Krémové kuře na víně

Krémové kuře na víně

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Do 20 minut Snadné 12

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7062 kcal
Bílkoviny 349 g
Sacharidy 372 g
Tuky 450 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept se spoustou obměn. Z jemného kuřete se smetanou a vínem vykouzlíte lahodnou minutku nebo jej můžete použít jako základ na houbové těstoviny.

Suroviny

kuřecí stehna 16 ks
vykostěná, lze nahradit 8 ks kuřecích prsních řízků
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
slunečnicový olej 3 PL
máslo 5 PL
cibule 1 ks
velká, nadrobno
česnek 2 stroužky
drcené
víno bílé 150 ml
suché
bobkový list 4 ks
nejlépe čerstvý
tymián 3 snítky
čerstvé lístky, lze naradit špetkou sušeného
mouka pšeničná hladká 3 PL
vývar kuřecí 700 ml
smetana ke šlehání 100 ml

1 Kuřecí maso nakrájejte na nudličky, osolte, opepřete a dobře promíchejte. V kastrolu rozehřejte dvě lžíce oleje se lžící másla, vložte kuře a opékejte na středním ohni dozlatova. Maso vyjměte děrovanou lžící a odložte do mísy.

2 Do kastrolu, kde se opékalo kuře, dejte lžíci oleje a lžíci másla, vsypte cibuli a tři až pět minut ji opékejte doměkka a dozlatova. Přidejte česnek a míchejte dalších třicet sekund. Přilijte víno, vhoďte bylinky a bez pokličky vařte pět až deset minut, až zůstane asi jen lžíce šťávy. Pak celý obsah hrnce přesuňte do mísy ke kuřeti.

3 V kastrolu rozpusťte zbývající máslo, zaprašte moukou a míchejte a opékejte asi pět minut dorůžova. Přilijte vývar, důkladně zamíchejte a  přiveďte k varu. Pak přidejte maso se šťávou z mísy, přiklopte a zvolna vařte pět minut. Přilijte smetanu, případně dosolte a po vychladnutí zamrazte.

ZMRAZENÍ
Až bude kuře hotové a vychladne, rozdělte ho do tří plastových sáčků. Uzavřete a zmrazte. Uchovat zmrazené ho lze asi 3 měsíce. Pro rozmrazení jeden sáček vyjměte a nechte povolit při pokojové teplotě 8 hodin nebo v chladničce přes noc. Z každé dávky pak připravíte kompletní jídlo pro 4 osoby.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/2

Apetit magazín

10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit