Objevte spolu s námi britské dezerty

sdílet:
Ve světě sladkých moučníků můžeme mít pocit, že všechny pocházejí jen ze dvou evropských kulinářských velmocí, Francie nebo Itálie. To naštěstí není pravda, proto vám dnes přinášíme přehled britských dezertů, které je dobré znát, a ještě lepší je rovnou ochutnat.

Eton mess

V doslovném překladu je tento dezert pojmenován jako Etonský nepořádek. Nemusíte se však bát, při jeho výrobě si neobvyklý nepořádek v kuchyni rozhodně nenaděláte. Název vychází z nepříliš upraveného vzhledu dezertu. Na přípravu tohoto tradičního anglického dezertu je třeba pouze tří komponentů: čerstvých jahod, sněhových pusinek a šlehačky.

Původ tohoto jednoduchého dezertu je spojován s každoročním kriketovým zápasem mezi žáky internátní školy v Etonu proti londýnské chlapecké škole v Harrow. První zmínka o Eton mess prošla tiskem v roce 1893. Ve 30. letech minulého století byl podáván ve školních obchůdcích s cukrovinkami po celém ostrově.

Původní směs tvořily čerstvé jahody či nakrájené banány smíchané se zmrzlinou a šlehačkou. Až později se přidaly také pusinky z bílků. Eton mess se však dá variovat z několika druhů ovoce, v Anglii se hojně využívají lesní plody či přebytky ze zahrádek: maliny, ostružiny, borůvky či rybíz. Jahody si však stále drží tradiční a léty prověřenou pozici. Dobře vypadající pohár vytvoříte smícháním rozlámaných pusinek se šlehačkou a rozmačkanými i celými jahodami.

„Etonský nepořádek“ pronikl také do politiky. Komentátoři v médiích jej v nedávné době využívali k popisu politických bojů v britské konzervativní straně ohledně brexitu. Řada konzervativců totiž zahájila své vzdělání na zmíněné Etonské škole, možná však komentátoři odkazovali také k informačnímu nepořádku, které kolem tématu panoval.

Victoria sponge

Tento piškotový dort vyniká svou jednoduchostí, variabilitou, ale také dlouhou historií a vlivem na další světové dezerty. Původně se měl dort jmenovat The Royal Victoria Sponge, a to na počest anglické královny Viktorie, která tomuto lahodnému dezertu nikdy neodolala a s chutí si jej vychutnávala s šálkem čaje o páté. Že je dort opravdu lákavý, se můžete přesvědčit díky úvodní fotografii. 

Viktoriin piškot tvoří směs cukru, másla, vajec, mouky, a také kypřicího prášku do pečiva. Klasická náplň vycházela z kombinace domácího malinového džemu, šlehačky nebo krému. Právě vynález kypřicího prášku do pečiva zapříčinil oblibu tohoto moučníku. Díky němu byl nadýchaný, lehoučký, vypadal honosně, a navíc pojmul více tuku, tedy másla, což přidalo i na jeho chuti a sytosti. Koláče do této doby, tedy roku 1843, bývaly tenké a jejich konzistence připomínala spíše sušenky.

Úspěch britského piškotu tkví ve kvalitě surovin, pořiďte si tedy poctivé máslo, vajíčka od šťastných slepic i kvalitní mouku. Často se vedou debaty, zda piškot připravit smícháním všech ingrediencí najednou či klasickou metodou, která začíná šleháním másla s cukrem. Naše redakce zastává spíše tradiční postup, který zaručí dokonalou konzistenci upečeného piškotu. Pozor si také dejte na teplotu v troubě. Mnoho britských hospodyňek testuje svou novou troubu právě pečením Viktoriina piškotu. Trouba by měla být předehřátá na 200 °C či 180 °C v případě horkého vzduchu. Po upečení se dort rozřízne na dvě poloviny, které se spojí malinovým džemem a vanilkovým máslovým krémem či šlehačkou. Maliny se dají nahradit i ostatním bobulovým ovocem. Dort se před podáváním pocukruje a servíruje nejlépe s černým čajem.

