Vegetariánský burger s pickles

Vegetariánský burger s pickles

5 / 5. Počet hodnocení: 4
Do hodiny Snadné 5

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2438 kcal
Bílkoviny 154 g
Sacharidy 333 g
Tuky 26 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Do každého burgeru patří něco křupavého. Kvašená zelenina tuto roli zvládne bezchybně.

Suroviny

seitan 300 g
(tj. 1–2 balíčky, mívají různou váhu, koupíte v bioprodejnách)
cibule 1 ks
větší kus, nadrobno
mrkev 1 ks
nastrouhaná
pepř
sójová omáčka 2 PL
shoyu nebo tamari
česnek 3 stroužky
drcený
sůl mořská
mouka pohanková hladká 100 g
bio, dle hustoty těsta
olej
na smažení, popřípadě bio palmový tuk
housky 5 ks
na burgery
hořčice
kečup
zelenina
kvašená - pickles (viz recept)

1 V pánvi na oleji osmažte cibuli dozlatova a výrazně ji osolte. Seitan pomelte na masovém strojku nebo v robotu. Dejte do mísy a přidejte k němu nastrouhanou mrkev, bylinný pepř, drcený česnek, osmaženou cibuli a dochuťte přírodní sójovou omáčkou. Vypracujte soudržnou hmotu. Pokud je příliš řídká nebo se rozpadá, přidejte pohankovou mouku. Vytvarujte placičky a smažte je po obou stranách na rozpáleném oleji.

2 Housky na burger podélně rozkrojte (ale ne úplně), potřete kečupem a hořčicí, na housku položte seitanový karbanátek, pickles (z nějž jste předem vymačkali šťávu). Můžete přidat i lžíci ochucené tofunézy nebo majonézy a kousek čínského zelí. Přiklopte a podávejte.

NĚCO NAVÍC:
Do těsta lze přistrouhat uzené tofu nebo uzený tempeh pro výraznější uzenou chuť. Chuť vylepší i sezam. Kdo jí maso, může použít hotové biokarbanátky z mletého hovězího masa, které lze koupit ve většině supermarketů.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/11

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit