Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Citronový cheesecake ve stylu New Yorku
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 155
Do 90 minut Snadné průměr 24 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4357 kcal
Bílkoviny 105 g
Sacharidy 412 g
Tuky 254 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle tradiční varianta cheesecaku je sametová a velmi bohatá. Aby také ne, když předlohou receptu nám byl slavný New York cheesecake. Citronový cheesecake je pečený a i když na jeho přípravu nevyžaduje příliš zkušeností, bez trpělivosti se rozhodně neobejdete. Ale i přesto stojí za to recept vyzkoušet – ať už jako slavnostní dezert nebo chutný zákusek k odpolední kávě.

Suroviny

Na korpus
sušenky 150 g
až 250 g, BeBe, máslové
až 120 g
Na náplň
plnotučný
vanilkový extrakt 1,5 ČL
jemně nastrouhaná, z celého citronu
vejce 3 ks
velká + 1 žloutek navíc
Na potření

Postup

1

Na korpus nasypte sušenky do sáčku, rozdrťte je válečkem a smíchejte s rozpuštěným máslem. Můžete je rozmixovat i několika rychlými pulzy v kuchyňském robotu, přidat k nim nerozpuštěné máslo, krátce promixovat a po minutě zapulzovat do třetice, aby hmota začala tvořit hrudky, což je ideální. 

2

Rozevírací dortovou formu o průměru 24 cm vymažte máslem, pro lepší vyjímání dortu ji ještě potom můžete vyložit papírem na pečení. Chcete-li vyzkoušet vodní lázeň (viz Něco navíc), musíte formu zvenčí utěsnit, nejlépe přes sebe přeloženými pruhy alobalu. Ten vám také zaručí, že do trouby nebude odkapávat máslo.

3

Sušenkovou hmotu rovnoměrně upěchujte dnem skleničky na dně formy.

4

Korpus dejte do chladničky a nechte ho tam po dobu zbývajících příprav. Korpus lze navíc zapéct, a to deset minut při 180 °C – bude křupavější.

5

Troubu ztlumte na 160 °C.

6

Do čerstvého sýra po částech přidávejte zakysanou smetanu, cukr, citronovou šťávu i kůru a vanilkový extrakt.

7

Pak do hladké hmoty po jednom zamíchejte vejce a žloutek. Vlijte na korpus a nechte pět minut stát, aby vyprchaly bublinky vzduchu.

8

Dejte péct na pětadvacet až třicet minut (viz Něco navíc).

9

Vychladlý dezert zakrytý alobalem dejte do druhého dne odpočinout do chladničky.

10

Vyklopte ho podle návodu níže, potřete vychlazenou ochucenou smetanou a podávejte. Ozdobit můžete karamelizovaným ovocem.

NĚCO NAVÍC

Ingredience na krém by měly mít pokojovou teplotu.

Můžete vyzkoušet i pečení ve vodní lázni, která zajistí rovnoměrnější zahřívání: na střední mřížku umístěte plech s vysokým okrajem s formou zalitou do poloviny výšky vroucí vodou. Zavřete troubu a 30 minut ji vůbec neotvírejte – jinak se dezert propadne.

Vždy přestaňte péci o chvilku dříve, než je obvyklé: pokud byste čekali, až koláč celý dobře ztuhne, tak by se přepekl a popraskal. Pečení končí ve chvíli, kdy poklepem lžící na bok formy shledáte, že se těsto chvěje podobně jako želé; to je jistější indikátor upečenosti než přesný čas. Náplň ještě ztuhne při chlazení.

Koláč pak nechte ve vypnuté troubě s dvířky pootevřenými asi na pět centimetrů, aby teplo mohlo pomalu (zhruba 2 hodiny) unikat ven.

Finální fází je vyjmutí z formy. Postavte ji na utěrku namočenou v horké vodě. Ta rozpustí máslo, kterým bylo vymazané dno; okraje koláče se při chladnutí odtáhnou samy. Hbitě odstraňte bočnici, překlopte dnem nahoru na vymazaný talíř a krouživým pohybem sejměte spodní část formy i papír. Pak překlopte koláč na servírovací podnos a dejte pryč pomocný talíř. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/7

Komentáře

05.10.2020 09:51

Dobrý den! Nevím, kde jsem udělala chybu, ale ta citronová náplň je velmi řídká, dort jsem pekla přesně podle návodu a nechala jsem ho v lednici přes noc. Chuťově je moc dobrý

05.10.2020 14:45

Dobrý den, paní Šichová,
řekli bychom, že chybu jste určitě neudělala, spíš dort asi ještě potřeboval chvíli pobýt v troubě. Doba pečení je hodně individuální záležitost – záleží nejen na velikosti formy, ale i konkrétní troubě. Teplota uvnitř se od té nastavené může lišit až o několik desítek stupňů. Při pečení cheesecaku je důležité dojít do bodu, kdy jsou kraje pevné a střed se ještě stále lehce chvěje. Na téma pečení cheesecaků jsme sepsali dva články https://www.apetitonline.cz/tipy-a-triky/jak-upect-dokonaly-cheesecake + https://www.apetitonline.cz/tipy-a-triky/jak-upect-dokonaly-cheesecake-…
Třeba tam najdete rady, které pomohou. Držíme palce, aby se dort příště vydařil na výbornou.

S pozdravem, redakce Apetitu

25.11.2017 16:07

Prosím poradi někdo jak získám postup přípravy?

27.11.2017 13:13

Dobrý den,
postup přípravy i aktuální fotku jsme pro vás do receptu přidali :). Díky!

29.08.2014 00:28

Vic citronove stavy, o 40g min cukru a zadna vanilka a sklizim vzdy obrovsky uspech.

13.10.2008 10:13
chut byla výborná, použila jsem ricottu a mascarpone, ale tvar se ropadával a to jsem pekla o 30 minut déle, než bylo doporučeno... možá že kdybych vynechala vodní lázen, bylo by to ok
03.01.2009 03:22
....ja som ho piekla uz viackrat VZDY BOL SUUUUPER, vzdy vsak z luciny a vo vodnom kupeli, myslim si skor, ze problem bol v syre, alebo dlzke doby chladnutia.......
30.07.2008 12:35
Tímhle dezertem nic nepokazíte. Je naprosto úžesný. Je u nás vyžadován při kažté oslavě:) Pekla jsem ho už z tvarohu, lučiny, sýru mascarpone. Nejlepší je z lučiny, to se ho dá sníst neomezené množství, použijete-li tučný sýr mascarpone, moučník bude vynikající, ale natolik hitný, že vás zasytí 1 kousek:)
02.09.2007 15:46
Recept se nachází v č.7/05, str.56
12.06.2007 13:13
Chuťově vynikající, ale neforemný. Postupovala jsem přesně podle receptu, ale výsledek ani zdaleka nepřipomínal obrázek. Kde jsem udělala chybu?

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...