Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Vypadá to jako pudink, ale není to pudink. Je to custard

Vypadá to jako pudink, chutná to jako pudink, ale není to pudink. Řeč je o tzv. custardu, typicky anglickém krému, ve kterém, stejně jako v pudinku, funguje spojení smetany, vajec a vanilky. Co custard přesně je, odkud pochází název tohoto dezertu a jak si ho můžete hravě připravit doma?
26. 4. 2021 | Autor: Sabina Jarošová

Co je custard?

Custard je anglický vaječný zahuštěný krém, který se připravuje ze směsi vajec, vanilky, smetany a cukru, a následně se vaří nebo zapéká v troubě. Custard se připravuje ve spoustě různých variacích. Nejčastěji se podává jako samostatný dezert s čerstvým ovocem, používá se také jako cukrářský krém nebo náplň do koláčů, pokud se krém zahustí škrobem, a naopak řidší custard je chutnou omáčkou používanou jako přeliv na ovoce, koláč nebo zmrzlinu.

Chuťově i konzistencí se custard velmi podobá našemu vařenému pudinku. Stejně jako u nás můžete zakoupit i práškový custard, který stačí smíchat s mlékem a osladit. Domácí je ale domácí.

Jak uvařit poctivý domácí pudink?

Pudink je chutný sladký dezert, který milují děti i dospělí. Je výborný jen tak, dětem ho můžete připravit jako...

Proč zrovna "custard"?

Krém z vajec a smetany nebo mléka se v kuchyni používal už ve starověkém Římě. Ve středověku si pak lidé velmi oblíbily tzv. pudinkové koláče (custard tarts), ve kterých korpus tvořilo těsto, a to bylo vylité právě krémem ze smetany a vajec. Tyto koláče byly oblíbené především ve Francii, kde slovo „croustade“ označovalo koláčový korpus. A právě odtud pochází anglické „custard“.

Jak si připravit custard doma?

Jak už jsme zmínili, custard má mnoho podob. My jsme si pro vás připravili dva recepty, které by se vám mohli hodit. Prvním je recept na jemný a lehký dezert, druhý na custard v podobě krému. Pokud si chcete opravdu pochutnat, používejte pravou vanilku, nikoliv náhražky v podobě vanilkového cukru nebo esence.

Pečený custard jako dezert

Připravte si: 2 vejce, 2 lžíce třtinového cukru, 1 lžička vanilky (zrníčka z lusku), špetka soli, 200 ml smetany, skořice na posypání, 3 kulaté zapékací misky (objem 120 ml).

V míse rozšlehejte celá vejce s cukrem, zrníčky vanilky a špetkou soli. Přimíchejte smetanu. Vlijte do připravených misek (nemusí se vymazávat) a povrch poprašte skořicí. Vezměte si plech s vyššími okraji, postavte na něj misky s custardem a naplňte ho horkou vodou tak, aby byly misky asi do poloviny jejich výšky ponořené. Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 35-45 minut. Hotový custard by měl být na povrchu pevný. Misky vyndejte z plechu a nechejte vychladnout. Dezert můžete servírovat přímo v miskách nebo vyklopit na talířek. Servírujte s čerstvým ovocem.

Objevte spolu s námi britské dezerty

Ve světě sladkých moučníků můžeme mít pocit, že všechny pocházejí jen ze dvou evropských kulinářských velmocí, Francie...

Vařený custard jako omáčka nebo krém

Připravte si: 500 ml smetany, 1 lžička vanilky (zrníčka z lusku), 1 vejce, 4 žloutky, 25 g cukru, lžíci kukuřičného škrobu (chcete-li krém hustší).

Do hrnce vlijte smetanu, přidejte vanilková zrníčka, a pozvolna nechte zahřát. V míse prošlehejte žloutky, vejce a cukr. Jakmile se smetana blíží k bodu varu, sundejte ji z plotny a postupně do ní zašlehávejte žloutkovou směs. Vzniklou směs opět dejte na vařič a na mírném ohni míchejte do zhoustnutí. Pozor, směs se nesmí začít vařit, jinak se srazí. Hotový horký krém můžete vychladit a jíst ho lžičkou jako tekutý dezert, použít do koláče nebo s ním přelít ovoce.

Související

Jak na lahodné dukátové buchtičky? Vyměňte pudink za šodó

Máte mlsný jazýček a rádi byste si pochutnali na něčem sladkém? Vyzkoušejte českou klasiku – dukátové buchtičky s...

Opilé krémy, které si zamilujete

Rádi byste si ke sladkému mlsání přidali stopičku něčeho ostřejšího? Jste na správné adrese, vybrali jsme pro vás...

Zabaglione: mimořádně nadýchaný dezert

Dezert, jehož hlavní ingrediencí jsou žloutky a sladké víno, se těší nemalé oblibě napříč světem. Příprava zabaglione...

Sticky toffee pudding

Naše čtenářka Lenka Jíšová ze Znojma nám poslala recept na sticky toffee pudding, vláčný anglický dezert, který...

Pomerančový brandy krém

Tenhle dezert trochu připomíná anglický vánoční pudink. Je ale mnohem lehčí – a lepší!...

Objevte spolu s námi britské dezerty

Ve světě sladkých moučníků můžeme mít pocit, že všechny pocházejí jen ze dvou evropských kulinářských velmocí, Francie...

Přidat komentář