Milujete smaženou rýži z asijských bister? Snadno a rychle ji zvládnete připravit i doma! Orientální smažená rýže s vejcem plnohodnotně zastoupí hlavní jídlo, ale můžete ji servírovat také jako rýžovou přílohu nejen k asijským pokrmům. Navíc je to super tip, jak zpracovat zbylou rýži od oběda a připravit z ní jednoduchou a chutnou bezmasou večeři. Smažená rýže je zkrátka jídlo mnoha tváří a využití.
Suroviny
Postup
ZÁKLADNÍ RECEPT NA RÝŽI
Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu se lžičkou soli. Jakmile začne voda bublat, vsypte rýži, zamíchejte a znovu přiveďte k varu. Poté plamen trochu stáhněte, aby se rýže vařila stejnoměrně, a ne příliš rychle.
Po deseti minutách varu bez pokličky a bez míchání (to způsobuje lepkavost rýže) ‚vylovte‘ jedno nebo dvě zrnka a ochutnejte. Pokud jsou ještě moc křupavá, vařte rýži ještě minutu a pak ji opět otestujte. Hotovo máte tehdy, když je sice měkká, ale pevná na skus..
Rýži slijte v cedníku a přelijte přes ni konvici horké vody. Nechte odkapat a poté rýži přemístěte do servírovací mísy, nejlépe nahřáté. Takto láskyplně připravenou rýži si vychutnejte nejlépe samotnou nebo s trochou másla a petrželky.
ORIENTÁLNÍ SMAŽENÁ RÝŽE S VEJCEM
Rýži vařte podle základního receptu a po osmi minutách k ní přidejte šálek mraženého hrášku; po dalších dvou minutách slijte, ale neproplachujte.
Ve woku nebo hlubší pánvi rozpalte dvě lžíce oleje a dokřupava v něm tři až čtyři minuty opékejte dva pokrájené plátky slaniny. Přihoďte jednu drobně nakrájenou červenou papriku a dva tence pokrájené stroužky česneku; smažte dvě minuty.
Přidejte dvě vejce ušlehaná v hrnečku vidličkou a míchejte, dokud nejsou skoro hotová. Pak přisypte lžičku čínského koření pěti vůní (například značky Benkor) a rýži s hráškem.
Dvě jarní cibulky pečlivě opláchněte, rozkrojte je po délce, rozdělte na jednotlivé vrstvy a ty opět co nejjemněji po délce nakrájejte. Nitkami cibulek posypte hotové rýžové jídlo. Rýže s paprikami a hráškem se hodí jako příloha k čínským pokrmům
Komentáře