0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Krémové kuře na víně

Krémové kuře na víně

4.3 / 5. Počet hodnocení: 55
Do 20 minut Snadné 12

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7062 kcal
Bílkoviny 349 g
Sacharidy 372 g
Tuky 450 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept se spoustou obměn. Z jemného kuřete se smetanou a vínem vykouzlíte lahodnou minutku nebo jej můžete použít jako základ na houbové těstoviny.

Suroviny

kuřecí stehna 16 ks
vykostěná, lze nahradit 8 ks kuřecích prsních řízků
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
slunečnicový olej 3 PL
máslo 5 PL
cibule 1 ks
velká, nadrobno
česnek 2 stroužky
drcené
víno bílé 150 ml
suché
bobkový list 4 ks
nejlépe čerstvý
tymián 3 snítky
čerstvé lístky, lze naradit špetkou sušeného
mouka pšeničná hladká 3 PL
vývar kuřecí 700 ml
smetana ke šlehání 100 ml

Postup

1

Kuřecí maso nakrájejte na nudličky, osolte, opepřete a dobře promíchejte. V kastrolu rozehřejte dvě lžíce oleje se lžící másla, vložte kuře a opékejte na středním ohni dozlatova. Maso vyjměte děrovanou lžící a odložte do mísy.

2

Do kastrolu, kde se opékalo kuře, dejte lžíci oleje a lžíci másla, vsypte cibuli a tři až pět minut ji opékejte doměkka a dozlatova.

3

Přidejte česnek a míchejte dalších třicet sekund.

4

Přilijte víno, vhoďte bylinky a bez pokličky vařte pět až deset minut, až zůstane asi jen lžíce šťávy. Pak celý obsah hrnce přesuňte do mísy ke kuřeti.

5

V kastrolu rozpusťte zbývající máslo, zaprašte moukou a míchejte a opékejte asi pět minut dorůžova.

6

Přilijte vývar, důkladně zamíchejte a  přiveďte k varu.

7

Pak přidejte maso se šťávou z mísy, přiklopte a zvolna vařte pět minut. Přilijte smetanu, případně dosolte a po vychladnutí zamrazte.

ZMRAZENÍ
Až bude kuře hotové a vychladne, rozdělte ho do tří plastových sáčků. Uzavřete a zmrazte. Uchovat zmrazené ho lze asi 3 měsíce. Pro rozmrazení jeden sáček vyjměte a nechte povolit při pokojové teplotě 8 hodin nebo v chladničce přes noc. Z každé dávky pak připravíte kompletní jídlo pro 4 osoby.

Související články

Vaříme úsporně: 1 kuře, 4 pokrmy
  • Poradna

Vaříme úsporně: 1 kuře, 4 pokrmy

Koupili jste celé kuře a nevíte, jak ho zpracovat, abyste nemuseli nic vyhazovat? Stačí kuře správně naporcovat a z jednoho kusu uvaříte hned několik plnohodnotných jídel pro dva hladové krky. ...
Jak na to: porcování kuřete
  • Tipy a triky

Jak na to: porcování kuřete

Kuchař, který umí zužitkovat všechno, si zaslouží úctu. Zrovna kuře se dá využít se vším všudy. Než začnete vařit, musíte ho však správně naporcovat. ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/2

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit