Na první pohled připomíná vanilkový pudink, řeč je však o tzv. custard, typicky anglickém krému. Dokonale v něm funguje spojení smetany, vajec a vanilky. Co custard přesně je, odkud pochází jeho název a jak si ho můžete připravit doma?
Co je custard?
Custard je anglický vaječný zahuštěný krém, který se připravuje ze směsi vajec, vanilky, smetany a cukru. Ta se vaří nebo zapéká v troubě. Custard se připravuje v různých variacích.
- Nejčastěji se podává jako dezert s čerstvým ovocem.
- Používá se ale také jako cukrářský krém nebo náplň do koláčů.
- Řidší custard se používá jako chutná omáčka nebo přeliv na ovoce, koláč, pohár nebo zmrzlinu.
Chuťově i konzistencí se custard velmi podobá našemu vařenému vanilkovému pudinku. Snadno jej lze připravit doma bez použití polotovaru.
Jak si připravit custard doma?
Jak už jsme zmínili, custard má mnoho podob. My jsme si pro vás připravili dva recepty. Prvním je recept na jemný a lehký dezert, druhý na custard v podobě krému. Pokud si chcete opravdu pochutnat, používejte pravou vanilku, nikoliv náhražky v podobě vanilkového cukru nebo esence.
Pečený custard jako dezert
Připravte si: 2 vejce, 2 lžíce třtinového cukru, 1 lžička vanilky (zrníčka z lusku), špetka soli, 200 ml smetany, skořice na posypání, 3 kulaté zapékací misky (objem 120 ml).
- V míse rozšlehejte celá vejce s cukrem, zrníčky vanilky a špetkou soli. Přimíchejte smetanu.
- Vlijte do připravených misek (nemusí se vymazávat) a povrch poprašte skořicí. Vezměte si plech s vyššími okraji, postavte na něj misky s custardem a naplňte ho horkou vodou tak, aby byly misky asi do poloviny jejich výšky ponořené.
- Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 35-45 minut. Hotový custard by měl být na povrchu pevný. Misky vyndejte z plechu a nechejte vychladnout. Dezert můžete servírovat přímo v miskách nebo vyklopit na talířek. Servírujte s čerstvým ovocem.
Vařený custard jako omáčka nebo krém
Připravte si: 500 ml smetany, 1 lžička vanilky (zrníčka z lusku), 1 vejce, 4 žloutky, 25 g cukru, lžíci kukuřičného škrobu (chcete-li krém hustší).
- Do hrnce vlijte smetanu, přidejte vanilková zrníčka, a pozvolna nechte zahřát.
- V míse prošlehejte žloutky, vejce a cukr.
- Jakmile se smetana blíží k bodu varu, sundejte ji z plotny a postupně do ní zašlehávejte žloutkovou směs. Vzniklou směs opět dejte na vařič a na mírném ohni míchejte do zhoustnutí. Pozor, směs se nesmí začít vařit, jinak se srazí.
- Hotový horký krém můžete vychladit a jíst ho lžičkou jako tekutý dezert, použít do koláče nebo s ním přelít ovoce.
Proč zrovna "custard"?
Krém z vajec a smetany nebo mléka se v kuchyni používal už ve starověkém Římě. Ve středověku si pak lidé velmi oblíbily tzv. pudinkové koláče (custard tarts), ve kterých korpus tvořilo těsto, a to bylo vylité právě krémem ze smetany a vajec. Tyto koláče byly oblíbené především ve Francii, kde slovo „croustade“ označovalo koláčový korpus. A právě odtud pochází anglické „custard“.