Hrachová kaše, čočka na kyselo nebo fazolová polévka jsou nestárnoucí klasiky české luštěninové kuchyně. Dnes bývají luštěniny trochu opomíjené, přitom pokrmy z nich mohou chutnat přímo nebesky. Pojďte s námi dát možnost znovu zazářit českým luštěninovým pokrmům.
V rozvojových zemích patří luštěniny mezi hlavní potraviny.
- Podle údajů Českého statistického úradu sní v Česku každý průměrně zhruba 3 kg luštěnin za rok. Z toho víc než třetinu tvoří hrách, zhruba kilogram připadá na fazole a kolem 700 gramů na čočku.
- Pravděpodobně v rámci stravovacích změn, snah o redukci váhy i návratu k tradičním a levným surovinám se však spotřeba luštěnin pozvolna zvyšuje.
Luštěniny jsou zdravé, chutné a levné
Pravidelná konzumace luštěnin přináší lidskému zdraví mnoho prospěšného. V jídelníčku jsou oblíbené pro svůj vysoký obsah bílkovin.
- Čtvrtinový obsah bílkovin se týká suchých semen, která se při přípravě pokrmů navaří, čímž se poměr živin změní.
- Vařená čočka pak obsahuje zhruba třetinu bílkovin i sacharidů než za syrova.
Zastoupení jakých cenných látek ještě v luštěninách najdeme?
- vitaminy skupiny B,
- minerály: draslík, fosfor, vápník, železo, hořčík, selen, zinek
- antioxidanty (polyfenoly)
Antioxidanty mají protizánětlivé účinky a pomáhají tak při prevenci onemocnění kardiovaskulárních chorob.
Uvařte si s námi!
Tradiční česká hrachovka
V typicky české hrachovce musí být vedle hrachu cítit také česnek a majoránka. Vyzkoušejte hrachovou polévku ze suchého zeleného hrachu podle našeho receptu, kde klademe důraz právě na tradiční pojetí. Ozdobte ji dokřupava opečenou slaninou a skvělý hlavní chod můžete podávat už do 30 minut.
Pořádný nášup hrachové kaše
Žádost o přídavky naší hrachové kaše na sebe zaručeně nenechá dlouho čekat. Zkuste ji připravit podle našeho upgradovaného receptu s čerstvou majoránkou, použít můžete hrách zelený nebo žlutý. K hrachové kaši by neměla chybět kvalitní uzenina (případně vajíčko) a žádoucí kyselou chuť dodá nakládaná okurka.
Oblíbená čočka na kyselo
Čočka uvařená tak akorát na skus získá díky octu s cukrem příjemně nakyslou chuť. Vývar, koření a bylinky povznesou čočku na kyselo do nebeských výšek, daleko od tehdejší školní jídelny. Podávejte ji samotnou nebo s plátkem uzeného masa nebo klobásou s vysokým obsahem masa. Nezapomeňte na křupavou cibulku, která tvoří třešničku na dortu.
Vydatná fazolačka, co má říz
Jste-li příznivci ostřejší chuti, tato fazolová polévka vás zaručeně potěší. A nejen to, výborně zahřeje v sychravých podzimních dnech. Vyšperkovali jsme tradiční recept na fazolovou polévku a přidali jsme špetku chilli, které příjemně podtrhne hřejivý ráz této neodolatelné české klasiky.
Zdroj: Apetit