Salát z červené čekanky a hrušek

Salát z červené čekanky a hrušek

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 878 kcal
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 32 g
Tuky 77 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křupavý, příjemně ostrý – a v každém případě zajímavý. Zkrátka přesně ten druh salátu, který oceníte v zimních dnech jako doplněk vydatných jídel, například pečených mas.

Suroviny

čekanka 1 ks
červená (radicchio) nebo 2 puky
rukola 2 hrsti
lístky
hrušky 2 ks
např. červené williamsky
lískové oříšky 30 g
pražené
Na zálivku
nakládaný pepř 1 PL
zelený
olivový olej 2 PL
nebo oříškový
rostlinný olej 2 PL
vinný ocet bílý 1 ČL
sůl
na dochucení

1 Připravte si zálivku Drcený černý pepř nebo zelený pepř v pikantním nálevu zalijte oběma druhy oleje a octem, osolte a promíchejte. Zelený pepř, což jsou nezralé kuličky pepře černého, předtím vařečkou trochu podrťte v misce nebo rozetřete v hmoždíři. Naložené kuličky jsou měkké, takže je zpracujete snadno.

2 Očistěte čekanku, zbavte ji zavadlých listů a dolní části košťálu. Listy rozdělte na talíře; kdyby se vám listy zdály moc velké, překrojte je nebo natrhejte na menší kousky. Máte-li obavy z hořké chuti, upravte předtím čekanku podle našeho tipu.

3 Hrušky zbavte stopek a nakrájejte po délce na čtvrtky. Vykrojte jádřince a pak ovoce rozkrájejte na tenké plátky. Ty naaranžujte na čekanku a zalijte polovinou zálivky. Zbylou zálivkou přelijte lístky rokety, promíchejte a pak je přidejte k čekance. Salát posypte oříšky a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/1

Komentáře

Alena Frčková

Nahořklá chuť čekanky nebo radicchia jde skvělé dohromady s hruškou a ořechy. Jen bych lískové oříšky nahradila vlašskými ořechy a použila bych olej lisovaný z vlašských ořechů a nasládlé balsamico místo klasického vinného octa. Podobný salát jsem jedla ve Francii v regionu Quercy, regionu proslaveného produkty z vlašských ořechů.

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit