
Ředkvičkový salát s pomerančem
Krásně svěží. Sladkost pomeranče vyvažuje štiplavost ředkviček.
Ingredience
- 1 svazek ředkviček, očištěných a nakrájených na tenké plátky
- 1 menší salátová okurka, oloupaná a nakrájená na kostičky
- 2 pomeranče, zbavené kůry včetně bílých blanek a nakrájené příčně na kolečka
- 2 tenká kolečka bílé cibule, nakrájená nadrobno
- 2 lžíce nadrobno nasekané čerstvé máty
- 3 lžíce panenského olivového oleje
- 1 lžička vločkové soli (od firmy Maldon ji koupíte třeba na www.toppotraviny.cz)
- 3 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce tekutého nebo šetrně zahřátého
- medu
- čerstvě mletý pepř podle chuti
Příprava jídla
1 Ve velké míse smíchejte ředkvičky, okurku, pomeranč, cibuli a mátu. Zalijte olivovým olejem a pořádně, ale zlehka promíchejte, aby se všechno omastilo. Osolte, promíchejte, přilijte ocet, znovu promíchejte, přidejte med a naposledy promíchejte. Opepřete. Podávejte nejlépe ihned, i když po pár hodinách se salát velmi zajímavě rozleží. Do druhého dne však v žádném případě nevydrží.
NĚCO NAVÍC
Doporučujeme vyzkoušet i bleskové nakládané ředkvičky: V misce smíchejte 160 ml červeného vinného octa se 100 g krupicového cukru a 2 lžičkami mořské soli. Přidejte 16 středně velkých ředkviček (celkem asi 200 g), pokrájených na tenké plátky, a důkladně promíchejte. Zakryjte, nechte 30 minut stát a potom co nejrychleji snězte.
Přidat komentář