Netvařte se kysele! Citronová kůra a šťáva se hodí do zálivek, dipů a marinád na maso. Anebo na tradiční britský citronový krém, který je skvělý na palačinky.
Zálivka s citronem, medem & hořčicí
Důkladně promíchejte 3 lžíce citronové šťávy, 6 lžic panenského olivového oleje, 1 lžíci čirého medu a 2 lžičky dijonské hořčice. Osolte a opepřete. Zálivka je vhodná na saláty nebo na pošírovanou či dušenou zeleninu, jako je brokolice či mrkev.
Marináda s citronem & rozmarýnem
Smíchejte nastrouhanou kůru a vymačkanou šťávu z 1 citronu, 2 lžíce panenského olivového oleje, 3 drcené stroužky česneku, 1 lžíci najemno nasekaných lístků rozmarýnu; osolte a opepřete. Marinádu použijte na kuřecí, vepřové či jehněčí maso; dobrá je na rybách nebo se sýrem na grilování halloumi.
Citronový krém
Do ohnivzdorné mísy dejte 100 g nakrájeného másla, 330 g krupicového cukru, jemně nastrouhanou kůru (jen žlutou část, bílá je hořká) a vymačkanou šťávu z velkého biocitronu. Mísu vložte na hrnec s vroucí vodou, aby se nedotýkala hladiny, a míchejte, až se rozpustí cukr. Sejměte z hrnce, přidejte 2 celá prošlehaná vejce a 1 žloutek, vraťte nad vroucí vodu a míchejte do zhoustnutí asi 8 minut. Potom odstavte a nechte 5 minut chladnout. Citronový krém využijete do nejrůznějších dezertů a dortů anebo jen tak na palačinky.