Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zapečená česnečka se sýrem & vínem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1285 kcal
Bílkoviny 86 g
Sacharidy 85 g
Tuky 53 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Polévka, ve které se snoubí to nejlepší z francouzské cibulačky a sýrových fondue, vás dostane! Představte si křupavý chléb s roztékajícím se sýrem, prosáklý vývarem ochuceným vínem, česnekem a bylinkami…

Související recepty

Suroviny

křupavý (my jsme použili benátský), nakrájený na plátky a oschlý (viz Tipy & triky)
česnek 4 stroužky
oloupané a rozpůlené
vývar hovězí 1 l
nebo telecí, nejlépe domácí
suché
tymián 3 snítky
nebo 0,5 lžičky sušeného
fontina 100 g
hrubě nastrouhaná
hrubě nastrouhaný
jemně nastrouhaný
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Rozpalte troubu na 180 °C.

2

Potřete oschlé plátky chleba z obou stran zhruba polovinou česneku a odložte je stranou. V hrnci nechte přejít varem vývar, víno a tymián a podle potřeby ho dochuťte solí a pepřem.

3

Zbylým česnekem vytřete vnitřek kastrolu vhodného do trouby a vyložte ho vrstvami chleba a sýra. Vrstvení zakončete sýrem. Obsah hrnce přelijte ochuceným horkým vývarem a kastrol vložte do rozpálené trouby.

4

Pečte 30–40 minut, dokud se sýr neroztaví a chléb na povrchu nezezlátne. Během pečení občas lehce zatlačte chléb do vývaru, aby se povrch nespálil dříve, než se sýr roztaví (viz následující Tipy & triky).

TIPY & TRIKY

  • Vybírejte chléb s pevnější střídkou, který se úplně nerozmočí. Plátky nechte oschnout přes noc nebo je na chvíli strčte do trouby.
  • Vystupování chleba na hladinu zabráníte tím, že hrnec s vrstvami vložíte před zalitím vývarem na chvíli do rozpálené trouby. Rozpékající se sýr přichytí chléb ke stěnám kastrolu, aspoň na dobu, než se trochu nasákne vývarem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/3

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...