Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ristretto, flat white, Americano aneb velký přehled kávových nápojů na bázi espressa

Cappuccino
Cappuccino s latte artem , ZDROJ: Chevanon Photography / Pexels
sdílet:

Skoro každá země má svůj specifický druh přípravy kávy. Espresso je však oblíbené po celém světě. Vzniklo v roce 1884, kdy Ital Angelo Moriondo vynalezl první prototyp kávovaru. Od té doby se tohle malé, lahodné a silné kafe stalo populárním po celém světě. Jak vypadá správné espresso a kávy, které na něm stojí?

Espresso: malý pevný základ

Připravuje se z 8 až 10 gramů umleté kávy, která protéká pod tlakem 9 barů 20 až 30 sekund. Teplota vody by měla být okolo 90 °C.

  • Správná velikost espressa je mezi 23 až 35 ml, ale podává se v šálku o objemu 60 až 90 ml, takže ho zaplní zhruba do poloviny.
  • Pokud se připravuje ze 100% arabiky, mělo by mít 3 až 4 ml silnou elastickou pěnu  oříškovo-čokoládové barvy s případnými tygrovanými odlesky. Pěně se v baristické terminologii říká crema.
  • Dříve se pro přípravu espressa používalo pouze 7 g kávy, což je ideální množství pro hodně tmavě pražené italské kávy. Tmavší zrna se obecně lépe louhují, proto stačí menší množství. U dnes oblíbených jednodruhových káv se světlejšími zrny jsou doporučovány vyšší dávky (9 až 10 g).
  • V Itálii existuje Národní institut kávy, který určuje parametry pro správnou přípravu espressa. 
  • V Čechách se někdy espresso nesprávně označuje jako espresso piccolo. Piccolo znamená v italštině malý, a tento nešvar u nás pravděpodobně způsobili italští turisté, kteří se pouze chtěli přesvědčit, že dostanou silnou malou kávu, kterou znají z domova. 

Espresso lungo: trošku delší espresso

To v doslovném překladu z italštiny znamená prodloužené espresso a jde o plný espressový hrníček s kávou o objemu 60 ml.

  • Na rozdíl od espressa je lungo řidší a vodovější.
  • Připravuje se tak, že espresso dolijete horkou vodou o teplotě 90 °C.

Větší espresso neboli Americano

Tomuto typu espressa se u nás říká prodloužené nebo americano. Stejně jako u lunga se jedná o espresso dolité horkou vodou o teplotě 80 - 90 °C, ale do většího šálku o objemu 150 - 180 ml.

  • Může se připravit i obráceně. Šálek naplníte horkou vodou lehce nad polovinu a na ni necháte téct espresso.  
  • V některých kavárnách se americano připravuje nesprávně a to tak, že z kávovaru nechají téct espresso do té doby, než naplní celý šálek. 
  • Po 30 sekundách odteče espresso, v páce zůstává jen lógr, přes který protéká teplá voda, čímž dochází k extrahování škodlivých látek. 

Dvojité espresso, double shot, doppio

Je ideální pro všechny, kterým nestačí jedno silné espresso.

  • V kavárenských menu ho často najdete pod italským názvem espresso doppio nebo double espresso z angličtiny. 
  • Připravuje se z 16 až 20 g kávy, což je dvojnásobná dávka na espresso a postup je také stejný. 
  • Dvojité espresso má objem cca 50 až 70 ml.
  • Hodí se pro něj šálek o objemu 90 až 130 ml nebo trošku větší cappuccinový šálek (150 až 180 ml).

Ristretto

Tato miniaturní káva je jednou z nejoblíbenějších v Itálii, kde jsou schopni vypít i 6 takových šálků denně.

  • Připravuje se stejně jako espresso a ze stejného množství kávy s jediným, ale důležitým rozdílem – dobou průtoku.
  • Ristretto teče pouze 18 sekund, takže je ještě menší než espresso a obsahuje jen kolem 20 ml.
  • Obsahuje počáteční a nejsilnější kávové extrakty, proto je kyselejší, nemá tolik kofeinu jako espresso. 

Espresso macchiato aneb espresso se skvrnou mléka

Výraz macchiato (čtěte makijáto) znamená flekatý nebo skvrnitý. Což skvěle vystihuje kávu, která sestává z espressa a kapky mléčné pěny.

  • Podává se v šálku na espresso s objemem 60 až 90 ml.

Café cortado

O něco větší než espresso macchiato je café cortado, která má svůj původ ve Španělsku. 

  • Název získalo od španělského slova cortar, které znamená střih nebo řez.
  • Dalo by se říci, že se jedná o „řezanou kávu“, protože jde o espresso říznuté mlékem.
  • Většinou se podává ve sklence o objemu 60 až 90 ml.

Flat white: káva od protinožců

Káva je populární v Austrálie a na Nového Zélandu. Její obliba i název se rozšířily po celém světě. Slovo flat (anglicky placatý, plochý) v názvu odkazuje na použité mléko, které se v podstatě s pomocí parní trysky jen ohřívá. 

  • Jde o dvojité espresso s teplým mlékem, které se při nalévání s kávou promíchá a na povrchu vytvoří tenkou vrstvou přirozené mikropěny.
  • Pokud je na vás cappuccino moc slabé, flat white je ideálním řešením, protože poskytuje silnou chuť kávy zjemněnou trochu mléka.
  • Flat white je zároveň ideální pro ty, kteří si příliš neužívají napěněné mléko, přesto mléčnou jemnost v kávě chtějí.
  • Podává se v šálku nebo sklence o objemu 100 až 160 ml.

