Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.
Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Více než hodinu 12 kostek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6472 kcal
Bílkoviny 140 g
Sacharidy 464 g
Tuky 440 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jasná citronová chuť krému na podušce z křehkého těsta dokonale probudí a zároveň osvěží chuťové pohárky

Suroviny

mouka pšeničná hladká 270 g
krystalový cukr 40 g
moučkový cukr 20 g
máslo 210 g
nakrájené na kousky
žloutek 6 ks
z velkých vajec
krystalový cukr 220 g
citronová kůra
z jednoho citronu
citronová štáva
ze 3 až 4 kusů citronu
máslo 90 g
změklé
sůl špetka
citron 1 ks
nakrájený na kolečka
Troubu předehřejte na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C. 270 g hladké mouky prosijte se špetkou soli do mísy, přidejte 40 g krystalového cukru, 20 g moučkového cukru a 210 g másla, nakrájeného na kousky. Pomocí prstů vypracujte drobenku. Hranatou formu o rozměrech 22 x 20 cm vyložte pečicím papírem tak, aby sahal až k okrajům. Díky tomu pak půjde dezert snadno vyjmout. Vsypte drobenku a prsty ji vymačkejte do stejnoměrné vrstvy. Těsto několikrát propíchněte vidličkou a vložte do trouby. Pečte 30–40 minut, dokud těsto nezezlátne. V kastrůlku smíchejte 6 žloutků z velkých vajec s 220 g krystalového cukru. Přidejte kůru nastrouhanou z 1 citronu, šťávu ze 3–4 citronů, 90 g změklého másla a špetku soli. Na mírném ohni za stálého míchání zahřívejte pod bodem varu asi 6 minut, až směs zhoustne a z vařečky stéká jen pomalu. (Krém se nesmí vařit, protože by se srazil.) Ideální je zahřívat kastrůlek v jiném, větším, naplněném vodou; zabráníte tvoření žmolků. Teplotu trouby snižte o 10 °C a na předpečené těsto nalijte krém. Poklaďte kolečky nakrájenými z 1 citronu a 10 minut dopékejte. Upečený dezert vyjměte z trouby a nechte vychladnout nejdřív na mřížce, pak hodinu v chladničce. Poprašte moučkovým cukrem a pomocí pečicího papíru vyjměte z formy.

Komentáře

Anonym

Recept se nachází v č.3/05, str.52

Anonym

toto je najhorši recept aky som kedy mala!citronova plnka sa neurobi pretoze ju nestaci 10 minut dopekat lebo vajcia stale chutia "surovo".ked to vsak dopekate dlhsie cesto sa specie a vznikne z toho tvrdy "keks"

Anonym

nemuze to byt troubou? ja jsem nikdy s timhle receptem nemela problem a vzdycky jsem byla spokojena, patri mezi nase oblibene klasiky ...

Pavla Jirůtková

Za mě nic moc. Krém není špatný, možná bych trochu poupravila, ale v základu je zajímavý a dobrý (klasicky dávám méně cukru než je uvedeno), kolečka citrónu bych však navrch dávala bez kůry nebo vůbec (pod citronem je krém takový oslizlejší a působí nedodělaně). Těsto mi vzhledem ke krému přišlo nevhodné, až moc suché, drobivé, tvrdší. Volila bych trochu jiné, o něco vláčnější, které půjde ukrojit lžičkou, aniž bych zákusek honila všude po stole :)

Apetit magazín

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?
  • Novinky a zajímavosti

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?

Döner kebab je pokrm původem z Turecka, který si zamiloval téměř celý svět. I u nás se těší velké popularitě, a to nejen v čase oběda či večeře. Je také oblíbenou noční svačinou po cestě z večírku. Víte, jak se k nám kebab dostal a kde si...
Komerční sdělení
Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!
  • Koktejl

Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!

Poctivé džemy, které vznikly z čerstvého ovoce uzrálého v nedotknuté přírodě Tyrolských Alp, anebo třeba omáčka z nejchutnějších brusinek světa. Taky jste právě dostali chuť osladit si život? My vás nalákáme ještě víc... ...

Obchod Apetit