0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Orientální smažená rýže s vejcem

Smažená rýže
ZDROJ: Obi Onyeador/Unsplash
sdílet:

Orientální smažená rýže s vejcem

4.3 / 5. Počet hodnocení: 35
Do 30 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2193 kcal
Bílkoviny 139 g
Sacharidy 212 g
Tuky 81 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Milujete smaženou rýži z asijských bister? Snadno a rychle ji zvládnete připravit i doma! 

Suroviny

rýže dlouhozrnná 200 g
mražený hrášek 1 hrnek
olej 2 PL
slanina 2 plátky
pokrájená
paprika červená 1 ks
drobně nakrájená
česnek 2 stroužky
tence pokrájené
vejce 2 ks
koření pěti vůní 1 ČL
jarní cibulka 2 ks

Postup

1

ZÁKLADNÍ RECEPT NA RÝŽI
Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu se lžičkou soli. Jakmile začne voda bublat, vsypte rýži, zamíchejte a znovu přiveďte k varu. Poté plamen trochu stáhněte, aby se rýže vařila stejnoměrně, a ne příliš rychle.

2

Po deseti minutách varu bez pokličky a bez míchání (to způsobuje lepkavost rýže) ‚vylovte‘ jedno nebo dvě zrnka a ochutnejte. Pokud jsou ještě moc křupavá, vařte rýži ještě minutu a pak ji opět otestujte. Hotovo máte tehdy, když je sice měkká, ale pevná na skus..

3

Rýži slijte v cedníku a přelijte přes ni konvici horké vody. Nechte odkapat a poté rýži přemístěte do servírovací mísy, nejlépe nahřáté. Takto láskyplně připravenou rýži si vychutnejte nejlépe samotnou nebo s trochou másla a petrželky.

4

ORIENTÁLNÍ SMAŽENÁ RÝŽE S VEJCEM
Rýži vařte podle základního receptu a po osmi minutách k ní přidejte šálek mraženého hrášku; po dalších dvou minutách slijte, ale neproplachujte.

5

Ve woku nebo hlubší pánvi rozpalte dvě lžíce oleje a dokřupava v něm tři až čtyři minuty opékejte dva pokrájené plátky slaniny. Přihoďte jednu drobně nakrájenou červenou papriku a dva tence pokrájené stroužky česneku; smažte dvě minuty.

6

Přidejte dvě vejce ušlehaná v hrnečku vidličkou a míchejte, dokud nejsou skoro hotová. Pak přisypte lžičku čínského koření pěti vůní (například značky Benkor, 25 g/cca 20 Kč) a rýži s hráškem.

7

Dvě jarní cibulky pečlivě opláchněte, rozkrojte je po délce, rozdělte na jednotlivé vrstvy a ty opět co nejjemněji po délce nakrájejte. Nitkami cibulek posypte hotové rýžové jídlo. Rýže s paprikami a hráškem se hodí jako příloha k čínským pokrmům

Související články

Vaříme pro zdraví: hnědá rýže
  • Tipy a triky

Vaříme pro zdraví: hnědá rýže

Hnědá nebroušená rýže se zachovaným klíčkem a otrubami má příjemnou oříškovou příchuť, je zdravější než bílá rýže a snáze, i když o něco déle se vaří.   ...
Jak na to: dokonalá rýže
  • Tipy a triky

Jak na to: dokonalá rýže

Vařená nebo dušená rýže je báječnou přílohou, která snadno vstřebá bohatou omáčku klasiky, jako jsou roštěná nebo játra na cibulce. Poradíme vám jak na ni. ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/11

Komentáře

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit