Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Smažená rýže
ZDROJ: Obi Onyeador/Unsplash
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 38
Do 30 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2193 kcal
Bílkoviny 139 g
Sacharidy 212 g
Tuky 81 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Milujete smaženou rýži z asijských bister? Snadno a rychle ji zvládnete připravit i doma! Orientální smažená rýže s vejcem plnohodnotně zastoupí hlavní jídlo, ale můžete ji servírovat také jako rýžovou přílohu nejen k asijským pokrmům. Navíc je to super tip, jak zpracovat zbylou rýži od oběda a připravit z ní jednoduchou a chutnou bezmasou večeři. Smažená rýže je zkrátka jídlo mnoha tváří a využití.

Suroviny

rýže dlouhozrnná 200 g
mražený hrášek 1 hrnek
olej 2 PL
slanina 2 plátky
pokrájená
drobně nakrájená
česnek 2 stroužky
tence pokrájené
vejce 2 ks
koření pěti vůní 1 ČL
jarní cibulka 2 ks

Postup

1

ZÁKLADNÍ RECEPT NA RÝŽI
Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu se lžičkou soli. Jakmile začne voda bublat, vsypte rýži, zamíchejte a znovu přiveďte k varu. Poté plamen trochu stáhněte, aby se rýže vařila stejnoměrně, a ne příliš rychle.

2

Po deseti minutách varu bez pokličky a bez míchání (to způsobuje lepkavost rýže) ‚vylovte‘ jedno nebo dvě zrnka a ochutnejte. Pokud jsou ještě moc křupavá, vařte rýži ještě minutu a pak ji opět otestujte. Hotovo máte tehdy, když je sice měkká, ale pevná na skus..

3

Rýži slijte v cedníku a přelijte přes ni konvici horké vody. Nechte odkapat a poté rýži přemístěte do servírovací mísy, nejlépe nahřáté. Takto láskyplně připravenou rýži si vychutnejte nejlépe samotnou nebo s trochou másla a petrželky.

4

ORIENTÁLNÍ SMAŽENÁ RÝŽE S VEJCEM
Rýži vařte podle základního receptu a po osmi minutách k ní přidejte šálek mraženého hrášku; po dalších dvou minutách slijte, ale neproplachujte.

5

Ve woku nebo hlubší pánvi rozpalte dvě lžíce oleje a dokřupava v něm tři až čtyři minuty opékejte dva pokrájené plátky slaniny. Přihoďte jednu drobně nakrájenou červenou papriku a dva tence pokrájené stroužky česneku; smažte dvě minuty.

6

Přidejte dvě vejce ušlehaná v hrnečku vidličkou a míchejte, dokud nejsou skoro hotová. Pak přisypte lžičku čínského koření pěti vůní (například značky Benkor) a rýži s hráškem.

7

Dvě jarní cibulky pečlivě opláchněte, rozkrojte je po délce, rozdělte na jednotlivé vrstvy a ty opět co nejjemněji po délce nakrájejte. Nitkami cibulek posypte hotové rýžové jídlo. Rýže s paprikami a hráškem se hodí jako příloha k čínským pokrmům

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/11

Komentáře

30.08.2007 22:25
Recept se nachází v č.11/04, str.18

Apetit magazín

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat
  • Zajímavosti

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat

Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...