Jasná citronová chuť krému na podušce z křehkého těsta dokonale probudí a zároveň osvěží chuťové pohárky.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C.
270 g hladké mouky prosijte se špetkou soli do mísy, přidejte 40 g krystalového cukru, 20 g moučkového cukru a 210 g másla, nakrájeného na kousky. Pomocí prstů vypracujte drobenku.
Hranatou formu o rozměrech 22 x 20 cm vyložte pečicím papírem tak, aby sahal až k okrajům. Díky tomu pak půjde dezert snadno vyjmout.
Vsypte drobenku a prsty ji vymačkejte do stejnoměrné vrstvy. Těsto několikrát propíchněte vidličkou a vložte do trouby. Pečte 30–40 minut, dokud těsto nezezlátne.
V kastrůlku smíchejte 6 žloutků z velkých vajec s 220 g krystalového cukru. Přidejte kůru nastrouhanou z 1 citronu, šťávu ze 3–4 citronů, 90 g změklého másla a špetku soli.
Na mírném ohni za stálého míchání zahřívejte pod bodem varu asi 6 minut, až směs zhoustne a z vařečky stéká jen pomalu. (Krém se nesmí vařit, protože by se srazil.) Ideální je zahřívat kastrůlek v jiném, větším, naplněném vodou; zabráníte tvoření žmolků.
Teplotu trouby snižte o 10 °C a na předpečené těsto nalijte krém. Poklaďte kolečky nakrájenými z 1 citronu a 10 minut dopékejte.
Upečený dezert vyjměte z trouby a nechte vychladnout nejdřív na mřížce, pak hodinu v chladničce. Poprašte moučkovým cukrem a pomocí pečicího papíru vyjměte z formy.
Komentáře
Za mě nic moc. Krém není špatný, možná bych trochu poupravila, ale v základu je zajímavý a dobrý (klasicky dávám méně cukru než je uvedeno), kolečka citrónu bych však navrch dávala bez kůry nebo vůbec (pod citronem je krém takový oslizlejší a působí nedodělaně). Těsto mi vzhledem ke krému přišlo nevhodné, až moc suché, drobivé, tvrdší. Volila bych trochu jiné, o něco vláčnější, které půjde ukrojit lžičkou, aniž bych zákusek honila všude po stole :)