0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lahůdkové droždí: Jak z něj za 5 minut připravit veganský parmazán?

Veganské těstoviny carbonara
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pozvěte do kuchyně lahůdkové droždí. Poradíme vám, co to je i jak ho používat. nebo proč ho jíst. Nejenže jím zvýrazníte chuť pokrmů, ale navíc dodáte tělu cenné vitaminy skupiny B. Lahůdkové droždí chutná trochu jako parmazán a platí za skvělého pomocníka při přípravě veganských jídel.

Lahůdkové droždí najdete v obchodech také jako inaktivované droždí nebo tebi, jde o sypkou směs, která se používá jako dochucovadlo. Vyrábí se ze stejných kvasinek saccharomyces cerevisiae, které známe jako droždí a které se běžně používají ke kynutí těsta.

  • Při výrobě lahůdkového droždí se kvasinky nejprve nechají pomnožit na substrátu, který je bohatý na cukr, například na melase.
  • Po několika dnech se směs vysuší při teplotě vyšší než 40 °C, čímž se buňky kvasinek usmrtí (inaktivují).
  • Usušená směs se rozdrtí na vločky nebo rozemele na jemný prášek a výsledným produktem je lahůdkové droždí.

Polévky, omáčky i pomazánky

Lahůdkové droždí využijete jako všestranné dochucovadlo, těsto s ním však nenakyne. Živé kvasinky totiž kypří těsto tím, že přeměňují štěpí sacharidy na alkohol a oxid uhličitý. U vysušených kvasinek tyto procesy neprobíhají. A proto ani nezpůsobují nadýmání.

Od klasického droždí se lahůdkové liší také chutí, která připomíná vyzrálý sýr. Podobně jako sójová omáčka se pyšní pátou chutí umami. Zesiluje chuť pokrmů a dodává jim masové aroma. Je skvělým pomocníkem při přípravě vegetariánských a veganských jídel.

Veganský parmazán za 5 minut

Ve veganské kuchyni má lahůdkové droždí časté použití. Slouží jako hlavní ingredience při výrobě veganského "parmazánu". Oproti klasickému parmazánu ovšem na jeho výrobu nepotřebujete spoustu měsíců, během kterých proslulý italský sýr zraje.

Co ještě vědět o lahůdkovém droždí

Lahůdkové droždí je přirozeně bezlepkové, některé druhy však obsahují přídavek ječného sladu. Pokud se tedy zcela vyhýbáte lepku, s ječným sladem si ho nekupujte. Jinak se od svého klasického sourozence nijak neliší, má stejnou chuť i použití.

Lahůdkové droždí vyniká i obsahem výživných látek. Přibližně z poloviny jej tvoří bílkoviny, najdete v něm také vysoký obsah chromu a vitaminů skupiny B, které podporují správnou funkci nervové soustavy.

  • Lahůdkové droždí využijete k dochucení krémových polévek, omáček, pomazánek, zeleninových a luštěninových jídel, karbanátků – jednoduše všude tam, kde chcete zvýraznit chuť.
  • Na 4 porce jídla přidejte přibližně 1–2 lžíce lahůdkového droždí. Ve větším množství už by mohlo být v jídle příliš cítit.
  • Lehce sýrovou chuť dodá lahůdkové droždí také bešamelu a smetanovým omáčkám, které současně lehce zahustí. Výborně se hodí ke zvýraznění a zahuštění jídel na bázi rostlinné smetany.
  • Najemno rozmixujte 3 lžíce lahůdkového droždí, 1 lžičku soli a 100 g ořechů kešú.
  • Směs můžete navíc ochutit špetkou sušeného česneku.
  • Veganský parmazán si můžete připravit s předstihem a mít ho vždy po ruce. Stačí ho uložit do vzduchotěsné nádoby s víčkem a uchovávat v ledničce.
  • Pro veganský parmazán se nejčastěji používají kešú, někdo do něj ale přidává i piniové či jiné oblíbené ořechy.
  • Hotovou směsí můžete sypat těstoviny, saláty, polévky
  • Veganští kuchaři využívají „parmazánovou“ příchuť lahůdkového droždí i do dalšího základu italské kuchyně a připravují s ním bylinkové pesto.

Zdroj informací: časopis Apetit

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč