Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Korek nebo plast?

Korek nebo plast?

Cítíte se zklamaní, když zjistíte, že lahev vašeho oblíbeného vína je uzavřená plastovou zátkou namísto korkové?
10. 8. 2010 | Autor: redakce Apetitu

Mnoho milovníků vína se na tento jev dívá s despektem a plastovou nebo dokonce šroubovací zátku považuje za snahu vinařů ušetřit, případně přisuzuje vínu horší kvalitu. Ve skutečnosti se ale věci mají trochu jinak.

Pravdou je, že kvalitní korková zátka je nejdražší možnou variantou uzavření lahve a přechod k té plastové může být motivován ekonomickými důvody. Ve prospěch umělých zátek ale hovoří i vady vína způsobené korkem.

Soudí se, že přibližně 9 % světové produkce vína je kvůli korku znehodnoceno. Jde především o vadu zvanou „korkové víno“, která je způsobena látkou TCA. Ta vzniká při nedostatečné dezinfekci kůry korkového dubu a jejím působením se tvoří pachuť připomínající mokrý karton nebo zatuchlý sklep. U plastové zátky nic takového nehrozí.

Nenahraditelný je korek u vín, která jsou určena k delšímu uskladnění a archivaci. Umožňuje totiž zrání vína díky mikroskopickým pórům, které propouštějí vzduch. U vín určených k brzké spotřebě je plast zcela vyhovující.

Umělá zátka možná ubírá okamžiku otevření lahve na kouzlu, ale to je vše. Kvalita vína se tím nezmění, ta závisí pouze na vinaři. Tak nezoufejme nad špuntem a vychutnejme si to, co je pod ním.


REKLAMA

Přidat komentář