Polévka, ve které se snoubí to nejlepší z francouzské cibulačky a sýrových fondue, vás dostane! Představte si křupavý chléb s roztékajícím se sýrem, prosáklý vývarem ochuceným vínem, česnekem a bylinkami…
Suroviny
Postup
Rozpalte troubu na 180 °C.
Potřete oschlé plátky chleba z obou stran zhruba polovinou česneku a odložte je stranou. V hrnci nechte přejít varem vývar, víno a tymián a podle potřeby ho dochuťte solí a pepřem.
Zbylým česnekem vytřete vnitřek kastrolu vhodného do trouby a vyložte ho vrstvami chleba a sýra. Vrstvení zakončete sýrem. Obsah hrnce přelijte ochuceným horkým vývarem a kastrol vložte do rozpálené trouby.
Pečte 30–40 minut, dokud se sýr neroztaví a chléb na povrchu nezezlátne. Během pečení občas lehce zatlačte chléb do vývaru, aby se povrch nespálil dříve, než se sýr roztaví (viz následující Tipy & triky).
TIPY & TRIKY
- Vybírejte chléb s pevnější střídkou, který se úplně nerozmočí. Plátky nechte oschnout přes noc nebo je na chvíli strčte do trouby.
- Vystupování chleba na hladinu zabráníte tím, že hrnec s vrstvami vložíte před zalitím vývarem na chvíli do rozpálené trouby. Rozpékající se sýr přichytí chléb ke stěnám kastrolu, aspoň na dobu, než se trochu nasákne vývarem.