Krémový mangold

Krémový mangold

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2541 kcal
Bílkoviny 129 g
Cukr 231 g
Tuky 119 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vydatná snídaně do postele

Suroviny

mangold 1 kg
sůl a pepř
150 g
anglická nebo sušená slanina nakrájená na kostičky
máslo 4 PL
mouka pšeničná hladká 4 PL
mléko 500 ml
muškátový oříšek špetka
strouhaný
parmazán 200 g
strouhaný
K podávání
česnek 2 stroužky
bageta 2 ks
podélně rozříznutá

1 Troubu předehřejte na 220 °C. Ve větším hrnci přiveďte k varu 2 litry vody, osolte a ponořte do ní mangold, vařte 7 minut, slijte a ihned prolijte studenou vodou. Nechte okapat a poté vymačkejte z mangoldu vodu. Slaninu opražte dokřupava.

2 V menším hrnci rozpusťte máslo, zasypte moukou a míchejte 2 minuty, až jíška zpění a zbělá. Postupně přilévejte mléko a míchejte (tak se vám neudělají žmolky). Osolte, opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku. Vařte zhruba 10 minut, dokud bešamel nezhoustne, průběžně míchejte!

3 Mangold nasekejte nahrubo. Polovinu ho vložte do zapékací misky, přelijte polovinou bešamelu a zasypte polovinou sýra. Postup zopakujte a nakonec přisypte slaninu a lehce ji vmíchejte. Dejte péct na 10–15 minut.

4 Bagety vložte na 5 minut do trouby (můžete je zapéct pod grilem), až zezlátnou. Potřete česnekem, namažte a snídejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Evka Árvová

Skvelý receptík. Veľmi som si ho obľúbila. Osobne som ho robila v dvoch verziách:s polovičným parmezánom 100g a aj s 200g. Ten so 100g: masa bola prepojená, viac mi chutila:)

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit