Nakládané citrony nebo i limety jsou delikatesou, kterou můžete přidat do tažínů a pokrmů na arabský způsob. Vydrží vám uložené mimo chladničku až jeden rok.
Ingredience:
- 250 g hrubé mořské soli
- 12 biocitronů (6 na šťávu a dalších 6 nakrojených na výšku na čtvrtiny, ale nedokrojených)
- 8 kuliček černého pepře
- 3 hvězdičky badyánu
- 3 bobkové listy
Příprava:
Citrony rozkrojte podélně na čtvrtky, aby na spodní straně držely u sebe. Do každého citronu vsypte sůl a vraťte je do původního tvaru. Vrstvěte je do dobře umyté a sterilní sklenice s kořením a solí. Přelijte citronovou šťávou a případně dolijte vodou, aby byly ponořené. Sklenici uzavřete a citrony nechte uležet 4–6 týdnů; během prvních pár dní občas sklenici obraťte, aby se sůl dostala všude.
Něco navíc: Voňavé, chemicky neošetřené citrony z Itálie občas mají v prodejnách italských delikates.