Citronový cheesecake ve stylu New Yorku

Citronový cheesecake ve stylu New Yorku

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Více než hodinu Velmi snadné průměr 24 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4357 kcal
Bílkoviny 105 g
Sacharidy 412 g
Tuky 254 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle tradiční varianta cheesecaku je sametová a velmi bohatá. 

Suroviny

Na korpus
sušenky 150 g
BeBe, máslové
máslo 70 g
Na náplň
krémový sýr 600 g
plnotučný
moučkový cukr 250 g
vanilkový extrakt 1.5 ČL
citronová kůra 1 ks
jemně nastrouhaná, z celého citronu
citronová štáva 1.5 ČL
vejce 3 ks
velká + 1 žloutek navíc
zakysaná smetana 200 ml
Na potření
zakysaná smetana 250 ml
moučkový cukr 1 PL
citronová štáva 2 ČL

Na korpus nasypte sušenky do sáčku, rozdrťte je válečkem a smíchejte s rozpuštěným máslem. Můžete je rozmixovat i několika rychlými pulzy v kuchyňském robotu, přidat k nim nerozpuštěné máslo, krátce promixovat a po minutě zapulzovat do třetice, aby hmota začala tvořit hrudky, což je ideální. 

2 Rozevírací dortovou formu o průměru 24cm vymažte máslem, pro lepší vyjímání dortu ji ještě potom můžete vyložit papírem na pečení. Chcete-li vyzkoušet vodní lázeň (viz Něco navíc), musíte formu zvenčí utěsnit, nejlépe přes sebe přeloženými pruhy alobalu. Ten vám také zaručí, že do trouby nebude odkapávat máslo. Sušenkovou hmotu rovnoměrně upěchujte dnem skleničky na dně formy. Korpus dejte do chladničky a nechte ho tam po dobu zbývajících příprav. Korpus lze navíc zapéct, a to deset minut při 180°C – bude křupavější.

Troubu ztlumte na 160°C. Do čerstvého sýra po částech přidávejte zakysanou smetanu, cukr, citronovou šťávu i kůru a vanilkový extrakt. Pak do hladké hmoty po jednom zamíchejte vejce a žloutek. Vlijte na korpus a nechte pět minut stát, aby vyprchaly bublinky vzduchu. Dejte péct na pětadvacet až třicet minut (viz Něco navíc).

4 Vychladlý dezert zakrytý alobalem dejte do druhého dne odpočinout do chladničky. Vyklopte ho podle návodu níže, potřete vychlazenou ochucenou smetanou a podávejte. Ozdobit můžete karamelizovaným ovocem.

NĚCO NAVÍC

Ingredience na krém by měly mít pokojovou teplotu.

Můžete vyzkoušet i pečení ve vodní lázni, která zajistí rovnoměrnější zahřívání: na střední mřížku umístěte plech s vysokým okrajem s formou zalitou do poloviny výšky vroucí vodou. Zavřete troubu a 30 minut ji vůbec neotvírejte – jinak se dezert propadne.

Vždy přestaňte péci o chvilku dříve, než je obvyklé: pokud byste čekali, až koláč celý dobře ztuhne, tak by se přepekl a popraskal. Pečení končí ve chvíli, kdy poklepem lžící na bok formy shledáte, že se těsto chvěje podobně jako želé; to je jistější indikátor upečenosti než přesný čas. Náplň ještě ztuhne při chlazení.

Koláč pak nechte ve vypnuté troubě s dvířky pootevřenými asi na pět centimetrů, aby teplo mohlo pomalu (zhruba 2 hodiny) unikat ven.

Finální fází je vyjmutí z formy. Postavte ji na utěrku namočenou v horké vodě. Ta rozpustí máslo, kterým bylo vymazané dno; okraje koláče se při chladnutí odtáhnou samy. Hbitě odstraňte bočnici, překlopte dnem nahoru na vymazaný talíř a krouživým pohybem sejměte spodní část formy i papír. Pak překlopte koláč na servírovací podnos a dejte pryč pomocný talíř. 

Komentáře

Anonym

Je to to nejlepší, co jsem kdy jedla. Celá rodina se úúúplně rozplývala, stejně jako dort na jazyku. Zkusila jsem lučinu s tvarohem i krémový sýr Philadelphia( nebo jak se jmenuje :o). Obojí výborné!!!!! Tenhle moučník můžu jen doporučit!!!!

Anonym

Prave mi prisel mail- apetit online- kde je recept na cheesecake. A to jsem ho zrovna pres chvilinkou dodelala!! Mi rodice si na nem prave pochutnavaji a i ja musim potvrdit, ze je uzasny. Nechala jsem ho ulezet pres noc a to cekani se urcite vyplatilo!

Anonym

Ani v USA jsem lepší nejedla. Díky Apetitu jsem našla ty spravné ingredience, kterými jsem nahradila syr Philadelhia. Všem moc doporučuji, lahodný, krémový a nikdy ho není dost:-)))

Anonym

dělala jsem ho z ricotty a taky byl výborný, doporučuji!!!

Anonym

Víc než doporučuji na sušenkový základ použít 50% BeBe dobré ráno s oříšky a medem a 50% karamelové sušenky od firmy Lotus (přesný název "Original Caramelised Biscuits"). Tahle záležitost je opravdu geniální:-) dobrou chuť přeje Martin

Anonym

Urcite vyzkousejte prave anglicke susenky "Digestives", sezenete je v obchodech Marks&Spencer ( 400g za 39 Kc) - taky fajnova zalezitost ;-)).

Anonym

Opravdu výborný-podávala jsem ho s horkými borůvkami a malým kopečkem šlehačky.

Anonym

cheesecake som uz robila asi 10.. a stále s nim mám uspech..geniálne robim ho z tučného tvarohu, baleného vo vaničke. a raz som bola leniva ho piect vo vodnom kúpeli a vtedy bol trocha suchý a dokonca praskol..takze rozhodne ho pečiem uz týmto odporucaným sposobom.

Anonym

Prosim tě, moc jsem nepochopila tu vodní lázeň. Můžeš mi prosím tě vysvětlit jak to pečeš? Díky Ivana

Apetit magazín

5 triků, jak připravit zdravější dezerty
  • Novinky a zajímavosti

5 triků, jak připravit zdravější dezerty

Pečete rádi a hodně? Možná jste už přemýšleli o tom, jak své pekařské a cukrářské počiny připravovat trochu ‚zdravěji‘. Dobrá zpráva je, že pár triků pro ulehčení svědomí existuje, a přesto si pochutnáte... Pojďte si s námi některé fígle...
K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...

Obchod Apetit