Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Více než hodinu 12 kostek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6472 kcal
Bílkoviny 140 g
Cukr 464 g
Tuky 440 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Jasná citronová chuť krému na podušce z křehkého těsta dokonale probudí a zároveň osvěží chuťové pohárky

Suroviny

mouka pšeničná hladká 270 g
krystalový cukr 40 g
moučkový cukr 20 g
máslo 210 g
nakrájené na kousky
žloutek 6 ks
z velkých vajec
krystalový cukr 220 g
citronová kůra
z jednoho citronu
citronová štáva
ze 3 až 4 kusů citronu
máslo 90 g
změklé
sůl špetka
citron 1 ks
nakrájený na kolečka
Troubu předehřejte na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C. 270 g hladké mouky prosijte se špetkou soli do mísy, přidejte 40 g krystalového cukru, 20 g moučkového cukru a 210 g másla, nakrájeného na kousky. Pomocí prstů vypracujte drobenku. Hranatou formu o rozměrech 22 x 20 cm vyložte pečicím papírem tak, aby sahal až k okrajům. Díky tomu pak půjde dezert snadno vyjmout. Vsypte drobenku a prsty ji vymačkejte do stejnoměrné vrstvy. Těsto několikrát propíchněte vidličkou a vložte do trouby. Pečte 30–40 minut, dokud těsto nezezlátne. V kastrůlku smíchejte 6 žloutků z velkých vajec s 220 g krystalového cukru. Přidejte kůru nastrouhanou z 1 citronu, šťávu ze 3–4 citronů, 90 g změklého másla a špetku soli. Na mírném ohni za stálého míchání zahřívejte pod bodem varu asi 6 minut, až směs zhoustne a z vařečky stéká jen pomalu. (Krém se nesmí vařit, protože by se srazil.) Ideální je zahřívat kastrůlek v jiném, větším, naplněném vodou; zabráníte tvoření žmolků. Teplotu trouby snižte o 10 °C a na předpečené těsto nalijte krém. Poklaďte kolečky nakrájenými z 1 citronu a 10 minut dopékejte. Upečený dezert vyjměte z trouby a nechte vychladnout nejdřív na mřížce, pak hodinu v chladničce. