0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lahůdkové droždí: Jak z něj za 5 minut připravit veganský parmazán?

Lahůdkové droždí: Jak z něj za 5 minut připravit veganský parmazán?
sdílet:

Pozvěte do kuchyně lahůdkové droždí. Poradíme vám, co to je i jak ho používat. nebo proč ho jíst. Nejenže jím zvýrazníte chuť pokrmů, ale navíc dodáte tělu cenné vitaminy skupiny B. Lahůdkové droždí chutná trochu jako parmazán a platí za skvělého pomocníka při přípravě veganských jídel.

Lahůdkové droždí najdete v obchodech také jako inaktivované droždí nebo tebi, jde o sypkou směs, která se používá jako dochucovadlo. Vyrábí se ze stejných kvasinek saccharomyces cerevisiae, které známe jako droždí a které se běžně používají ke kynutí těsta.

  • Při výrobě lahůdkového droždí se kvasinky nejprve nechají pomnožit na substrátu, který je bohatý na cukr, například na melase.
  • Po několika dnech se směs vysuší při teplotě vyšší než 40 °C, čímž se buňky kvasinek usmrtí (inaktivují).
  • Usušená směs se rozdrtí na vločky nebo rozemele na jemný prášek a výsledným produktem je lahůdkové droždí.

Polévky, omáčky i pomazánky

Lahůdkové droždí využijete jako všestranné dochucovadlo, těsto s ním však nenakyne. Živé kvasinky totiž kypří těsto tím, že přeměňují štěpí sacharidy na alkohol a oxid uhličitý. U vysušených kvasinek tyto procesy neprobíhají. A proto ani nezpůsobují nadýmání.

Od klasického droždí se lahůdkové liší také chutí, která připomíná vyzrálý sýr. Podobně jako sójová omáčka se pyšní pátou chutí umami. Zesiluje chuť pokrmů a dodává jim masové aroma. Je skvělým pomocníkem při přípravě vegetariánských a veganských jídel.

Veganský parmazán za 5 minut

Ve veganské kuchyni má lahůdkové droždí časté použití. Slouží jako hlavní ingredience při výrobě veganského "parmazánu". Oproti klasickému parmazánu ovšem na jeho výrobu nepotřebujete spoustu měsíců, během kterých proslulý italský sýr zraje.

Co ještě vědět o lahůdkovém droždí

Lahůdkové droždí je přirozeně bezlepkové, některé druhy však obsahují přídavek ječného sladu. Pokud se tedy zcela vyhýbáte lepku, s ječným sladem si ho nekupujte. Jinak se od svého klasického sourozence nijak neliší, má stejnou chuť i použití.

Lahůdkové droždí vyniká i obsahem výživných látek. Přibližně z poloviny jej tvoří bílkoviny, najdete v něm také vysoký obsah chromu a vitaminů skupiny B, které podporují správnou funkci nervové soustavy.

  • Lahůdkové droždí využijete k dochucení krémových polévek, omáček, pomazánek, zeleninových a luštěninových jídel, karbanátků – jednoduše všude tam, kde chcete zvýraznit chuť.
  • Na 4 porce jídla přidejte přibližně 1–2 lžíce lahůdkového droždí. Ve větším množství už by mohlo být v jídle příliš cítit.
  • Lehce sýrovou chuť dodá lahůdkové droždí také bešamelu a smetanovým omáčkám, které současně lehce zahustí. Výborně se hodí ke zvýraznění a zahuštění jídel na bázi rostlinné smetany.
  • Najemno rozmixujte 3 lžíce lahůdkového droždí, 1 lžičku soli a 100 g ořechů kešú.
  • Směs můžete navíc ochutit špetkou sušeného česneku.
  • Veganský parmazán si můžete připravit s předstihem a mít ho vždy po ruce. Stačí ho uložit do vzduchotěsné nádoby s víčkem a uchovávat v ledničce.
  • Pro veganský parmazán se nejčastěji používají kešú, někdo do něj ale přidává i piniové či jiné oblíbené ořechy.
  • Hotovou směsí můžete sypat těstoviny, saláty, polévky
  • Veganští kuchaři využívají „parmazánovou“ příchuť lahůdkového droždí i do dalšího základu italské kuchyně a připravují s ním bylinkové pesto.

Související články

Tofu, seitan a tempeh: 3 vegetariánské zdroje bílkovin
  • Zajímavosti

Tofu, seitan a tempeh: 3 vegetariánské zdroje bílkovin

Suroviny, které chceme představit, budou k užitku všem, kteří chtějí hledají alternativní zdroje bílkovin než jen maso. Tofu, seitan a tempeh jsou ideální pro vegany i vegetariány. Všichni si však těmito produkty můžeme zpestřit jídelníček...
8 nápadů na rychlé luštěninové pomazánky
  • Tipy a triky

8 nápadů na rychlé luštěninové pomazánky

Luštěninové pomazánky mají samá plus. Jsou chutné, přirozeně bezlepkové, veganské, plné bílkovin a výborně zasytí. Navíc je připravíte s minimem úsilí a za chviličku. ...
Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...

Obchod Apetit