Cappuccino: Obejde se bez kakaa či skořice

Dobře připravené cappuccino je opravdové pohlazení. Základem je espresso a našlehané mléko s dokonalou krémovou pěnou. V Itálii se podává dopoledne, u nás se pije po celý den.

  • Cappuccino se podává v šálku o velikosti 150 až 180 ml, pěna by měla být zarovnaná s jeho okrajem.
  • Jeho ideální teplota je 60 °C, aby se dalo hned pít.
  • Někde cappuccino servírují se skořicí, kakaem nebo dokonce sladkou polevou na povrchu. To jsou však složky, které do originálního cappuccina nepatří, protože přebíjejí přirozenou lahodnou chuť kávy. To samé platí pro nejrůznější sirupy s příchutěmi.
  • Cappuccino se často zdobí tzv. latte art (kresbou mlékem).

Caffè latte pro milovníky mléka

Latte znamená v italštině mléko. U nás si při objednávání této kávy vystačíte pouze se slovem latte. Pokud si ji ale budete chtít objednat v Itálii, dejte pozor, abyste nevynechali slovo caffè. Mohli by vám totiž přinést pouze sklenici mléka.

  • Caffè latte se připravuje se do velkého šálku o objemu minimálně 250 ml. 
  • Paptří do ní jedno espresso a našlehané mléko, které tvoří mikropěnu se sametovou homogenní konzistencí.
  • Caffè latte je ideální kávou pro latte art.

Caffè latte macchiato

Caffè latte macchiato bylo v Itálii původně určeno dětem. Jde o další variantu mléčné kávy.

  • Připravuje se do vysoké sklenice o objemu 300 ml a skládá se ze tří vrstev: teplého mléka, espressa a mléčné pěny. 
  • I tady znamená slovo macchiato v názvu skvrnitý nebo flekatý. Na rozdíl od espressa macchiata, kde jde o skvrnu mléka v kávě, zde tvoří skvrnu espresso ve sklenici mléka.

Jak na přípravu? 

  1. Našlehané mléko nalijte zhruba do tři čtvrtě sklenice a nechte asi minutu a půl odstát, aby se oddělilo teplé mléko od pěny.
  2. Mezitím si připravte espresso do čisté nerezové konvičky na mléko a pomalu ho nalijte do středu pěny. Espresso pěnou proteče a uprostřed vytvoří požadovanou třetí tmavou vrstvu.

Marocchino

Jde o kávu s mlékem a trochou kakaa. Díky obsahu nasládlého kakaového prášku je to skvělá volba pro kávové začátečníky. Tento druh kávového nápoje se vyvinul z tzv. bicerin di Cavour - čokoládové kávy z Turína.

  • Způsoby jeho přípravy se mohou lišit, ale většinou se na klasické espresso nasype kakaový prášek, který se zalije mléčnou pěnou. Ta se nakonec také jemně popráší kakaem.

Mocaccino pro milovníky čokolády

Tento kávový nápoj se podobá marocchinu, ale je o něco „čokoládovější“. Přidává se do něj totiž čokoláda. A to buď v prášku, ve formě čokoládového sirupu nebo rozpuštěných čokoládových peciček. Jak ho připravíte?

  1. Připravte si espresso a přidejte do něj čokoládu v poměru 1:1. 
  2. Směs pak dolijte našlehaným teplým mlékem.

Další možností je rozpustit čokoládový sirup v mléce při šlehání a čokoládovým mlékem dolít šálek s espressem.

Espresso patří i do ledové kávy!

Je jich také spoustu, ale mezi ty nejznámější patří:

Frappé

Tato ledová káva patří mezi celosvětové favority. Vznikla v 60. letech v Řecku a k její přípravě se používala a stále používá instantní káva.

  • Její varianta s espressem se nazývá caffè freddo a je snad ještě krémovější než klasické frappé:
  • Jak ji připravíte? V mixéru, který zvládne i led, rozmixujte 3 kostky ledu, 90 ml mléka, espresso a trochu cukru.

Ledové cappuccino

Vynikající ice cappuccino vzniká tak, že se rozmixuje espresso se 2 až 3 kostkami ledu, což vytvoří jemnou béžovou kávovou pěnu.

  • Ta se pak přes lžičku nalije na studené mléko ve sklenici o objemu 150 až 180 ml.  
  • Po chvíli vznikne mezi mlékem a kávovou pěnou efetkní tmavě hnědá vrstva espressa.

Espresso shakerato

V překladu znamená "ušejkované" espresso a osloví hlavně milovníky kávy bez mléka.

  • Espresso (můžete ho i osladit) nalijte na 8 až 9 kostek v shakeru a pořádně protřepejte.
  • Nápoj by měl být krásně krémový s pěnou na povrchu.
  • V Itálii ho servírují ve sklenici na Martini a rádi přidávají kapku likéru Amaretto či Baileys.

Affogato al caffè

Affogato znamená utopený, což je trefné, protože v tomto případě se jedná o kopeček vanilkové nebo jiné smetanové zmrzliny přelitý espressem.

  • Často se servíruje zmrzlina a káva zvlášť, aby si mohl zákazník přelít kopeček sám.

Espresso tonic

Tento nápoj je hitem posledních let. Jeho příprava je jednoduchá a získáte úžasně osvěžující letní drink, který kombinuje kávu s tonikem.

  • Dejte do sklenice o objemu 200 ml několik kostek ledu, ty přelijte vychlazeným tonikem cca do poloviny. Na ledové kostky opatrně nalijte dvojité espresso, čímž docílíte efektní dvojité vrstvy.
  • Podává se s plátkem citronu.
  • Espresso tonic chutná skvěle také s pomerančovým sirupem nebo ginem. 

Zdroje: Apetit, Coffee Experts, The New York Times

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč