Názvosloví kávy

sdílet:
Po našem rychlokurzu se při výběru kávy v kavárně už nikdy nespletete.

Espresso

– připravuje se ze 7 gramů kávy, která by přes páku měla natékat pod tlakem 9 barů pouze 25–30 vteřin. Voda musí mít teplotu 90 °C(+– 2 °C), pěna by měla být 3–4 milimetry vysoká (pokud se káva vaří ze 100% arabiky), elastická a měla by mít oříškově hnědou barvu. Nápoj o objemu 25-30 ml se podává v nahřátých šálcích, nikoli studených.

Espresso lungo

– espresso o objemu 25–50 ml v malém šálku o objemu 60–70 ml, který se až po horní okraj dolévá vodou o teplotě 90 °C.

Cappuccino

– základem správně udělaného cappuccina je espresso. Na něj se nalije našlehaná mléčná emulze. Ta se teprve až v nahřátém šálku přirozeně rozdělí na dvě vrstvy: mléko a pěnu, která by ve finále měla mít 1–2 centimetry. Cappuccino ničím nedochucujeme, jinak měníme chuť kávového nápoje.

Cafe latte

– připravuje se do skleničky nebo většího šálku o objemu maximálně 200 ml. Základ je espresso – na dně šálku – na něj se lije zahřáté mléko. Nahoře vznikne maximálně půl centimetru mléčné pěny.

Latte macchiato

– připravuje se do sklenice či většího šálku o objemu do 200 ml. První se nalévá vyšlehaná mléčná emulze, která se ve skleničce rozdělí na mléko a pěnu – ta by měla sahat do dvou třetin skleničky. Nakonec se nalévá espresso.

Marocchino

- jeho základem je espresso, na němž je našlehaná mléčná emulze a vespod šálku je čokoládový dip.

Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit