0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vegetariánská rýže po indicku

Vegetariánská rýže po indicku

4.3 / 5. Počet hodnocení: 13
Do 30 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1232 kcal
Bílkoviny 31 g
Sacharidy 241 g
Tuky 16 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šťavnaté rozinky umí ozvláštnit každé jídlo, slané i sladké. Rýže využijete nejen jako přílohu, ale také jako předkrm nebo samostatný chod pro lehkou večeři.

Suroviny

rýže 250 g
basmati
zelenina 400 g
mražená zeleninová směs dle chuti
rozinky 1 hrst
vrchovatá
vývar zeleninový 1 kostka
kari pasta 1 PL
lze nahradit kari kořením
kešú 1 hrst
opražené nasucho - mají výraznejší chuť
garam masala 1 PL

Postup

1

Svařte 600 ml vody v rychlovarné konvici. Do velké nádoby vhodné k použití v mikrovlnce vsypte propláchnutou rýži, zeleninu a rozinky, přidejte rozdrobenou kostku vývaru a koření.

2

Zalijte vařící vodou, přikryjte fólií, v níž necháte malý otvor, aby mohla unikat pára. Vařte 12 minut při příkonu 850 wattů. Pokud máte méně výkonnou troubu, přidejte 2 minuty.

3

Nádobu vyjměte z mikrovlnky a nechte zakrytou ještě 5 minut, aby se jídlo dovařilo. Jinak by byla rýže tvrdá. Pak stáhněte fólii a jídlo promíchejte, posypte opraženými oříšky a podávejte.

Kouzelná přísada:
Basmati je indická rýže, která má v kulinářském světě vynikající pověst. Dlouhá, krémově bílá až nazlátlá zrnka při vaření vydávají nezaměnitelnou jemnou vůni. Rýže, ať už jakákoli, vždycky plní nejméně dvě úlohy: kromě prosté přílohy z ní vznikají vydatná hlavní jídla, kterým jsme si zvykli říkat rizota. Ta z rýže basmati by měla správně nést název birjání, pulao nebo pilaf a čím více různé zeleniny a aromatického koření obsahují, tím lépe. Chcete-li si basmati připravit pěkně po indicku, propláchněte ji vlažnou vodou, zalijte studenou a po 20 minutách zceďte. Na oleji osmahněte lžíci kmínu, pár hřebíčků a kardamomových zrnek, vsypte rýži a osmahněte. Zalijte vroucí vodou a povařte 5–8 minut. Podávejte posypané opraženými mandlemi.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/4

Komentáře

Anonym

tak to teda nic moc, dělala jsem přesně podle receptu, ale bylo tam moc kari a moc vody, musela jsem odpařovat déle, což se projevilo na kvalitě rýže. Zklamalo mě to.

Anonym

Mě to teda nasklamalo ani trochu , podobný pilaf jsem už vařila , takže to znám. Proto jsem se držela jen ingrediencí a vařila jsem to na plynových kamnech a ne v mikrovlně.Bylo to výtečný , chtěla jsem se blejsknout a povedlo se.

Anonym

Vařila jsem přesně podle receptu v mikrovlné troubě. Kari miluju a toto jídlo bylo za chvilku na stole. Všem doporučuji

Anonym

puvodne jsem si to varila jen pro sebe, pro pritele jsem chtela udelat neco s masem. nakonec jsem ani nemusela, pritel si tohle jidlo zamiloval a ja taky. je rychle, snadne a vyborne. co vic si prat?

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč