Orientální smažená rýže s vejcem

Smažená rýže
ZDROJ: Obi Onyeador/Unsplash
sdílet:

Orientální smažená rýže s vejcem

3.7 / 5. Počet hodnocení: 33
Do 30 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2193 kcal
Bílkoviny 139 g
Sacharidy 212 g
Tuky 81 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Milujete smaženou rýži z asijských bister? Snadno a rychle ji zvládnete připravit i doma! 

Suroviny

rýže dlouhozrnná 200 g
mražený hrášek 1 hrnek
olej 2 PL
slanina 2 plátky
pokrájená
paprika červená 1 ks
drobně nakrájená
česnek 2 stroužky
tence pokrájené
vejce 2 ks
koření pěti vůní 1 ČL
jarní cibulka 2 ks

Postup

1

ZÁKLADNÍ RECEPT NA RÝŽI
Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu se lžičkou soli. Jakmile začne voda bublat, vsypte rýži, zamíchejte a znovu přiveďte k varu. Poté plamen trochu stáhněte, aby se rýže vařila stejnoměrně, a ne příliš rychle.

2

Po deseti minutách varu bez pokličky a bez míchání (to způsobuje lepkavost rýže) ‚vylovte‘ jedno nebo dvě zrnka a ochutnejte. Pokud jsou ještě moc křupavá, vařte rýži ještě minutu a pak ji opět otestujte. Hotovo máte tehdy, když je sice měkká, ale pevná na skus..

3

Rýži slijte v cedníku a přelijte přes ni konvici horké vody. Nechte odkapat a poté rýži přemístěte do servírovací mísy, nejlépe nahřáté. Takto láskyplně připravenou rýži si vychutnejte nejlépe samotnou nebo s trochou másla a petrželky.

4

ORIENTÁLNÍ SMAŽENÁ RÝŽE S VEJCEM
Rýži vařte podle základního receptu a po osmi minutách k ní přidejte šálek mraženého hrášku; po dalších dvou minutách slijte, ale neproplachujte.

5

Ve woku nebo hlubší pánvi rozpalte dvě lžíce oleje a dokřupava v něm tři až čtyři minuty opékejte dva pokrájené plátky slaniny. Přihoďte jednu drobně nakrájenou červenou papriku a dva tence pokrájené stroužky česneku; smažte dvě minuty.

6

Přidejte dvě vejce ušlehaná v hrnečku vidličkou a míchejte, dokud nejsou skoro hotová. Pak přisypte lžičku čínského koření pěti vůní (například značky Benkor, 25 g/cca 20 Kč) a rýži s hráškem.

7

Dvě jarní cibulky pečlivě opláchněte, rozkrojte je po délce, rozdělte na jednotlivé vrstvy a ty opět co nejjemněji po délce nakrájejte. Nitkami cibulek posypte hotové rýžové jídlo. Rýže s paprikami a hráškem se hodí jako příloha k čínským pokrmům

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/11

Komentáře

Apetit magazín

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...
Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...

Obchod Apetit