Moderní gastronomie si Viktroiin piškot oblíbila pro svou variabilitu. Jsou tak pečeny cupcakové verze, korpus se připravuje v nepřilnavé pánvi vymazané máslem, do dortové směsi pronikají další chuťově bohaté příchutě jako je čokoláda, káva či ořechy. Největší Viktoriin piškot je dokonce zapsán v Guinnessově knize rekordů. Byl vyroben v Oxfordu, použito bylo 700 vajec, 14 kilogramů džemu a nasytil by přes 100 lidí.

Sticky toffee pudding

Ačkoli v názvu nese slovo pudink, tomu našemu se vůbec nepodobá. Není tekutý a vzhledem připomíná spíše náš litý perník. Slovo sticky v překladu znamená lepkavý, a není to úplně náhodou. Právě karamelová omáčka, se kterou se servíruje, dodává na lepkavosti, stejně jako těsto, které je tvořeno z jemně rozemletých datlí. Díky nim je výsledný moučník vláčný a rozhodně vám nezaskočí. Tomu zabrání také vanilkový krém či zmrzlina, která se ke sticky toffee často podává.

Přesný původ této anglické klasiky není známý. Servírovat se však začal v 70. letech minulého století, a to konkrétně v severozápadní Anglii. Jeho příprava je velice jednoduchá a doba pečení zabere půl hodiny, určitě si tento přirozeně sladký dezert připravte i vy.

Sticky toffee pudding

Více

Bakewell tart

Křehké těsto a sladká náplň, to je oč v Bakewellu běží. Moučník je úzce spojen s městem Bakewell v Derbyshiru, kde byl ve 20. století poprvé upečen. Je variantou dezertu známého jako Bakewell pudding, ten ovšem nedosáhl takového světového věhlasu. Bakewell tart se skládá z křehkého těsta, které je naplněno džemem, mandlovou náplní zvanou frangipane a na závěr je posypán plátky mandlí. Jednou z dalších variant je třešňový bakewell, který je ještě polit fondánem (jako naše věnečky) a ozdoben jednou glazovanou třešínkou uprostřed. My pro vás máme vylepšenou chuť a trochu netradiční barvu, která kombinuje křehké těsto s pistáciemi a sladkými třešněmi.

Pistáciovo-třešňový ‚bakewell‘ koláč

Více

Banoffee pie

Neodolatelnou kombinací banánů, šlehačky a karamelu se může pyšnit Banoffee pie, anglický koláč, který si zamiluje každý milovník sladkého. Karamelky, které tvoří základ pro těsto, jsou vyráběny z kondenzovaného mléka nebo tradičním latinskoamerickým postupem, ze kterého vznikají dulce de leche, cukrovinky vzniklé z několikahodinového a pomalého vaření mléka a cukru. V těstu poté karamelky doplňuje máslový základ na sušenky či sušenky samotné, které se jen nadrtí.

Název v sobě kombinuje slova banana (banán) a toffee (karamel). U této sladkosti dokonce známe jména tvůrců – jsou jimi majitel a šéfkuchař Ian Dowding a Nigel Mackenzie. Dezert vyvinuli v roce 1971 upravením nepříliš spolehlivého receptu na americký švestkovo-kávový karamelový koláč. Kuchaři si začali hrát s různými kombinacemi karamelek, švestky vyměnili za jablka či mandarinky, nakonec však nalezli dokonalou harmonii ve sladké chuti banánů, karamelek a lehkosti šlehačky. Koláč sklidil u zákazníků ve východním Sussexu, kde byl poprvé představen, veliký úspěch. Věhlas se rychle rozšířil, proto recept o 3 roky později vyšel i knižně. Mnoho zahraničních restaurací jej přejalo, a tak se v roce 1984 banoffee pie objevil i americkém řetězci supermarketů.

Autory vymyšlené slovo Banoffee vstoupilo i do samotné angličtiny. Nyní se používá k popisu jídla či suroviny, který chutná či voní po banánech a karamelu. Obaly kondenzovaného mléka značky Nestlé na sobě mají  dokonce natištěný recept na tento nezaměnitelný dezert.

Banánovo-karamelový koláč

Více

To z výčtu britských dezertů rozhodně není všechno, v receptech pod článkem se můžete podívat na další světově proslulé zákusky jako je například krambl, trifle či ovocné chlebíčky.

Autor: Hana Kovaříková

Obchod Apetit