Šťavnaté rozinky umí ozvláštnit každé jídlo, slané i sladké. Rýže využijete nejen jako přílohu, ale také jako předkrm nebo samostatný chod pro lehkou večeři.
Suroviny
Postup
Svařte 600 ml vody v rychlovarné konvici. Do velké nádoby vhodné k použití v mikrovlnce vsypte propláchnutou rýži, zeleninu a rozinky, přidejte rozdrobenou kostku vývaru a koření.
Zalijte vařící vodou, přikryjte fólií, v níž necháte malý otvor, aby mohla unikat pára. Vařte 12 minut při příkonu 850 wattů. Pokud máte méně výkonnou troubu, přidejte 2 minuty.
Nádobu vyjměte z mikrovlnky a nechte zakrytou ještě 5 minut, aby se jídlo dovařilo. Jinak by byla rýže tvrdá. Pak stáhněte fólii a jídlo promíchejte, posypte opraženými oříšky a podávejte.
Kouzelná přísada:
Basmati je indická rýže, která má v kulinářském světě vynikající pověst. Dlouhá, krémově bílá až nazlátlá zrnka při vaření vydávají nezaměnitelnou jemnou vůni. Rýže, ať už jakákoli, vždycky plní nejméně dvě úlohy: kromě prosté přílohy z ní vznikají vydatná hlavní jídla, kterým jsme si zvykli říkat rizota. Ta z rýže basmati by měla správně nést název birjání, pulao nebo pilaf a čím více různé zeleniny a aromatického koření obsahují, tím lépe. Chcete-li si basmati připravit pěkně po indicku, propláchněte ji vlažnou vodou, zalijte studenou a po 20 minutách zceďte. Na oleji osmahněte lžíci kmínu, pár hřebíčků a kardamomových zrnek, vsypte rýži a osmahněte. Zalijte vroucí vodou a povařte 5–8 minut. Podávejte posypané opraženými mandlemi.
Komentáře
Anonym
30.03.2007 08:11
nic moc
Anonym
19.07.2007 22:19
naprosto úžasné
Anonym
11.08.2007 15:54
Mňam
Anonym
23.09.2007 14:06
doporucuju vsem!
Anonym
18.02.2008 16:10
Vegetariánská rýže po indicku - diskuse