Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

3 nové nápady, jak využít luštěniny

luštěniny
ZDROJ: Rawpixel.com
sdílet:

Fazolemi v guláši to nekončí. Využijte potenciál luštěnin. Máme pro vás tři způsoby, jak je snadno a chutně zařadit do jídelníčku.

1. Krém do těstovin

Omáčka z rajčat už vám připadá fádní? Promíchejte těstoviny s krémem z luštěnin. Ideální je červená čočka, která je velmi rychle uvařená a krásně se rozpadá. Stačí jen vybrat ten správný druh těstovin, popřípadě přimíchat do horké čočky trochu sýra, který jídlu dodá chuť a krémovou strukturu. Zajímavý je také půlený zelený hrách uvařený se sušenými houbami, majoránkou a česnekem.

2. Pomazánky na chleba

Neobejdete se bez výkonného ponorného mixéru, který dá pomazánkám tu správnou krémovou konzistenci. Připravit je můžete z jakýchkoli luštěnin. Uvařte je doměkka (nejlépe v tlakovém hrnci, který vše urychlí) a pak spolu s pár kapkami oleje rozmixujte dohladka. K dochucení se hodí citron, jablečný ocet, čerstvě mletý pepř, bylinky a další ingredience podle chuti.

3. Klíčky do salátů

Naklíčené luštěniny jsou šťavnaté a báječně křupou. Především jsou však plné vitaminů a enzymů. K nakličování se hodí (neloupaný) hrách, ze kterého snadno připravíte oblíbenou postní pučálku. Chutnat vám bude také naklíčená čočka, cizrna, sójové boby a drobné zelené fazolky mungo.

Související recepty

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...