Domácí rostlinná strava, v létě grilování na ohýnku, v zimě pohoda u krbu. Odpočinek těla i duše. Že to zní trochu jako sen? Ale kdepak. Na severu Čech najdete první veganský penzion. Uvítá nejen vegany, ale i ty, kteří se rádi o rostlinné stravě dozví něco víc.
Byli jste první veganský penzion v Česku. Kde a komu se tento nápad zrodil v hlavě?
Nápad otevřít první vegan penzion v ČR se zrodil v hlavě pana Rostislava Siksty, majitele penzionu, který je sám 25 let veganem, a se svou rodinou navštěvoval podobná zařízení po světě. Velkou výzvou bylo hledání vhodné lokality a vhodného objektu ke koupi.
Záměrem bylo najít ne jakýkoliv penzion, ale budovu útulnou, vkusnou a především vhodně zasazenou do přírody - ne úplně na samotě se špatnou dopravní dostupností, ale zároveň ne v civilizaci (kde vždy hrozí rušivé elementy). Samotná budova pak procházela hrubou rekonstrukcí po dobu zhruba jednoho roku. Oficiálně jsme otevřeli 1. 8. 2016.
Kdo vládne ve vaší kuchyni?
Aktuálně je nás více. Podařilo se nám sestavit tým báječně naladěných kolegyň/veganek, které se různě střídají dle svých možností. Manažer udává menu a často také v penzionu vaří. Naše kuchyně není úplně TOP gastronomie, spíše kvalitní vegan strava s přihlédnutím k výživovým hodnotám jednotlivých jídel. V podstatě jde o takovou domácí zdravou kuchyni.
Jaká jídla nejčastěji připravujete?
Vaříme zdravá veganská jídla, ovšem tak, aby chutnala i těm, kteří se vegansky běžně nestravují. Samozřejmě jsou hlavními složkami jídel zelenina, luštěniny, obiloviny, velmi často zapojujeme také vegan alternativy masa a uzenin. Rádi si pohráváme s chutěmi a složením klasické české a mezinárodní kuchyně ve veganské podobě.
V našem menu najdete jak naprosto klasická jídla českých restaurací (svíčková na smetaně, guláš, boloňské špagety, špízy, řízky, kuře na paprice apod.), tak i světové pochoutky. Například v posledním silvestrovském týdnu jsme pro hosty připravili degustační menu světových kuchyní, kde jsme se snažili ukázat, že i z naprosto zdravých a rostlinných surovin lze připravit jídla chutná a od ‚pravých‘ k nerozeznání. Ve veganské podobě umíme připravit i francouzskou kuchyni: Vichyssoisse, Coq au vine, Tarte Tatin a další.
Používáte lokální suroviny?
Z lokálních surovin používáme pouze ovoce a zeleninu, bohužel alternativy masa, uzenin a sýrů nejsou v lokální produkci vůbec, často nelze pořídit ani produkci českou (nebo často ve špatné kvalitě). Díky partnerství máme přísun velmi kvalitních surovin z celého vegan světa, velmi často právě v kvalitě BIO.
Najdeme u vás nějakou specialitu?
Naše menu obměňujeme prakticky neustále, takže žádnou specialitu v pravém smyslu slova nemáme. Menu sestavujeme především podle dostupnosti kvalitních surovin. Tím, že čerstvé suroviny jako ovoce a zeleninu nakupujeme v lokálním prostředí, přizpůsobujeme menu aktuální nabídce.
V dnešní době sice není problém v zimě koupit čerstvé jahody, ale rozhodně nejsou kvalitní a chutné, my proto jdeme spíše sezonní cestou... V zimě raději nabídneme jablka, která jsou chutná, BIO a lokální.
Mezi nejoblíbenější jídla u nás překvapivě patří smažený sýr s tatarskou omáčkou a bramborami. Jde o kvalitní Veganline sýr, který se při smažení chová jako běžný sýr a pro vegany je tento pokrm oblíbeným zpestřením jídelníčku. Tatarskou omáčku nakupujeme v lahůdkárně vegan pekárny Zrnko. K dalším velmi oblíbeným jídlům ale patří i květákové kari s cizrnou, fazolovo-hlívový guláš s celozrnnými knedlíky, populární jsou zeleninové špízy s omáčkami.
Jak vypadá vaše rostlinné menu?
Každý den podáváme tříchodové menu s nápoji - polévka nebo předkrm, hlavní chod s přílohou, salátek ze salátového bufetu a nápoje (ovocné černé, zelené a bylinkové čaje, bylinkové a citronové vody, alternativy kávy).
Jaká k vám jezdí klientela? Pouze vegani nebo i lidé, kteří maso jedí?
Kupodivu téměř 50% klientely tvoří nevegani, experimentátoři, kteří chtějí poznat vegan kuchyni a prostředí. Velmi nás těší, když naší péčí přispějeme k rozšíření povědomí o veganství, někdy dokonce k rozšíření řad veganů.
Co v rámci pobytu nabízíte?
Pobyty nabízíme pouze s polopenzí, případně s plnou penzí. Součástí penzionu je vnitří relax zóna (ideální pro meditace, cvičení jógy či jen kýžený odpočinek), vnitřní dětský koutek, prostorná finská sauna, dále venkovní dětský koutek s trampolínou, velká meditačně relaxační zahrada.
Zajímavostí jistě je, že v žádném pokoji nemáme televizor, nikde nejsou rádia, telefony. Zaměřujeme se totiž nejen na zdravou stravu a péči o tělo, ale i na zdravé prostředí a péči o ducha. V zimních měsících v penzionu přitápíme krbem, v letních měsících je k dipozici venkovní ohniště i s nabídkou marinovaných zelenin a soji ke grilování.
I proto bychom rádi všechny čtenáře pozvali do našeho penzionu. Naučte se u nás vypnout, využijte svého práva na odpočinek a načerpejte u nás nových sil, postaráme se o Vaše tělo i duši s maximální péčí.
Zdroj: Apetit