Velice chutná svačina nebo letní večeře, navíc zdravá. Nejlepší je servírovat hummus na rozpečených chlebech.
Suroviny
Postup
Hrášek a boby dejte do velkého hrnce s osolenou vroucí vodou a vařte je tři minuty. Sceďte a zchlaďte pod proudem ledové vody nebo na kostkách ledu. Pak je osušte.
Slunečnicový olej rozehřejte v pánvi na mírném plameni a přidejte česnek; opékejte tři minuty, aby změknul, ale nezhnědnul. Potom olej i s česnekem přelijte do malé misky.
Hrášek, boby a většinu citronové kůry rozmixujte v robotu, pak přidejte česnekový olej i s česnekem, většinu citronové šťávy a lžíci oleje. Luštěninový hummus by měl jít dobře roztírat, ale neměl by mít konzistenci hladké pasty. Dochuťte solí, pepřem a zbytkem citronové šťávy. V servírovací misce pokapejte zbylým olivovým olejem.
Servírujte na rozpečených chlebech potřených kozím sýrem. Ozdobte citronovou kůrou a lístky hrášku, pokapejte olejem a posypte pepřem.