0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak se značí vejce?

Vejce
ZDROJ: Couleur/Pixabay
sdílet:

Jaká pravidla platí pro vejce velikosti S, M, L nebo XL? V jakých podmínkách se chovají nosnice, jejichž vejce můžeme zakoupit s rlzným číselným označením? Podívejte se na náš přehled, kde se potřebné informace o chovu nosnic, výsledná značení a nechybí ani naše oblíbené vajíčkové recepty.

Co ovlivňuje velikost vejce?

Velikost vajíček ovlivňuje stáří nosnic. Nejmenší vajíčka značená jako S snášejí mladé nosnice a bývají to jejich úplně první snesená vejce. Stárnutím nosnice se zvětšuje obsah bílku a celého vajíčka.

Výživové hodnoty pak ovlivňují podmínky, ve kterých nosnice žijí, a čím jsou krmeny. 

S: první snesená vejce o váze do 53 gramů
M: středně velká vejce o váze v rozmezí 53–63 gramů
L: velká vejce o váze v rozmezí 63–73 gramů
XL: extra velká vejce o váze nad 73 gramů

Označení podmínek chovu nosnic

Podmínky pro chov nosnic se rozdělují do 4 tříd. Na jednom konci stojí nosnice chované v klecích, na druhém pak volný výběh v ekologickém zemědělství.

  • V běžných obchodech se nejčastěji setkáváme s vejci nosnic chovaných v halách a klecích, značených čísly 2 a 3.
  • Zatímco velikost vajec se značí na papírovém přebalu, podmínky chovu nalezneme pod prvním číslem přímo na skořápce a jedná se o tato číselná označení:

0: vejce pocházející od nosnic z ekologického zemědělství (biovejce)
1: vejce od nosnic žijících ve volném výběhu (nosnice mají možnost dostat se na denní světlo)
2: vejce z halového chovu na podestýlce (nosnice žijí v hale s podestýlkou na podlaze)
3: vejce od nosnic v klecích (nosnice žijí v hale v klecích)

Další povinná označení vajec  

Vedle podmínek chovu se v označení vajec promítá i země původu a registrační číslo chovatele

  • Producenta/chov označuje na skořápce čtyřmístný číselný kód. 
  • označení na vejce např. 2 CZ 1234 sděluje, že vejce pocházejí z halového chovu (číslice 2) v Česku (označení CZ), provozu 1234.

Kvalitativní třídění vajec

Nejen krmivo, podmínky chovu a velikost vajec mají vliv na výsledný produkt. Na cestě k zákazníkovi má důležitou úlohu také certifikovaná třídírna a balírna vajec, která bývá součástí chovné stanice. Ke kontrole slouží třídící linka, kde se vejce řadí do tříd A nebo B.

  • Vejce třídy A splňují nároky na neporušenou a neznečištěnou skořápku. V běžné obchodní síti se prakticky jiná vejce než třídy A nevyskytují.
  • Všechna vejce, která neodpovídají áčkovým podmínkám, jsou následně zařazena do třídy B a určena k průmyslovému zpracování. Někdy se označují jako "křapky".

Související články

Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ. ...
Zpestřete si vaječnou omeletu náplní
  • Jak na to

Zpestřete si vaječnou omeletu náplní

Chystáte se barvit kraslice a už vám docházejí nápady, jak zužitkovat bílky a žloutky? Omeleta je rychlým a snadným řešením, navíc se dá připravit pokaždé trochu jinak. Poradíme vám, čím omeletu naplnit, aby se nikdy nepřejedla.  ...
Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit