Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Jakou zeleninu jíst na konci zimy

Jakou zeleninu jíst na konci zimy

Zásoby se tenčí. Je lepší jíst čerstvou, nebo mraženou?
28. 2. 2012 | Autor: redakce Apetitu

Chceme-li jíst zeleninu podle sezony a od českých zemědělců, na konci února už nemáme příliš na výběr. Na čerstvou jarní si ještě počkáme, a tak zbývá sklizená na podzim nebo mražená. Nejlepším zdrojem české čerstvé zeleniny jsou v tomto období farmáři, kteří mají nyní v nabídce zimní odrůdy pórku, růžičkovou i hlávkovou kapustu, uskladněnou kořenovou zeleninu a také brambory, cibuli, červenou řepu a zelí. Při nákupu si ji dobře osahejte a prohlédněte. Zelenina nesmí být nahnilá či jinak znehodnocená, na dotek musí být pevná a tvrdá, ne gumová či scvrklá.

Kdy sáhnout po zelenině z mrazáku? Hodně záleží na tom, jak ji chcete zpracovat. Pokud z ní vaříte polévku, používáte ji jako základ na omáčku nebo do ragú, se sáčkem mražené zeleniny chybu neuděláte. Vařením se stejně vitaminy znehodnotí a vám jde především o chuť, kterou má zelenina jídlu dodat. Pokud jste si zeleninu v sezoně nezamrazili a místo vlastních zásob musíte dát přednost nákupu v obchodě, důkladně si sáček ohmatejte. Zelenina, kterou skrývá, musí být sypká, ne jako jeden kus ledu. Na škodu jsou také drobné ledové krystalky. Na saláty a krátkou tepelnou úpravu (například vaření v páře) je však nejlepší zelenina čerstvá. Mrkev, celer nebo zelí mají i na konci zimy stále co nabídnout.

Zeleninové menu pro konec zimy:


Připravila Jana Kopřivová
REKLAMA

Přidat komentář