0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

3 nové nápady, jak využít luštěniny

luštěniny
ZDROJ: Rawpixel.com
sdílet:

Fazolemi v guláši to nekončí. Využijte potenciál luštěnin. Máme pro vás tři způsoby, jak je snadno a chutně zařadit do jídelníčku.

1. Krém do těstovin

Omáčka z rajčat už vám připadá fádní? Promíchejte těstoviny s krémem z luštěnin. Ideální je červená čočka, která je velmi rychle uvařená a krásně se rozpadá. Stačí jen vybrat ten správný druh těstovin, popřípadě přimíchat do horké čočky trochu sýra, který jídlu dodá chuť a krémovou strukturu. Zajímavý je také půlený zelený hrách uvařený se sušenými houbami, majoránkou a česnekem.

2. Pomazánky na chleba

Neobejdete se bez výkonného ponorného mixéru, který dá pomazánkám tu správnou krémovou konzistenci. Připravit je můžete z jakýchkoli luštěnin. Uvařte je doměkka (nejlépe v tlakovém hrnci, který vše urychlí) a pak spolu s pár kapkami oleje rozmixujte dohladka. K dochucení se hodí citron, jablečný ocet, čerstvě mletý pepř, bylinky a další ingredience podle chuti.

3. Klíčky do salátů

Naklíčené luštěniny jsou šťavnaté a báječně křupou. Především jsou však plné vitaminů a enzymů. K nakličování se hodí (neloupaný) hrách, ze kterého snadno připravíte oblíbenou postní pučálku. Chutnat vám bude také naklíčená čočka, cizrna, sójové boby a drobné zelené fazolky mungo.

Související články

Nechte zazářit luštěninové klasiky české kuchyně
  • Suroviny

Nechte zazářit luštěninové klasiky české kuchyně

Hrachová kaše, čočka na kyselo nebo fazolová polévka jsou nestárnoucí klasiky české luštěninové kuchyně. Dnes bývají luštěniny trochu opomíjené, přitom pokrmy z nich mohou chutnat přímo nebesky. Pojďte s námi dát možnost znovu zazářit...
8 nápadů na rychlé luštěninové pomazánky
  • Tipy a triky

8 nápadů na rychlé luštěninové pomazánky

Luštěninové pomazánky mají samá plus. Jsou chutné, přirozeně bezlepkové, veganské, plné bílkovin a výborně zasytí. Navíc je připravíte s minimem úsilí a za chviličku. ...
Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit