3 způsoby, jak tepelně upravit špenát

3 způsoby, jak tepelně upravit špenát
ZDROJ: Unsplash
sdílet:
Naučte se vařit špenát pomocí tří různých metod: vařením v páře, blanšírováním a restováním. Ať si vyberete kterýkoliv způsob, tato první jarní zelenina se během pár minut promění ve všestrannou přílohu nebo základ lahodných jídel.

Pokud máte v oblibě jednoduchou a nekomplikovanou přípravu jídel, špenát by ve vaší lednici neměl chybět. Stačí mu jen pár minut na pánvi či v hrnci a máte skvělý základ k těstovinám, do brambor, na slané palačinky, k omeletám i do salátu. Tepelnou úpravu nepřehánějte, stačí mu opravdu jen krátké zavadnutí a je připravený do jakéhokoliv jídla.

Podívejme se společně na tři různé způsoby, jak zelené lístky jarního špenátu tepelně upravit. 

  1. Vařením v páře špenát rychle zavadne. Tato úprava je vhodná, pokud špenát plánujete použít jako náplň do slaných koláčů, závinů či lasagní. V každém případě vyžaduje další ochucení.
  2. Blanšírováním se špenát uvaří během pár vteřin. Tuto úpravu můžeme doporučit, pokud chcete špenát zamrazit nebo použít podobně jako při vaření v páře jako náplň do dalších jídel.  
  3. Při restování na tuku špenát ochucujete přímo na pánvi. Ideální pro spojení v bleskových pokrmech s vejci nebo těstovinami.

Což takhle dát si špenát?

Více

 1 Vaření v páře

Jednoduchý způsob, jak s minimem vody během chvilky tepelně upravit velké množství špenátu. Dušení v páře napomáhá lístkům udržet zářivě zelenou barvu. 

Použijte buď speciální napařovací sítko, nebo si vyrobte snadnou alternativu z nádobí, které máte po ruce – dobře vám poslouží bambusové sítko na napařování asijských knedlíčků, podložka pro ohřívání kynutých knedlíků nebo sítko s většími oky na cezení těstovin. Vložte je do hrnce odpovídající velikosti, do kterého nalijete jen nezbytné množství vody tak, aby se hladina nedotýkala podložky, ve které je zelenina. Nezapomeňte, že špenát chcete vařit v páře, ne dusit ve vodě.

Pizza z grilu se špenátem, sýrem a citronem

Více

Kam přidat špenát vařený v páře:

  • do šťouchaných brambor
  • do luštěninového salátu
  • do tvarohové pomazánky

2 Blanšírování

Obdobně jako vaření v páře, i blanšírování je skvělé pro zpracování většího množství špenátu jen v několika dávkách. Listy si zachovají svěží, jasnou barvu, budou však lépe stravitelné.

Větší hrnec naplňte vodou a přiveďte ji k varu. Pak do ní nasypte špenát, velmi krátce povařte (opravdu mladým lístkům stačí i jen pár vteřin, rozhodně nepřekračujte jednu minutu). Špenát sceďte a zchlaďte studenou vodou, tak zastavíte proces vaření. Druhá varianta je vyjmout špenát z hrnce cedníkem a vložit ho do mísy s ledovou vodou. Efekt je stejný. Zastavíte proces vaření, špenát si uchová pěknou strukturu a krásnou svěží barvu. Nakonec ze špenátu jemně vymačkejte vodu.

Takto upravené lístky využijte například do krémového špenátu, salátu nebo je zamrazte pro pozdější použití.

6 salátů, které přivolají jaro

Více

3 Restování

Úprava špenátu na tuku napomáhá zavadnutí, odpaření přebytečné vody a rozvinutí chuti. Na pánvi rozehřejte trochu olivového oleje nebo másla, vložte špenát, krátce orestujte, osolte a dochuťte dalšími přísadami. Se špenátem skvěle ladí česnek, pepř i chilli papričky.

Protože se restováním odpaří více vody než předchozími dvěma úpravami a zároveň špenát získá výraznější chuť, je tato metoda ideální, pokud chcete lístky použít jako náplň do koláčů, masových rolád a závinů.

Závin se špenátem a nivou

Více

Co dalšího připravit s restovaným špenátem:

  • vaječnou omeletu
  • těstoviny
  • lasagne
  • quiche
  • slané palačinky

 

Hledáte další inspiraci na skvělá jídla se špenátem? Inspirujte se našimi recepty. Pokrmy světové kuchyně i česká klasika potěší každého.

Autor: Jana Kopřivová

Obchod Apetit