Recept od šéfkuchaře Radka Šubrta je dokonalý. Mangold a římský kmín dodají kaprovi zajímavou chuť, kterou skvěle doplní navinulá omáčka.
Suroviny
kapr
800
g
filety kapra očištěného a vykostěného
sůl
pepř mletý
římský kmín
drcený či mletý
mangold
6
lístků
máslo
100
g
plus lžíce navíc
šalotka
1
ks
najemno
víno bílé
200
ml
suché
vývar
200
ml
rybí
šafrán
1
špetka
1 Listy mangoldu krátce povařte. Pak je zchlaďte a nechte okapat. Odkrojte konce a tuhé středy naklepejte obráceným nožem nebo paličkou. Kapra nakrájejte na 6–8 porcí, osolte, opepřete a ochuťte římským kmínem. Na střed listů klaďte porce kapra, zabalte a převažte provázkem.
2 Balíčky rozložte na pařák a vařte je v páře 10–15 minut. Do vývaru vmíchejte šafrán a nechte stát stranou.
3 Na lžíci másla osmahněte dosklovita šalotku a zalijte ji vínem. Přiveďte k varu a víno odpařte. Přilijte vývar se šafránem a zredukujte varem na polovinu. Stáhněte z ohně a postupně vmíchejte máslo, aby se omáčka zahustila.