Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.3/5 Počet hodnocení: 132
Více než hodinu Velmi snadné průměr 24 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4357 kcal
Bílkoviny 105 g
Sacharidy 412 g
Tuky 254 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle tradiční varianta cheesecaku je sametová a velmi bohatá. 

Suroviny

Na korpus
sušenky 150 g
BeBe, máslové
70–120 g
Na náplň
plnotučný
vanilkový extrakt 1,5 ČL
jemně nastrouhaná, z celého citronu
vejce 3 ks
velká + 1 žloutek navíc
Na potření
utřená s moučkovým cukrem a citronovou šťávou

Postup

1

Na korpus nasypte sušenky do sáčku, rozdrťte je válečkem a smíchejte s rozpuštěným máslem. Můžete je rozmixovat i několika rychlými pulzy v kuchyňském robotu, přidat k nim nerozpuštěné máslo, krátce promixovat a po minutě zapulzovat do třetice, aby hmota začala tvořit hrudky, což je ideální. 

2

Rozevírací dortovou formu o průměru 24cm vymažte máslem, pro lepší vyjímání dortu ji ještě potom můžete vyložit papírem na pečení. Chcete-li vyzkoušet vodní lázeň (viz Něco navíc), musíte formu zvenčí utěsnit, nejlépe přes sebe přeloženými pruhy alobalu. Ten vám také zaručí, že do trouby nebude odkapávat máslo.

3

Sušenkovou hmotu rovnoměrně upěchujte dnem skleničky na dně formy.

4

Korpus dejte do chladničky a nechte ho tam po dobu zbývajících příprav. Korpus lze navíc zapéct, a to deset minut při 180°C – bude křupavější.

5

Troubu ztlumte na 160°C.

6

Do čerstvého sýra po částech přidávejte zakysanou smetanu, cukr, citronovou šťávu i kůru a vanilkový extrakt.

7

Pak do hladké hmoty po jednom zamíchejte vejce a žloutek. Vlijte na korpus a nechte pět minut stát, aby vyprchaly bublinky vzduchu.

8

Dejte péct na pětadvacet až třicet minut (viz Něco navíc).

9

Vychladlý dezert zakrytý alobalem dejte do druhého dne odpočinout do chladničky.

10

Vyklopte ho podle návodu níže, potřete vychlazenou ochucenou smetanou a podávejte. Ozdobit můžete karamelizovaným ovocem.

NĚCO NAVÍC

Ingredience na krém by měly mít pokojovou teplotu.

Můžete vyzkoušet i pečení ve vodní lázni, která zajistí rovnoměrnější zahřívání: na střední mřížku umístěte plech s vysokým okrajem s formou zalitou do poloviny výšky vroucí vodou. Zavřete troubu a 30 minut ji vůbec neotvírejte – jinak se dezert propadne.

Vždy přestaňte péci o chvilku dříve, než je obvyklé: pokud byste čekali, až koláč celý dobře ztuhne, tak by se přepekl a popraskal. Pečení končí ve chvíli, kdy poklepem lžící na bok formy shledáte, že se těsto chvěje podobně jako želé; to je jistější indikátor upečenosti než přesný čas. Náplň ještě ztuhne při chlazení.

Koláč pak nechte ve vypnuté troubě s dvířky pootevřenými asi na pět centimetrů, aby teplo mohlo pomalu (zhruba 2 hodiny) unikat ven.

Finální fází je vyjmutí z formy. Postavte ji na utěrku namočenou v horké vodě. Ta rozpustí máslo, kterým bylo vymazané dno; okraje koláče se při chladnutí odtáhnou samy. Hbitě odstraňte bočnici, překlopte dnem nahoru na vymazaný talíř a krouživým pohybem sejměte spodní část formy i papír. Pak překlopte koláč na servírovací podnos a dejte pryč pomocný talíř. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/7

Komentáře

05.10.2020 09:51

Dobrý den! Nevím, kde jsem udělala chybu, ale ta citronová náplň je velmi řídká, dort jsem pekla přesně podle návodu a nechala jsem ho v lednici přes noc. Chuťově je moc dobrý

05.10.2020 14:45

Dobrý den, paní Šichová,
řekli bychom, že chybu jste určitě neudělala, spíš dort asi ještě potřeboval chvíli pobýt v troubě. Doba pečení je hodně individuální záležitost – záleží nejen na velikosti formy, ale i konkrétní troubě. Teplota uvnitř se od té nastavené může lišit až o několik desítek stupňů. Při pečení cheesecaku je důležité dojít do bodu, kdy jsou kraje pevné a střed se ještě stále lehce chvěje. Na téma pečení cheesecaků jsme sepsali dva články https://www.apetitonline.cz/tipy-a-triky/jak-upect-dokonaly-cheesecake + https://www.apetitonline.cz/tipy-a-triky/jak-upect-dokonaly-cheesecake-…
Třeba tam najdete rady, které pomohou. Držíme palce, aby se dort příště vydařil na výbornou.

S pozdravem, redakce Apetitu

25.11.2017 16:07

Prosím poradi někdo jak získám postup přípravy?

27.11.2017 13:13

Dobrý den,
postup přípravy i aktuální fotku jsme pro vás do receptu přidali :). Díky!

29.08.2014 00:28

Vic citronove stavy, o 40g min cukru a zadna vanilka a sklizim vzdy obrovsky uspech.

13.10.2008 10:13
chut byla výborná, použila jsem ricottu a mascarpone, ale tvar se ropadával a to jsem pekla o 30 minut déle, než bylo doporučeno... možá že kdybych vynechala vodní lázen, bylo by to ok
03.01.2009 03:22
....ja som ho piekla uz viackrat VZDY BOL SUUUUPER, vzdy vsak z luciny a vo vodnom kupeli, myslim si skor, ze problem bol v syre, alebo dlzke doby chladnutia.......
30.07.2008 12:35
Tímhle dezertem nic nepokazíte. Je naprosto úžesný. Je u nás vyžadován při kažté oslavě:) Pekla jsem ho už z tvarohu, lučiny, sýru mascarpone. Nejlepší je z lučiny, to se ho dá sníst neomezené množství, použijete-li tučný sýr mascarpone, moučník bude vynikající, ale natolik hitný, že vás zasytí 1 kousek:)
02.09.2007 15:46
Recept se nachází v č.7/05, str.56
12.06.2007 13:13
Chuťově vynikající, ale neforemný. Postupovala jsem přesně podle receptu, ale výsledek ani zdaleka nepřipomínal obrázek. Kde jsem udělala chybu?

Apetit magazín

Dokonalá rychlovka: Jak snadno připravit skvostné masové koule
  • Tipy a triky

Dokonalá rychlovka: Jak snadno připravit skvostné masové koule

Dají se různě ochucovat a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě, na grilu či smažit a taky mrazit. Podávat s omáčkou nebo bez. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první....
AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč