0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sezona: citrony 3x jinak

citrony
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Netvařte se kysele! Citronová kůra a šťáva se hodí do zálivek, dipů a marinád na maso. Anebo na tradiční britský citronový krém, který je skvělý na palačinky.

Zálivka s citronem, medem & hořčicí

Důkladně promíchejte 3 lžíce citronové šťávy, 6 lžic panenského olivového oleje, 1 lžíci čirého medu a 2 lžičky dijonské hořčice. Osolte a opepřete. Zálivka je vhodná na saláty nebo na pošírovanou či dušenou zeleninu, jako je brokolice či mrkev.

Marináda s citronem & rozmarýnem

Smíchejte nastrouhanou kůru a vymačkanou šťávu z 1 citronu, 2 lžíce panenského olivového oleje, 3 drcené stroužky česneku, 1 lžíci najemno nasekaných lístků rozmarýnu; osolte a opepřete. Marinádu použijte na kuřecí, vepřové či jehněčí maso; dobrá je na rybách nebo se sýrem na grilování halloumi.

Citronový krém

Do ohnivzdorné mísy dejte 100 g nakrájeného másla, 330 g krupicového cukru, jemně nastrouhanou kůru (jen žlutou část, bílá je hořká) a vymačkanou šťávu z velkého biocitronu. Mísu vložte na hrnec s vroucí vodou, aby se nedotýkala hladiny, a míchejte, až se rozpustí cukr. Sejměte z hrnce, přidejte 2 celá prošlehaná vejce a 1 žloutek, vraťte nad vroucí vodu a míchejte do zhoustnutí asi 8 minut. Potom odstavte a nechte 5 minut chladnout. Citronový krém využijete do nejrůznějších dezertů a dortů anebo jen tak na palačinky.

Související články

Ani kapka citronu nazmar
  • Tipy a triky

Ani kapka citronu nazmar

Kdo by se nesetkal s tímto problémem: Připravujete nějaké jídlo, ale potřebujete jen opravdu pár kapiček citronu. Rozkrájíte jej na poloviny, ale zbytek kyselé dobroty už nemáte k čemu použít, uschne vám na povrchu nebo zplesniví. Co dělat?...
Aby citron nevysychal
  • Tipy a triky

Aby citron nevysychal

Když rozkrojíte citron nebo limetku a vymačkáte si z nich jen trochu šťávy do čaje, chcete si zbylé citrusy většinou nechat na později. ...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?
  • Jak na to

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Stravujete se vegansky, ale nedokážete si představit snídani bez míchaných vajec? Ať už se snažíte omezovat příjem živočišných potravin nebo si jen chcete rozšířit jídelníček o nová jídla, tahle míchaná „vejce bez vajec“ prostě musíte...

Obchod Apetit