Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Krémový mangold

Krémový mangold

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2541 kcal
Bílkoviny 129 g
Sacharidy 231 g
Tuky 119 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vydatná snídaně do postele

Suroviny

mangold 1 kg
sůl a pepř
150 g
anglická nebo sušená slanina nakrájená na kostičky
máslo 4 PL
mouka pšeničná hladká 4 PL
mléko 500 ml
muškátový oříšek špetka
strouhaný
parmazán 200 g
strouhaný
K podávání
česnek 2 stroužky
bageta 2 ks
podélně rozříznutá

1 Troubu předehřejte na 220 °C. Ve větším hrnci přiveďte k varu 2 litry vody, osolte a ponořte do ní mangold, vařte 7 minut, slijte a ihned prolijte studenou vodou. Nechte okapat a poté vymačkejte z mangoldu vodu. Slaninu opražte dokřupava.

2 V menším hrnci rozpusťte máslo, zasypte moukou a míchejte 2 minuty, až jíška zpění a zbělá. Postupně přilévejte mléko a míchejte (tak se vám neudělají žmolky). Osolte, opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku. Vařte zhruba 10 minut, dokud bešamel nezhoustne, průběžně míchejte!

3 Mangold nasekejte nahrubo. Polovinu ho vložte do zapékací misky, přelijte polovinou bešamelu a zasypte polovinou sýra. Postup zopakujte a nakonec přisypte slaninu a lehce ji vmíchejte. Dejte péct na 10–15 minut.

4 Bagety vložte na 5 minut do trouby (můžete je zapéct pod grilem), až zezlátnou. Potřete česnekem, namažte a snídejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/1

Komentáře

Evka Árvová

Skvelý receptík. Veľmi som si ho obľúbila. Osobne som ho robila v dvoch verziách:s polovičným parmezánom 100g a aj s 200g. Ten so 100g: masa bola prepojená, viac mi chutila:)

Apetit magazín

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?
  • Jak na to

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?

Matkeřským stromem brazilských para ořechů je juvie ztepilá. Roste v dalekých deštných pralesích jižní Ameriky. Velká exotická jádra bývají součástí ořechových a ovocných směsí. Para ořechy jsou bohaté na zdraví prospěšné látky. Kolik...
Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit