Luštěninový hummus s kozím sýrem

Luštěninový hummus s kozím sýrem

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1455 kcal
Bílkoviny 44 g
Sacharidy 54 g
Tuky 112 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Velice chutná svačina nebo letní večeře, navíc zdravá. Nejlepší je servírovat hummus na rozpečených chlebech.

Suroviny

hrášek 300 g
čerstvý nebo mražený
boby 300 g
zahradní boby čerstvé nebo mražené
slunečnicový olej 4 PL
česnek 2 stroužky
najemno
citron 2 ks
šťáva a nastrouhaná kůra
olivový olej 2 PL
sůl 1 ČL
pepř mletý
čerstvě mletý
K podávání
chleba vícezrnný 8 plátek
přepůlený
kozí sýr 125 g
měkký
hrachové listy

1 Hrášek a boby dejte do velkého hrnce s osolenou vroucí vodou a vařte je tři minuty. Sceďte a zchlaďte pod proudem ledové vody nebo na kostkách ledu. Pak je osušte.

2 Slunečnicový olej rozehřejte v pánvi na mírném plameni a přidejte česnek; opékejte tři minuty, aby změknul, ale nezhnědnul. Potom olej i s česnekem přelijte do malé misky.

3 Hrášek, boby a většinu citronové kůry rozmixujte v robotu, pak přidejte česnekový olej i s česnekem, většinu citronové šťávy a lžíci oleje. Luštěninový hummus by měl jít dobře roztírat, ale neměl by mít konzistenci hladké pasty. Dochuťte solí, pepřem a zbytkem citronové šťávy. V servírovací misce pokapejte zbylým olivovým olejem.

4 Servírujte na rozpečených chlebech potřených kozím sýrem. Ozdobte citronovou kůrou a lístky hrášku, pokapejte olejem a posypte pepřem.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/8

Apetit magazín

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit