Štiplaví poslové jara
Ředkvičky se dají upravit na spoustu způsobů. Skvělé však je, že se mohou jíst celé – od kořínku přes bulvu až po nať. Křehké mladé lístky patří do salátů, zbývající můžete podusit s další zeleninou na pánvi nebo podávat jako přílohu k dušenému masu. Tady jsou naše tři nápady na svěží jarní jídla s ředkvičkami.
Salát s lososem
Přímo do misky vykrájejte filátka ze 2 pomerančů, k nim i ke šťávě přidejte lžíci červeného vinného octa, 1/2 malé červené cibule a 200 g ředkviček, obojí nakrájené na tenké plátky. Osolte a opepřete a nechte 5 minut odstát. Na 4 talíře rozdělte 200 g uzeného lososa. Do misky k ředkvičkám přimíchejte 4 hrsti potočnice či rukoly a mladé lístky z ředkviček a pak směs včetně šťávy rozdělte na talíře.
Thajský salát
V misce smíchejte šťávu z 1 limety, 1 lžíci rybí omáčky a 1 lžičku krupicového cukru. Míchejte, aby se cukr rozpustil, přidejte 200 g ředkviček nakrájených na tenké plátky, 2–3 hrsti nasekaného koriandru a 2–3 hrsti nasekané máty nebo meduňky. Promíchejte a podávejte.
Sezamové nudle
Podle návodu na obalu uvařte 3 ,hnízda‘ vaječných nudlí. Slijte je a smíchejte se 2 lžícemi opražených sezamových semínek, malým svazkem jarních cibulek, na kolečka, a 200 g ředkviček nakrájených na čtvrtky. Pokropte 1 lžící sezamového oleje a trochou světlé sójové omáčky.