Luštěninové pomazánky mají samá plus. Jsou chutné, přirozeně bezlepkové, veganské, plné bílkovin a výborně zasytí. Navíc je připravíte s minimem úsilí a za chviličku.
Celosvětově nejznámější pomazánkou z luštěnin je pravděpodobně hummus, který má své čestné místo v blízkovýchodní kuchyni.
- Hummus se připravuje z cizrny, sezamové pasty tahini, olivového oleje, česneku a citronové šťávy.
Variant luštěninových pomazánek existuje ale mnohem víc. Na jejich přípravu se hodí všechny druhy luštěnin. Vedle zmiňované cizrny jsou oblíbené bílé máslové fazole a další druhy fazolí, červená čočka i fazolky azuki. Moučnější luštěniny zajistí krémovější konzistenci pomazánky.
Jak připravit luštěninovou pomazánku?
- Luštěniny uvařte a nechte vychladnout. Pro rychlou akci můžete použít také luštěniny z konzervy.
- Mezitím si připravte přísady k dochucení. Nasekejte bylinky, opečte zeleninu, vymačkejte citrusovou šťávu…
- K vychladlým luštěninám přidejte zbývající přísady podle typu pomazánky. Důležité je přidat dostatečné množství tekutiny – vodu z vaření luštěnin, olej nebo citrusovou šťávu, aby se daly luštěniny dobře rozmělnit. Přidávejte ji po částech, aby pomazánka nebyla moc řídká.
- Vše mixujte tak dlouho, dokud nevznikne hladký krém. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem, případně dokyselte citronovou šťávou nebo zjemněte olivovým olejem
Jak luštěniny ochutit?
Luštěniny neoplývají výraznou chutí, proto představují ideální základ pro hraní s dochucováním.
- Sluší jim cibule, česnek a bylinky, ať už sušené či čerstvé natě, pálivosti jako chilli papričky, kajenský pepř či tabasco.
- Jejich chuť skvěle vypíchne cokoliv kyselého, od citronové a limetové šťávy až po jablečný ocet či umeocet.
- Pro pomazánky v asijském stylu můžete volit k dochucení sojovou omáčku tamari nebo miso pastu.
- Chuť pomazánky zvýrazníte, když její základ - cibuli, česnek, suché koření - osmažíte. Můžete také opéct na másle či oleji kořenovou zeleninu a přidat ji k luštěninám před mixováním. Možná si zamilujete také zimní kombinaci luštěnin a červené řepy či dýně.
8 variant luštěninových pomazánek
- tradiční: kmín, česnek, majoránka, umeocet
- hummus: tahini, česnek, citronová šťáva, olivový olej
- exotika: tahini, rajčatový protlak, citronová šťáva, zázvor, koriandr
- italská: olivový olej, česnek, sušená rajčata, bazalkové pesto
- pálivá: chilli, česnek, červená cibule, limetová šťáva
- budapešť: sladká paprika, česnek, cibule, lahůdkové droždí
- jako vajíčková: hořčice, cibule, kyselé okurky, čerstvě mletý pepř, kurkuma
- zelená: špenát, bylinky, citronová šťáva, česnek
S čím pomazánky z luštěnin jíst?
S pečivem, nejlépe s kváskovým chlebem, nebo se špalíčky nakrájené zeleniny (mrkev, řapíkatý celer, okurka, paprika…). Pokud luštěniny kombinujete s obilovinami (tedy pečivem), dodáte tělu komplexní bílkovinu. Luštěninové pomazánky můžete podávat také jako party pohoštění s kukuřičnými chipsy nebo tyčinkami.
Večeře ze zásob
Luštěniny patří k surovinám, které se vyplatí mít doma ve spižírně.
- Suché skladujte v uzavřené sklenici.
- Uvařte jich vždy rovnou velký hrnec. Část spotřebujte hned, část můžete několik dnů uchovat v lednici, zbytek zamrazte. Budete je tak mít po ruce vždy, když dostanete chuť na rychlou a snadnou luštěninovou večeři.
- Pro případ, kdy nemáte na vaření čas, kupte pár plechovek cizrny a fazolí. Obojí se hodí jak na luštěninové pomazánky a saláty bez vaření, tak na rychlý bezmasý guláš.
Zdroj informací: časopis Apetit