Také vždycky s radostí koupíte svazek ředkviček a pak na ně smutně koukáte každý den, dokud nezvadnou? Tomu je konec. Když ředkvičky zpracujete, uvidíte, že se po nich hned zapráší.
Ředkvičky se dají upravit na spoustu způsobů. Skvělé však je, že se mohou jíst celé – od kořínku přes bulvu až po nať.
- Křehké mladé lístky patří do salátů, zbývající můžete podusit s další zeleninou na pánvi nebo podávat jako přílohu k dušenému masu.
Salát s lososem
Přímo do misky vykrájejte filátka ze 2 pomerančů, k nim i ke šťávě přidejte lžíci červeného vinného octa, 1/2 malé červené cibule a 200 g ředkviček, obojí nakrájené na tenké plátky. Osolte a opepřete a nechte 5 minut odstát.
Na 4 talíře rozdělte 200 g uzeného lososa. Do misky k ředkvičkám přimíchejte 4 hrsti potočnice či rukoly a mladé lístky z ředkviček a pak směs včetně šťávy rozdělte na talíře.
Thajský salát
V misce smíchejte šťávu z 1 limety, 1 lžíci rybí omáčky a 1 lžičku krupicového cukru. Míchejte, aby se cukr rozpustil, přidejte 200 g ředkviček nakrájených na tenké plátky, 2 – 3 hrsti nasekané nati koriandru a 2 – 3 hrsti nasekané máty nebo meduňky. Promíchejte a podávejte.
Sezamové nudle
Podle návodu na obalu uvařte 3 ,hnízda‘ vaječných nudlí. Slijte je a smíchejte se 2 lžícemi opražených sezamových semínek, malým svazkem jarních cibulek, na kolečka, a 200 g ředkviček nakrájených na čtvrtky. Pokropte 1 lžící sezamového oleje a trochou světlé sójové omáčky.