0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dušené telecí maso na šalvěji, bílém víně a smetaně

Dušené telecí maso na šalvěji, bílém víně a smetaně
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Dušené telecí maso na šalvěji, bílém víně a smetaně

3.1 / 5. Počet hodnocení: 15
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1853 kcal
Bílkoviny 147 g
Sacharidy 74 g
Tuky 101 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Měkké maso s aromatickou omáčkou chutná přímo neodolatelně! Nejoblíbenějším telecím masem na dušení je v Itálii plec a nožičky. Raději se vyhněte zadní kýtě, libovému masu totiž tahle úprava příliš nesvědčí – bývá pak houževnaté.

Suroviny

olej 1 PL
máslo 1 PL
telecí plec 700 g
vykoštěná, lze nahradit nožičkou, na kostky
mouka pšeničná hladká 4 PL
cibule 1 ks
najemno
šalvěj 20 lístků
sušená
víno bílé 100 ml
suché
sůl
pepř mletý
čerstvý, mletý
smetana ke šlehání 40 ml

Postup

1

Do pánve dejte olej a máslo a postavte ji na prudký plamen. Mouku nasypte na talíř a obalte v ní kousky telecího. Maso osmahněte v rozpáleném tuku dohněda za občasného otáčení; trvá to asi deset minut. (Pokud nemáte dostatečně velkou pánev, rozdělte maso na několik částí a raději opečte postupně.)

2

Osmahnuté maso vyjměte, trochu stáhněte plamen a na pánev vhoďte cibuli a šalvěj. Přibližně čtyři minuty míchejte, cibule by měla získat světlezlatou barvu.

3

Pak do pánve vraťte maso, přilijte víno a dřevěnou vařečkou odškrabujte všechny přípečky. Pokud by se víno příliš vyvařilo, můžete přidat jednu nebo dvě lžíce vody.

4

Přilijte smetanu, zlehka osolte a opepřete, promíchejte a pánev zakryjte pokličkou. Stáhněte plamen a maso duste doměkka; mělo by stačit půl hodiny. Podávejte s bramborovými noky, případně s rýží.

5

Připravte si dopředu  Dušeným jídlům příprava předem a následné odležení vždycky jen prospěje! Pokrm můžete připravit až s dvoudenním předstihem, jen ho po vychladnutí uložte do ledničky.

6

Před podáváním přilijte do omáčky dvě lžíce vody a i s masem ji ohřejte na sporáku nebo v troubě při 180 stupních.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/3

Komentáře

Anonym

Půl hodiny na dušení nestačí, dusila jsem plecko hodinu. Úměrně tomu jsem přidala víno i smetanu, servírovala jsem s domácími papperdele. Vynikající.

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč