Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

8 nápadů na rychlé luštěninové pomazánky

Dýňový hummus
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Luštěninové pomazánky mají samá plus. Jsou chutné, přirozeně bezlepkové, veganské, plné bílkovin a výborně zasytí. Navíc je připravíte s minimem úsilí a za chviličku.

Celosvětově nejznámější pomazánkou z luštěnin je pravděpodobně hummus, který má své čestné místo v blízkovýchodní kuchyni.

  • Hummus se připravuje z cizrny, sezamové pasty tahini, olivového oleje, česneku a citronové šťávy.

Variant luštěninových pomazánek existuje ale mnohem víc. Na jejich přípravu se hodí všechny druhy luštěnin. Vedle zmiňované cizrny jsou oblíbené bílé máslové fazole a další druhy fazolí, červená čočka i fazolky azuki. Moučnější luštěniny zajistí krémovější konzistenci pomazánky. 

Jak připravit luštěninovou pomazánku?

  1. Luštěniny uvařte a nechte vychladnout. Pro rychlou akci můžete použít také luštěniny z konzervy.
  2. Mezitím si připravte přísady k dochucení. Nasekejte bylinky, opečte zeleninu, vymačkejte citrusovou šťávu…
  3. K vychladlým luštěninám přidejte zbývající přísady podle typu pomazánky. Důležité je přidat dostatečné množství tekutiny – vodu z vaření luštěnin, olej nebo citrusovou šťávu, aby se daly luštěniny dobře rozmělnit. Přidávejte ji po částech, aby pomazánka nebyla moc řídká.
  4. Vše mixujte tak dlouho, dokud nevznikne hladký krém. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem, případně dokyselte citronovou šťávou nebo zjemněte olivovým olejem

Jak luštěniny ochutit? 

Luštěniny neoplývají výraznou chutí, proto představují ideální základ pro hraní s dochucováním.

  • Sluší jim cibule, česnek a bylinky, ať už sušené či čerstvé natě, pálivosti jako chilli papričky, kajenský pepř či tabasco.
  • Jejich chuť skvěle vypíchne cokoliv kyselého, od citronové a limetové šťávy až po jablečný ocet či umeocet.
  • Pro pomazánky v asijském stylu můžete volit k dochucení sojovou omáčku tamari nebo miso pastu.
  • Chuť pomazánky zvýrazníte, když její základ - cibuli, česnek, suché koření - osmažíte. Můžete také opéct na másle či oleji kořenovou zeleninu a přidat ji k luštěninám před mixováním. Možná si zamilujete také zimní kombinaci luštěnin a červené řepy či dýně.

8 variant luštěninových pomazánek

  • tradiční: kmín, česnek, majoránka, umeocet
  • hummus: tahini, česnek, citronová šťáva, olivový olej
  • exotika: tahini, rajčatový protlak, citronová šťáva, zázvor, koriandr
  • italská: olivový olej, česnek, sušená rajčata, bazalkové pesto
  • pálivá: chilli, česnek, červená cibule, limetová šťáva
  • budapešť: sladká paprika, česnek, cibule, lahůdkové droždí
  • jako vajíčková: hořčice, cibule, kyselé okurky, čerstvě mletý pepř, kurkuma
  • zelená: špenát, bylinky, citronová šťáva, česnek

S čím pomazánky z luštěnin jíst?

S pečivem, nejlépe s kváskovým chlebem, nebo se špalíčky nakrájené zeleniny (mrkev, řapíkatý celer, okurka, paprika…). Pokud luštěniny kombinujete s obilovinami (tedy pečivem), dodáte tělu komplexní bílkovinu. Luštěninové pomazánky můžete podávat také jako party pohoštění s kukuřičnými chipsy nebo tyčinkami. 

Večeře ze zásob

Luštěniny patří k surovinám, které se vyplatí mít doma ve spižírně.

  • Suché skladujte v uzavřené sklenici.
  • Uvařte jich vždy rovnou velký hrnec. Část spotřebujte hned, část můžete několik dnů uchovat v lednici, zbytek zamrazte. Budete je tak mít po ruce vždy, když dostanete chuť na rychlou a snadnou luštěninovou večeři.
  • Pro případ, kdy nemáte na vaření čas, kupte pár plechovek cizrny a fazolí. Obojí se hodí jak na luštěninové pomazánky a saláty bez vaření, tak na rychlý bezmasý guláš.

Zdroj informací: časopis Apetit

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín