0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zapečená česnečka se sýrem & vínem

Zapečená česnečka se sýrem & vínem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zapečená česnečka se sýrem & vínem

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1285 kcal
Bílkoviny 86 g
Sacharidy 85 g
Tuky 53 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Polévka, ve které se snoubí to nejlepší z francouzské cibulačky a sýrových fondue, vás dostane! Představte si křupavý chléb s roztékajícím se sýrem, prosáklý vývarem ochuceným vínem, česnekem a bylinkami…

Suroviny

chleba bílý 200 g
křupavý (my jsme použili benátský), nakrájený na plátky a oschlý (viz Tipy & triky)
česnek 4 stroužky
oloupané a rozpůlené
vývar hovězí 1 l
nebo telecí, nejlépe domácí
víno bílé 150 ml
suché
tymián 3 snítky
nebo 0,5 lžičky sušeného
fontina 100 g
hrubě nastrouhaná
sýr ementál 100 g
hrubě nastrouhaný
parmazán 50 g
jemně nastrouhaný
sůl
pepř
čerstvě mletý

1 Rozpalte troubu na 180 °C. Potřete oschlé plátky chleba z obou stran zhruba polovinou česneku a odložte je stranou. V hrnci nechte přejít varem vývar, víno a tymián a podle potřeby ho dochuťte solí a pepřem.

2 Zbylým česnekem vytřete vnitřek kastrolu vhodného do trouby a vyložte ho vrstvami chleba a sýra. Vrstvení zakončete sýrem. Obsah hrnce přelijte ochuceným horkým vývarem a kastrol vložte do rozpálené trouby. Pečte 30–40 minut, dokud se sýr neroztaví a chléb na povrchu nezezlátne. Během pečení občas lehce zatlačte chléb do vývaru, aby se povrch nespálil dříve, než se sýr roztaví (viz následující Tipy & triky).

TIPY & TRIKY

  • Vybírejte chléb s pevnější střídkou, který se úplně nerozmočí. Plátky nechte oschnout přes noc nebo je na chvíli strčte do trouby.
     
  • Vystupování chleba na hladinu zabráníte tím, že hrnec s vrstvami vložíte před zalitím vývarem na chvíli do rozpálené trouby. Rozpékající se sýr přichytí chléb ke stěnám kastrolu, aspoň na dobu, než se trochu nasákne vývarem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/3

Apetit magazín

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami
  • Poradna

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami

Létu sice už odzvonilo, začínající podzim však přináší stále spoustu příležitostí ke společenskému setkání. Dostali jste pozvánku na piknik nebo odpolední víkendové grilování s přáteli a lámete si hlavu, co donést jako pohoštění?...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit