Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Ochutnejte v sezoně: mangold

Ochutnejte v sezoně: mangold

Ačkoli v české kuchyni není tolik rozšířený jako špenát, na zahrádkách i v bedýnkách trhovců si již vydobyl své místo. Ochutnejte mangold, podzimní zeleninu, kterou využijete všude tam, kde špenát.
14. 10. 2011 | Autor: redakce Apetitu

Zdravé listí


Mangold je listová zelenina příbuzná řepě. Jeho listy jsou chuťově podobné právě lístkům mladé řepy. Jako každá zelenina i mangold obsahuje vitaminy a minerály prospěšné lidskému organismu. Najdete v něm například vitaminy A, B, C, draslík, fosfor, hořčík, železo a vápník. Pokud ho pěstujete na své zahrádce, máte až do listopadu skvělou příležitost sklízet čerstvou listovou zeleninu.

K masu i do polévky


Řapík magoldu je velmi tuhý, lístky jsou však křehké podobně jako listy špenátu. Před úpravou řapík mangoldu vykrojte a krátce povařte. Lístky stačí jen spařit nebo nechat na teplé pánvi krátce zavadnout. Stejně jako špenátu mu sluší co nejkratší úprava. Podávat ho můžete jako přílohu k masu a rybě (recept Apetitu). Nehodí se ke zvěřině, která je k němu příliš chuťově výrazná. Výborný je jako náplň do slaných koláčů a závinů. Uplatní se také v hustých sytivých polévkách (recept Apetitu).

Připravila Jana Kopřivová
REKLAMA

Přidat komentář