Všechno, co jste chtěli vědět o hlávce zelí.
V kuchyni má zelí všestranné využití, jednoduše se upravuje a celé hlávky se dají dlouho skladovat. Uložte je v suchu a chladnu tam, kde nemrzne, například do sklepa, nebo je zavěste do větraného prostoru za košťál.
Zelí obsahuje hodně vody a málo kalorií, a je tudíž vhodné pro redukční diety. V zimě je pak zdrojem vitaminu C, má ho dvakrát více než citron. Pro krouhání a nakládání zelí se hodí pozdní velké odrůdy zelí, sklízené na podzim. U nás je vyhlášené dobrovodské zelí z Dobré Vody u Hořic.
Krouhejte rozčtvrcené hlávky se seříznutými košťály na speciálním struhadle, ručně přes vrstvy listů nebo v robotu.
Pro přípravu salátů i před dušením ve vlastní šťávě nakrouhané syrové zelí osolte a promačkejte, pustí šťávu a zkřehne. Hruběji nakrájené zelí a celé listy před další tepelnou úpravou spařte vroucí vodou. Zbaví se čpavých látek, změkne a je stravitelnější.
Rozdíl mezi červeným a bílým zelím je kromě barvy i v chuti. Bílé zelí má více vlákniny, méně sacharidů a o něco menší množství vitaminů a minerálů než zelí červené, jehož barvivo je dobré pro cévy.