Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak se značí vejce?

Vejce
ZDROJ: Couleur/Pixabay
sdílet:

Jaká pravidla platí pro vejce velikosti S, M, L nebo XL? V jakých podmínkách se chovají nosnice, jejichž vejce můžeme zakoupit s rlzným číselným označením? Podívejte se na náš přehled, kde se potřebné informace o chovu nosnic, výsledná značení a nechybí ani naše oblíbené vajíčkové recepty.

Co ovlivňuje velikost vejce?

Velikost vajíček ovlivňuje stáří nosnic. Nejmenší vajíčka značená jako S snášejí mladé nosnice a bývají to jejich úplně první snesená vejce. Stárnutím nosnice se zvětšuje obsah bílku a celého vajíčka.

Výživové hodnoty pak ovlivňují podmínky, ve kterých nosnice žijí, a čím jsou krmeny. 

S: první snesená vejce o váze do 53 gramů
M: středně velká vejce o váze v rozmezí 53–63 gramů
L: velká vejce o váze v rozmezí 63–73 gramů
XL: extra velká vejce o váze nad 73 gramů

Označení podmínek chovu nosnic

Podmínky pro chov nosnic se rozdělují do 4 tříd. Na jednom konci stojí nosnice chované v klecích, na druhém pak volný výběh v ekologickém zemědělství.

  • V běžných obchodech se nejčastěji setkáváme s vejci nosnic chovaných v halách a klecích, značených čísly 2 a 3.
  • Zatímco velikost vajec se značí na papírovém přebalu, podmínky chovu nalezneme pod prvním číslem přímo na skořápce a jedná se o tato číselná označení:

0: vejce pocházející od nosnic z ekologického zemědělství (biovejce)
1: vejce od nosnic žijících ve volném výběhu (nosnice mají možnost dostat se na denní světlo)
2: vejce z halového chovu na podestýlce (nosnice žijí v hale s podestýlkou na podlaze)
3: vejce od nosnic v klecích (nosnice žijí v hale v klecích)

Další povinná označení vajec  

Vedle podmínek chovu se v označení vajec promítá i země původu a registrační číslo chovatele

  • Producenta/chov označuje na skořápce čtyřmístný číselný kód. 
  • označení na vejce např. 2 CZ 1234 sděluje, že vejce pocházejí z halového chovu (číslice 2) v Česku (označení CZ), provozu 1234.

Kvalitativní třídění vajec

Nejen krmivo, podmínky chovu a velikost vajec mají vliv na výsledný produkt. Na cestě k zákazníkovi má důležitou úlohu také certifikovaná třídírna a balírna vajec, která bývá součástí chovné stanice. Ke kontrole slouží třídící linka, kde se vejce řadí do tříd A nebo B.

  • Vejce třídy A splňují nároky na neporušenou a neznečištěnou skořápku. V běžné obchodní síti se prakticky jiná vejce než třídy A nevyskytují.
  • Všechna vejce, která neodpovídají áčkovým podmínkám, jsou následně zařazena do třídy B a určena k průmyslovému zpracování. Někdy se označují jako "křapky".

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč