0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Objevte spolu s námi britské dezerty

victoria
ZDROJ: Becky Fantham/Unsplash
sdílet:

Ve světě sladkých moučníků můžeme mít pocit, že všechny pocházejí jen ze dvou evropských kulinářských velmocí, Francie nebo Itálie. To naštěstí není pravda, proto vám dnes přinášíme přehled britských dezertů, které je dobré znát, a ještě lepší je rovnou ochutnat. 

Eton mess

V doslovném překladu je tento dezert pojmenován jako Etonský nepořádek. Nemusíte se však bát, při jeho výrobě si neobvyklý nepořádek v kuchyni rozhodně nenaděláte.

  • Název vychází z nepříliš upraveného vzhledu dezertu.
  • Na přípravu Eaton Mess, tradičního anglického dezertu, je třeba pouze tří komponentů: čerstvých jahod, sněhových pusinek a šlehačky.

Původ tohoto jednoduchého dezertu je spojován s každoročním kriketovým zápasem mezi žáky internátní školy v Etonu proti londýnské chlapecké škole v Harrow. První zmínka o Eton mess prošla tiskem v roce 1893. Ve 30. letech minulého století byl podáván ve školních obchůdcích s cukrovinkami po celém ostrově.

  • Původní směs tvořily čerstvé jahody či nakrájené banány smíchané se zmrzlinou a šlehačkou.
  • Později se přidaly také pusinky z bílků.
  • Eton mess se však "unese" různé druhy ovoce. v Anglii se hojně využívají lesní plody či přebytky ze zahrádek: maliny, ostružiny, borůvky či rybíz. J
  • ahody si však stále drží tradiční a léty prověřenou pozici.
  • Skvělého vizálního efketu dosáhnete smícháním rozlámaných pusinek se šlehačkou a rozmačkanými či celými jahodami.

„Etonský nepořádek“ pronikl také do politiky. Komentátoři v médiích jej v nedávné době využívali k popisu politických bojů v britské konzervativní straně ohledně brexitu. Řada konzervativců totiž zahájila své vzdělání na zmíněné Etonské škole, možná však komentátoři odkazovali také k informačnímu nepořádku, které kolem tématu panoval.

Victoria sponge

Tento piškotový dort vyniká svou jednoduchostí, variabilitou, báječnou chutí i dlouhou historií.

  • Původně se měl dort jmenovat The Royal Victoria Sponge, a to na počest anglické královny Viktorie, která tomuto lahodnému dezertu nikdy neodolala a s chutí si jej vychutnávala s šálkem čaje o páté. Že je dort opravdu lákavý, se můžete přesvědčit díky úvodní fotografii. 
  • Viktoriin piškot tvoří směs cukru, másla, vajec, mouky, a také kypřicího prášku do pečiva.
  • Klasická náplň vycházela z kombinace domácího malinového džemu, šlehačky nebo krému.

Úspěch britského piškotu tkví v jeho jednoduchosti. Pořiďte si  máslo, vajíčka od šťastných slepic a hladkou mouku. Často se vedou debaty, zda piškot připravit smícháním všech ingrediencí najednou či klasickou metodou, která začíná šleháním másla s cukrem. Naše redakce zastává spíše tradiční postup, který zaručí dokonalou konzistenci upečeného piškotu. Pozor si také dejte na teplotu v troubě.

  • Mnoho britských hospodyňek testuje svou novou troubu právě pečením Viktoriina piškotu. Trouba by měla být předehřátá na 200 °C či 180 °C v případě horkého vzduchu.
  • Po upečení se dort rozřízne na dvě části, které se spojí malinovým džemem a vanilkovým máslovým krémem či šlehačkou.
  • Dort se před podáváním pocukruje a servíruje nejlépe s černým čajem.

Moderní gastronomie si Viktroiin piškot oblíbila pro svou variabilitu. Peče se jako cupcaky, do dortového korpusu pronikají další příchutě jako je čokoláda, káva či ořechy.

  • Největší Viktoriin piškot je dokonce zapsán v Guinnessově knize rekordů. Byl vyroben v Oxfordu, použito bylo 700 vajec, 14 kilogramů džemu a nasytil by přes 100 lidí.

Sticky toffee pudding

Ačkoli v názvu nese slovo pudink, tomu našemu se vůbec nepodobá. Není tekutý a vzhledem připomíná spíše litý perník.

  • Slovo sticky v překladu znamená lepkavý, a není to úplně náhodou. Právě karamelová omáčka, se kterou se servíruje, dodává na lepkavosti, stejně jako těsto, které se připravuje z datlí. Díky nim je výsledný moučník dokonale vláčný.
  • Servíruje se s vanilkovým krémem či zmrzlinou.
  • Přesný původ této anglické klasiky není známý. Podávat se údajně začal v 70. letech minulého století, konkrétně v severozápadní Anglii.

Bakewell tart

Křehké těsto a sladká náplň, to je oč v Bakewellu běží. Moučník je úzce spojen s městem Bakewell v Derbyshiru, kde ho ve 20. století poprvé upekli

  • Je variantou dezertu známého jako Bakewell pudding, ten ovšem nedosáhl takového světového věhlasu. 
  • Bakewell tart se skládá z křehkého těsta, které je naplněno džemem, mandlovou náplní zvanou frangipane a na závěr je posypán plátky mandlí
  • Jednou z dalších variant je třešňový bakewell, který se polévá fondánem (jako naše věnečky) a zdobí se glazovanou třešínkou uprostřed.
  • My pro vás máme vylepšenou chuť a trochu netradiční barvu, která kombinuje křehké těsto s pistáciemi a sladkými třešněmi.

Banoffee pie

Neodolatelnou kombinací banánů, šlehačky a karamelu se může pyšnit Banoffee pie, anglický koláč, který si zamiluje každý milovník sladkého. Karamelky, které tvoří základ pro těsto, se vyrábějí z kondenzovaného mléka. Dalším způsobem je tradiční latinskoamerický postup, kterým se vyrábí karamelový krém dulce de leche.

  • Název v sobě kombinuje slova banana (banán) a toffee (karamel). U této sladkosti dokonce známe jména tvůrců – jsou jimi Ian Dowding a Nigel Mackenzie.
  • Dezert vyvinuli v roce 1971 upravením nepříliš spolehlivého receptu na americký švestkovo-kávový karamelový koláč. Kuchaři si začali hrát s různými kombinacemi karamelek, švestky vyměnili za jablka či mandarinky, nakonec však nalezli dokonalou harmonii ve sladké chuti banánů, karamelek a lehkosti šlehačky.
  • Koláč sklidil u zákazníků ve východním Sussexu, kde byl poprvé představen, veliký úspěch. Věhlas se rychle rozšířil, proto recept o 3 roky později vyšel i knižně. Mnoho zahraničních restaurací jej přejalo, a tak se v roce 1984 banoffee pie objevil i v nabídce amerického řetězce supermarketů.

Autory vymyšlené slovo Banoffee vstoupilo i do samotné angličtiny. Nyní se používá k popisu jídla či suroviny, který chutná či voní po banánech a karamelu. Obaly kondenzovaného mléka značky Nestlé na sobě mají  dokonce natištěný recept na tento nezaměnitelný dezert.

 

Související články

Autor: Hana Kovaříková

Apetit magazín

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
  • Lidé a jídlo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč