Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak vybírat slepičí vejce

toust s avokádem a pošírovaným vejcem
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

K Velikonocům patří zásoby slepičích vajec pro koledníky. Víte, jak vejce nakupovat?

Druhy českých vajec

Na českém trhu seženete slepičí vejce, která se liší způsobem chovu nosnic. Ten se promítá v kvalitě i ve výsledné ceně vajec.

  1. Vejce klecová se vyznačují nízkou cenou a stabilní kvalitou, ale mnozí je považují kvůli chovu slepic v uzavřených klecích za eticky závadná.
  2. Vejce z chovu na podestýlce znamenají šetrnější zacházení se slepicemi, mají však o něco vyšší cenu.
  3. Vejce z biochovu od slepic, které mají volný výběh a dostávají pouze krmivo v biokvalitě, mají oproti předchozím dvěma cenu výrazně vyšší.
  4. Domácí vejce v běžné obchodní síti neseženete. Jejich použití je takříkajíc na vlastní nebezpečí, slepice totiž neprocházejí žádnou veterinární kontrolou.

Na krabičkách s vejci můžete objevit zavádějící informace (například vejce farmářská apod.), které však nijak nevysvětlují původ vajec. Každé vejce v obchodě musí být označeno razítkem, které uvádí, z jakého chovu vejce kupujete. 0 znamená ekologický chov, 1 chov ve volném výběhu, 2 chov v halách a 3 klecový chov. Další čísla v kódu uvádějí zemi původu a registrační číslo hospodářství.

Jak nakupovat

Při výběru vajec by vás – kromě již zmiňovaného původu – měla zajímat jejich čerstvost, skořápka a chuť. Nebojte se otevřít krabičku, ve které jsou vejce uložená. Prohlédněte skořápky, zda jsou pevné a bez prasklin.

Jak posoudit kvalitu již koupených vajíček? Uvnitř nepoškozené skořápky by měl být čistý, pevný žloutek a nerozteklý, gelový bílek. Na kvalitu vajec nemá vliv zabarvení žloutku, vypovídá pouze o tom, jak byly slepice krmeny.

Nebojte se vyhledávat a zkoušet vajíčka z různých zdrojů, dokud neobjevíte taková, která vám svou kvalitou vyhovují.

Test čerstvosti

Čerstvost koupených vajec můžete otestovat jednoduše. Vložte vejce do misky s vodou. Čerstvá vejce se po ponoření do vody ani nehnou a klesnou ke dnu. Starší vajíčka se kvůli vzduchové bublině naklánějí nebo dokonce plavou.

Na čerstvost vajec ukazuje také stav bílku. Pokud je pevný a po vyklepnutí drží tvar, jsou vejce čerstvá. Čím starší vejce, tím řidší, roztékající se bílek.

Připravila Jana Kopřivová

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč