4.3 / 5. Počet hodnocení: 35
Do hodiny Velmi snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3601 kcal
Bílkoviny 70 g
Sacharidy 489 g
Tuky 152 g
Vláknina 108 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduchý oběd či večeře, která hraje všemi barvami, je výživná a chutná!

Suroviny

brambory 6 ks
oloupané
mrkev 2 ks
očištěné
červená řepa 2 ks
oloupané
kapusta 0.5 ks
malá (zelí)
bobkový list 1 ks
hřebíček 3 ks
nové koření 3 kuličky
rajčatové pyré 5 PL
rajčatová šťáva
cukr 1 PL
citronová štáva
z 1 citronu
smetana ke šlehání 250 ml
petrželka
na posypání
Na nočky
mouka pšeničná hrubá 4 PL
sůl
vejce 1 ks

1 Dejte vařit 1,5 litru vody, osolte ji a vhoďte do ní nakrájené brambory, mrkev, červenou řepu a kapustu či zelí. Přidejte koření, zeleninu, rajčatovou šťávu a uvařte do poloměkka.

2 Smíchejte přísady na noky a lžičkou nebo přes pasírovač je tvarujte a zavařte do polévky. Pokud bude těsto příliš tuhé, zřeďte je trochou vody nebo mléka. Pokud nechcete, aby se od řepy obarvily, uvařte je zvlášť ve vroucí osolené vodě.

3 Polévku dochuťte cukrem, citronovou šťávou, solí a po chvilku vlijte smetanu. Nechte už jen prohřát a před podáváním Zeleninová polévka, která zasytí a nadchne celou rodinu polévku posypte nasekanou čerstvou petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Recept máme z knihy Chytrá kuchařka hrníčková od Kájiny Šponarové. Autorka z vlastní zkušenosti doporučuje noky jako prostředek, jak přimět děti sníst prakticky jakoukoli zeleninovou polévku. A v ,Bazaru myšlenek‘ se dozvíte, jak na to vlastně přišla.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/6

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit