Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vegetariánská rýže po indicku

Vegetariánská rýže po indicku

4.4/5 Počet hodnocení: 15
Do 30 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1232 kcal
Bílkoviny 31 g
Sacharidy 241 g
Tuky 16 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šťavnaté rozinky umí ozvláštnit každé jídlo, slané i sladké. Rýže využijete nejen jako přílohu, ale také jako předkrm nebo samostatný chod pro lehkou večeři.

Suroviny

rýže 250 g
basmati
mražená zeleninová směs dle chuti
rozinky 1 hrst
vrchovatá
vývar zeleninový 1 kostka
lze nahradit kari kořením
kešú 1 hrst
opražené nasucho - mají výraznejší chuť
garam masala 1 PL

Postup

1

Svařte 600 ml vody v rychlovarné konvici. Do velké nádoby vhodné k použití v mikrovlnce vsypte propláchnutou rýži, zeleninu a rozinky, přidejte rozdrobenou kostku vývaru a koření.

2

Zalijte vařící vodou, přikryjte fólií, v níž necháte malý otvor, aby mohla unikat pára. Vařte 12 minut při příkonu 850 wattů. Pokud máte méně výkonnou troubu, přidejte 2 minuty.

3

Nádobu vyjměte z mikrovlnky a nechte zakrytou ještě 5 minut, aby se jídlo dovařilo. Jinak by byla rýže tvrdá. Pak stáhněte fólii a jídlo promíchejte, posypte opraženými oříšky a podávejte.

Kouzelná přísada:
Basmati je indická rýže, která má v kulinářském světě vynikající pověst. Dlouhá, krémově bílá až nazlátlá zrnka při vaření vydávají nezaměnitelnou jemnou vůni. Rýže, ať už jakákoli, vždycky plní nejméně dvě úlohy: kromě prosté přílohy z ní vznikají vydatná hlavní jídla, kterým jsme si zvykli říkat rizota. Ta z rýže basmati by měla správně nést název birjání, pulao nebo pilaf a čím více různé zeleniny a aromatického koření obsahují, tím lépe. Chcete-li si basmati připravit pěkně po indicku, propláchněte ji vlažnou vodou, zalijte studenou a po 20 minutách zceďte. Na oleji osmahněte lžíci kmínu, pár hřebíčků a kardamomových zrnek, vsypte rýži a osmahněte. Zalijte vroucí vodou a povařte 5–8 minut. Podávejte posypané opraženými mandlemi.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/4

Komentáře

18.02.2008 16:10
je to super a pomohlo mi to ve škole když jsme měli vaření!
23.09.2007 14:06
puvodne jsem si to varila jen pro sebe, pro pritele jsem chtela udelat neco s masem. nakonec jsem ani nemusela, pritel si tohle jidlo zamiloval a ja taky. je rychle, snadne a vyborne. co vic si prat?
11.08.2007 15:54
Vařila jsem přesně podle receptu v mikrovlné troubě. Kari miluju a toto jídlo bylo za chvilku na stole. Všem doporučuji
30.03.2007 08:11
tak to teda nic moc, dělala jsem přesně podle receptu, ale bylo tam moc kari a moc vody, musela jsem odpařovat déle, což se projevilo na kvalitě rýže. Zklamalo mě to.
19.07.2007 22:19
Mě to teda nasklamalo ani trochu , podobný pilaf jsem už vařila , takže to znám. Proto jsem se držela jen ingrediencí a vařila jsem to na plynových kamnech a ne v mikrovlně.Bylo to výtečný , chtěla jsem se blejsknout a povedlo se.

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...