Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pusinky se šlehačkou, nadýchaný piškot s máslovým krémem či banány a karamel? Věhlasné britské dezerty zvládnete taky

victoria
ZDROJ: Becky Fantham/Unsplash
sdílet:

Ve světě moučníků a dezertů můžeme mít často pocit, že všechny pocházejí jen ze dvou evropských kulinářských velmocí, Francie nebo Itálie. Naštěstí je to jen optický klam! Pusťte se s námi do britských dezertů! 

Eton mess neboli pusinky, šlehačka a jahody

V doslovném překladu je tento dezert pojmenován jako Etonský nepořádek. Nemusíte se však bát, při jeho výrobě si neobvyklý nepořádek v kuchyni rozhodně nenaděláte. Název vychází z nepříliš upraveného vzhledu dezertu. Na přípravu Eton Mess, tradičního anglického dezertu, je třeba pouze tří komponentů: čerstvých jahod, sněhových pusinek a vyšlehané smetany.

  • Původ tohoto jednoduchého dezertu je spojován s každoročním kriketovým zápasem mezi žáky internátní školy v Etonu proti londýnské chlapecké škole v Harrow. První zmínka o Eton mess prošla tiskem v roce 1893. Ve 30. letech minulého století byl podáván ve školních obchůdcích s cukrovinkami po celém ostrově.
Skryt pre seznam

Původní směs tvořily čerstvé jahody či nakrájené banány smíchané se zmrzlinou a šlehačkou. Později se přidaly také pusinky z bílků. Eton mess však „unese“ různé druhy ovoce. v Anglii se hojně využívají lesní plody či přebytky ze zahrádek: maliny, ostružiny, borůvky či rybíz. Jahody si ovšem v tomto dezertu drží tradiční a léty prověřenou pozici.

  • Skvělého vizálního efektu dosáhnete smícháním rozlámaných pusinek se šlehačkou a rozmačkanými či celými jahodami.
  • „Etonský nepořádek“ pronikl také do politiky. Komentátoři v médiích jej v nedávné době využívali k popisu politických bojů v britské konzervativní straně ohledně brexitu. Řada konzervativců totiž zahájila své vzdělání na zmíněné Etonské škole, možná však komentátoři odkazovali také k informačnímu nepořádku, které kolem tématu panoval.

Victoria sponge, krása v jednoduchosti

Úspěch britského piškotu tkví v jeho jednoduchosti, variabilitě a báječné chuti. Viktoriin dort tvoří základní a jednoduchý korpus z cukru, másla, vajec, mouky a kypřicího prášku do pečiva. Moderní gastronomie si Viktroiin piškot oblíbila pro svou variabilitu. Peče se v podobě cupcaků, do dortového korpusu pronikají další příchutě jako je čokoláda, káva či ořechy.

    Často se vedou debaty, zda piškot připravit smícháním všech ingrediencí najednou či klasickou metodou, která začíná šleháním másla s cukrem. V každém případě si dejte pozor na teplotu v troubě. Po upečení se dort rozřízne na dvě části, které se spojí džemem a máslovým krémem či šlehačkou. Dort se před podáváním pocukruje a servíruje nejlépe s černým čajem.

        • Britské hospodyňky a pekaři testují svou novou troubu právě pečením Viktoriina piškotu. Trouba by měla být předehřátá na 200 °C či 180 °C v případě horkého vzduchu. 
        • Původně se měl dort jmenovat The Royal Victoria Sponge, a to na počest anglické královny Viktorie, která tomuto lahodnému dezertu nikdy neodolala u šálku čaje o páté
        • Největší Viktoriin piškot je dokonce zapsán v Guinnessově knize rekordů. Upekli ho v Oxfordu, použito do něj bylo 700 vajec, 14 kilogramů džemu a potěšil přes 100 lidí.

        Lepkavý Sticky Toffee Pudding

        Ačkoli v názvu nese slovo pudink, tomu našemu se vůbec nepodobá. Není tekutý a vzhledem připomíná spíše litý perník. Servíruje se s vanilkovým krémem či zmrzlinou. Přesný původ této anglické klasiky není známý. Podávat se údajně začal v 70. letech minulého století, konkrétně v severozápadní Anglii.

        • Slovo sticky v překladu znamená lepkavý, a není to úplně náhodou. Právě karamelová omáčka, se kterou se servíruje, dodává na lepkavosti, stejně jako těsto, které se připravuje z datlí. Díky nim je výsledný moučník dokonale vláčný.

        Bakewell Tart s mandlovou náplní

        Křehké těsto a sladká náplň, to je oč v Bakewellu běží. Moučník je úzce spojen s městem Bakewell v Derbyshiru, kde ho ve 20. století poprvé upekli. Je variantou dezertu známého jako Bakewell pudding, ten ovšem nedosáhl takového světového věhlasu. 

        • Bakewell tart se skládá z křehkého těsta, které se plní džemem, mandlovou náplní zvanou frangipane a sype plátky mandlí
        • Jednou z dalších variant je třešňový bakewell, který se polévá fondánem (jako naše věnečky) a zdobí se glazovanou třešinkou uprostřed.

        Banoffee pie

        Neodolatelnou kombinací banánů, šlehačky a karamelu se může pyšnit Banoffee pie, anglický koláč, kterému propadne každý milovník sladkého. Karamelky, které tvoří základ pro těsto, se vyrábějí ze slazeného kondenzovaného mléka. Dalším způsobem je tradiční latinskoamerický postup, kterým se vyrábí karamelový krém dulce de leche.

        • Název v sobě kombinuje slova banana (banán) a toffee (karamel). U této sladkosti dokonce známe jména tvůrců – jsou jimi Ian Dowding a Nigel Mackenzie.
        • Dezert vyvinuli v roce 1971 upravením nepříliš spolehlivého receptu na americký švestkovo-kávový karamelový koláč. Kuchaři si začali hrát s různými kombinacemi karamelek, švestky vyměnili za jablka či mandarinky, nakonec však nalezli dokonalou harmonii ve sladké chuti banánů, karamelek a lehkosti šlehačky.
        • Koláč sklidil u zákazníků ve východním Sussexu, kde byl poprvé představen, veliký úspěch. Věhlas se rychle rozšířil, proto recept o 3 roky později vyšel i knižně. Mnoho zahraničních restaurací jej přejalo, a tak se v roce 1984 banoffee pie objevil i v nabídce amerického řetězce supermarketů.

        Slovo Banoffee vstoupilo i do samotné angličtiny. Nyní se používá k popisu jídla či suroviny, který chutná či voní po banánech a karamelu. Obaly kondenzovaného mléka značky Nestlé na sobě mají  dokonce natištěný recept na tento nezaměnitelný dezert.

        Zdroj informací: časopis Apetit

        Skryt pre seznam

        Související články

        Autor: Hana Kovaříková

        Apetit magazín