Křupavý, příjemně ostrý – a v každém případě zajímavý. Zkrátka přesně ten druh salátu, který oceníte v zimních dnech jako doplněk vydatných jídel, například pečených mas.
Postup
Připravte si zálivku Drcený černý pepř nebo zelený pepř v pikantním nálevu zalijte oběma druhy oleje a octem, osolte a promíchejte. Zelený pepř, což jsou nezralé kuličky pepře černého, předtím vařečkou trochu podrťte v misce nebo rozetřete v hmoždíři. Naložené kuličky jsou měkké, takže je zpracujete snadno.
Očistěte čekanku, zbavte ji zavadlých listů a dolní části košťálu. Listy rozdělte na talíře; kdyby se vám listy zdály moc velké, překrojte je nebo natrhejte na menší kousky. Máte-li obavy z hořké chuti, upravte předtím čekanku podle našeho tipu.
Hrušky zbavte stopek a nakrájejte po délce na čtvrtky. Vykrojte jádřince a pak ovoce rozkrájejte na tenké plátky. Ty naaranžujte na čekanku a zalijte polovinou zálivky. Zbylou zálivkou přelijte lístky rokety, promíchejte a pak je přidejte k čekance. Salát posypte oříšky a podávejte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 29 slaných hruškových pochoutek, které si zamilujete(29 receptů )
Komentáře
Nahořklá chuť čekanky nebo radicchia jde skvělé dohromady s hruškou a ořechy. Jen bych lískové oříšky nahradila vlašskými ořechy a použila bych olej lisovaný z vlašských ořechů a nasládlé balsamico místo klasického vinného octa. Podobný salát jsem jedla ve Francii v regionu Quercy, regionu proslaveného produkty z vlašských ořechů.