Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak se značí vejce?

Vejce
ZDROJ: Couleur/Pixabay
sdílet:

Jaká pravidla platí pro vejce velikosti S, M, L nebo XL? V jakých podmínkách se chovají nosnice, jejichž vejce můžeme zakoupit s rlzným číselným označením? Podívejte se na náš přehled, kde se potřebné informace o chovu nosnic, výsledná značení a nechybí ani naše oblíbené vajíčkové recepty.

Co ovlivňuje velikost vejce?

Velikost vajíček ovlivňuje stáří nosnic. Nejmenší vajíčka značená jako S snášejí mladé nosnice a bývají to jejich úplně první snesená vejce. Stárnutím nosnice se zvětšuje obsah bílku a celého vajíčka.

Výživové hodnoty pak ovlivňují podmínky, ve kterých nosnice žijí, a čím jsou krmeny. 

S: první snesená vejce o váze do 53 gramů
M: středně velká vejce o váze v rozmezí 53–63 gramů
L: velká vejce o váze v rozmezí 63–73 gramů
XL: extra velká vejce o váze nad 73 gramů

Označení podmínek chovu nosnic

Podmínky pro chov nosnic se rozdělují do 4 tříd. Na jednom konci stojí nosnice chované v klecích, na druhém pak volný výběh v ekologickém zemědělství.

  • V běžných obchodech se nejčastěji setkáváme s vejci nosnic chovaných v halách a klecích, značených čísly 2 a 3.
  • Zatímco velikost vajec se značí na papírovém přebalu, podmínky chovu nalezneme pod prvním číslem přímo na skořápce a jedná se o tato číselná označení:

0: vejce pocházející od nosnic z ekologického zemědělství (biovejce)
1: vejce od nosnic žijících ve volném výběhu (nosnice mají možnost dostat se na denní světlo)
2: vejce z halového chovu na podestýlce (nosnice žijí v hale s podestýlkou na podlaze)
3: vejce od nosnic v klecích (nosnice žijí v hale v klecích)

Další povinná označení vajec  

Vedle podmínek chovu se v označení vajec promítá i země původu a registrační číslo chovatele

  • Producenta/chov označuje na skořápce čtyřmístný číselný kód. 
  • označení na vejce např. 2 CZ 1234 sděluje, že vejce pocházejí z halového chovu (číslice 2) v Česku (označení CZ), provozu 1234.

Kvalitativní třídění vajec

Nejen krmivo, podmínky chovu a velikost vajec mají vliv na výsledný produkt. Na cestě k zákazníkovi má důležitou úlohu také certifikovaná třídírna a balírna vajec, která bývá součástí chovné stanice. Ke kontrole slouží třídící linka, kde se vejce řadí do tříd A nebo B.

  • Vejce třídy A splňují nároky na neporušenou a neznečištěnou skořápku. V běžné obchodní síti se prakticky jiná vejce než třídy A nevyskytují.
  • Všechna vejce, která neodpovídají áčkovým podmínkám, jsou následně zařazena do třídy B a určena k průmyslovému zpracování. Někdy se označují jako "křapky".

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín