávou a cukrem.
Komentáře
04.09.2007 14:52
Apetit 12/05
28.05.2016 16:49
Můžu to dát i do zmrzlinovače
Můžu to dát i do zmrzlinovače? Děkuji.
30.05.2016 14:30
V redakci jsme to probrali a
V redakci jsme to probrali a naznali jsme, že by to neměl být problém. Možná vám zmrzlinovač nažene do sorbetu trochu vzduchu navíc (v závislosti na přístroji), ale neměl by to být výrazný problém :-)! Takže směle do toho!