Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Není jenom kopečková aneb Jak se zmrzlina servíruje ve světě?

Není jenom kopečková aneb Jak se zmrzlina servíruje ve světě?
sdílet:

Zmrzlina kopečková, točená nebo nanuk. Zatímco v našich končinách se setkáte především s těmito způsoby servírování, o pár kilometrů dále vám zmrzlinu naservírují v podobě malých ledových kuliček nebo palačinek. Skoro by se chtělo zvolat - jiný kraj, jiný vzhled zmrzliny.

K létu neodmyslitelně patří zmrzlina. Někdo nedá dopustit na ovocný sorbet, jiný zbožňuje smetanovou variantu. Na chuti zmrzliny se ale může podepsat i způsob jejího servírování. Seznamte se s nejčastějšími podobami zmrzliny. 

Kopečková zmrzlina

Když se řekne zmrzlina, pak si většina z nás představí kornoutek, na kterém se tyčí dva až tři úhledné kopečky smetanové zmrzliny. Ano, kopečková zmrzlina je tradiční způsob servírování, na který jsem zvyklí nejen my, ale třeba i Američané nebo Britové. Tradičně se tato zmrzlina vyrábí ze smetany, cukru, vajec a přísad jako vanilkaovoce nebo třeba čokoláda. Bohužel stále existují zmrzlinárny, kde se v kopečku zmrzliny skrývají rostlinné tuky nebo umělá dochucovadla. 

Špachtlovaná zmrzlina

Honosně špachtlovaná zmrzlina je sice pýchou Italů, ale čím dál tím více národů začíná také upřednostňovat špachtličku před klasickými kleštěmi. Nejen, že zmrzlina na kornoutku lépe a mohutněji vypadá, ale především ji špachtlování vůbec neubírá na chuti, ba naopak.

  • Italské gelato patří mezi nejlepší zmrzliny na světě, a tak nás hřeje u srdce, že i v České republice vznikají zmrzlinárny, které se inspirovaly právě touto zmrzlinou a jejím stylem servírování.   

Zmrzlina točená

Kořeny točené zmrzliny můžeme nalézt v první polovině 20. století v Americe. O prvenství ale stále panují spory. Zatímco někteří tvrdí, že první točenou zmrzlinu připravila zmrzlinárna Carvel, jiní sází na zmrzlinárnu Dairy Queen. Ať tak či onak, svůj největší boom zažila točená zmrzlina až v 50. a 60. letech, kdy nové technologie umožnily lepší provzdušňování.

Dnes se s točenou zmrzlinou, anglicky soft ice cream, setkáme v cukrárnách, ve stáncích nebo na poutích.

  • Točená zmrzlina totiž obsahuje více vzduchu, a tak působí nadýchaně a na jazyku se krásně rozplývá.
  • V ideálním případě by točená zmrzlina měla obsahovat méně másla (v porovnání s kopečkovou zmrzlinou), mléko, cukr a běžné stabilizátory, které nahrazují vajíčka.

V současné době nalezneme mnoho točených zmrzlin, které jsou vyrobené z prášku a obsahují stabilizátory, konzervanty a barviva. 

Dippin' Dots

Že jste ještě neslyšeli o tomto způsobu servírování zmrzliny? Jde o zmrzlinového nováčka, který vznikl zhruba před třiceti lety v Americe. Vše má na svědomí student z Illinoiské univerzity, který rychle zmrazil malé kapičky zmrzliny na bázi tekutého dusíku. Světe div se, z jeho pokusu vznikly malé zmrzlinové perličky.

  • Dippin' Dots nebo také kuličková zmrzlina se poměrně rychle stala hitem a lidé si ji dopřávají především v nákupních centrech, na plovárnách nebo při kulturních událostech.
  • Vzhledem k tomu, že se kuličky musí skladovat při teplotě –40 °C, není možné zmrzlinu uchovávat v domácím mrazáku. 

I Tim Pad

Další zmrzlinou, kterou si jenom stěží připravíte doma, je i tim pad. Pod tímto složitým názvem se skrývá rolovaná zmrzlina, která se připravuje přímo před zákazníkem.

První zmrzlina i tim pad vznikla na thajském pouličním trhu. Dnes můžeme stánky s rolovanou zmrzlinou potkat na festivalech nebo v obchodních centrech. Princip rolované zmrzliny je jednoduchý.

Tekutá směs se nalije na zmrzlou kovovou desku, následně ztuhne a připomíná palačinku. Pak už záleží na umu prodejce, jak šikovně si se zmrzlinou pohraje. Moderní stánky s rolovanou zmrzlinou nabízejí mnoho variant, zákazníci si mohou vybrat z různorodých příchutí, ovoce, posypek či polev. 

Tekutá dusíková zmrzlina

Pokud vám něco říká molekulární kuchyně, pak určitě znáte i tekutou dusíkovou zmrzlinu. Ta se podává především v restauracích a je vhodná k okamžitému servírování.

Mistři kuchyně smíchají zmrzlinový základ s tekutým dusíkem, který zmrzlinu okamžitě zmrazí. Čím rychleji zmrzlina zmrzne, tím menší jsou její ledové krystalky. Výsledkem je krásně krémová zmrzlina, která je měkká až plyšová, ale zároveň dostatečně pevná k tomu, aby z ní šlo vytvarovat kopeček.

Pokud se někdy budete nacházet v restauraci, kde dusíkovou zmrzlinu nabízejí, rozhodně ji vyzkoušejte. Jde o zcela gastronomický zážitek. 

Patříte mezi milovníky zmrzliny? Pak by vás mohla zaujmout kniha Zmrzliny z edice Apetit. 

Zdroj úvodní fotografie: Unsplash, Brooke Lark

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín