Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dušené telecí maso na šalvěji, bílém víně a smetaně
Dušené telecí maso na šalvěji, bílém víně a smetaně
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Dušené telecí maso na šalvěji, bílém víně a smetaně

3.3/5 Počet hodnocení: 19
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1853 kcal
Bílkoviny 147 g
Sacharidy 74 g
Tuky 101 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Měkké maso s aromatickou omáčkou chutná přímo neodolatelně! Nejoblíbenějším telecím masem na dušení je v Itálii plec a nožičky. Raději se vyhněte zadní kýtě, libovému masu totiž tahle úprava příliš nesvědčí – bývá pak houževnaté.

Suroviny

olej 1 PL
vykoštěná, lze nahradit nožičkou, na kostky
najemno
šalvěj 20 lístků
sušená
suché
sůl
pepř mletý
čerstvý, mletý

Postup

1

Do pánve dejte olej a máslo a postavte ji na prudký plamen. Mouku nasypte na talíř a obalte v ní kousky telecího. Maso osmahněte v rozpáleném tuku dohněda za občasného otáčení; trvá to asi deset minut. (Pokud nemáte dostatečně velkou pánev, rozdělte maso na několik částí a raději opečte postupně.)

2

Osmahnuté maso vyjměte, trochu stáhněte plamen a na pánev vhoďte cibuli a šalvěj. Přibližně čtyři minuty míchejte, cibule by měla získat světlezlatou barvu.

3

Pak do pánve vraťte maso, přilijte víno a dřevěnou vařečkou odškrabujte všechny přípečky. Pokud by se víno příliš vyvařilo, můžete přidat jednu nebo dvě lžíce vody.

4

Přilijte smetanu, zlehka osolte a opepřete, promíchejte a pánev zakryjte pokličkou. Stáhněte plamen a maso duste doměkka; mělo by stačit půl hodiny. Podávejte s bramborovými noky, případně s rýží.

5

Připravte si dopředu  Dušeným jídlům příprava předem a následné odležení vždycky jen prospěje! Pokrm můžete připravit až s dvoudenním předstihem, jen ho po vychladnutí uložte do ledničky.

6

Před podáváním přilijte do omáčky dvě lžíce vody a i s masem ji ohřejte na sporáku nebo v troubě při 180 stupních.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/3

Komentáře

20.09.2008 18:05
Půl hodiny na dušení nestačí, dusila jsem plecko hodinu. Úměrně tomu jsem přidala víno i smetanu, servírovala jsem s domácími papperdele. Vynikající.
30.01.2008 09:32
Recept se nachází v č.3/07, str.56

Apetit magazín