Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jakou zeleninu jíst na konci zimy

salát z červené řepy
ZDROJ: Rawpixel.com
sdílet:

Zásoby se tenčí. Je lepší jíst čerstvou, nebo mraženou?

Chceme-li jíst zeleninu podle sezony a od českých zemědělců, na konci února už nemáme příliš na výběr. Na čerstvou jarní si ještě počkáme, a tak zbývá sklizená na podzim nebo mražená. Nejlepším zdrojem české čerstvé zeleniny jsou v tomto období farmáři, kteří mají nyní v nabídce zimní odrůdy pórku, růžičkovou i hlávkovou kapustu, uskladněnou kořenovou zeleninu a také brambory, cibuli, červenou řepu a zelí. Při nákupu si ji dobře osahejte a prohlédněte. Zelenina nesmí být nahnilá či jinak znehodnocená, na dotek musí být pevná a tvrdá, ne gumová či scvrklá.

Kdy sáhnout po zelenině z mrazáku? Hodně záleží na tom, jak ji chcete zpracovat. Pokud z ní vaříte polévku, používáte ji jako základ na omáčku nebo do ragú, se sáčkem mražené zeleniny chybu neuděláte. Vařením se stejně vitaminy znehodnotí a vám jde především o chuť, kterou má zelenina jídlu dodat.

Pokud jste si zeleninu v sezoně nezamrazili a místo vlastních zásob musíte dát přednost nákupu v obchodě, důkladně si sáček ohmatejte. Zelenina, kterou skrývá, musí být sypká, ne jako jeden kus ledu. Na škodu jsou také drobné ledové krystalky. Na saláty a krátkou tepelnou úpravu (například vaření v páře) je však nejlepší zelenina čerstvá. Mrkev, celer nebo zelí mají i na konci zimy stále co nabídnout.

Zeleninové menu pro konec zimy:

Připravila Jana Kopřivová

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč