Takhle zapékat vejce je velice snadné a výsledek má velký šarm. Všechno včetně rozklepnutí vajec se dá provést předem, schovat do ledničky a pak už jenom na chvilku vložit do trouby.
Suroviny
na vymaštění zapékacích mísek
olivový olej
1
PL
špenát
250
g
větší lístky natrhejte
vejce
8
ks
smetana ke šlehání
4
PL
parmazán
4
PL
strouhaný
sůl
pepř
Postup
1
Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Čtyři zapékací misky zhruba o průměru 9 cm a hloubce asi 4 cm vymastěte a postavte na plech.
2
Na oleji v pánvi mírně opečte špenátové lístky, osolte je a opepřete. Špenát přitom pustí poměrně dost vody. Proto lístky nechte okapat v cedníku; můžete je ještě vymačkat.
3
Rozdělte špenát do misek, do každé rozklepněte dvě vejce, přelijte lžící smetany a posypte lžící parmazánu.
4
Zapékejte tak čtvrt hodiny, aby vejce ztuhla a trochu ,vyběhla‘. Podávejte s opečenými tousty nebo čerstvým pečivem.
Komentáře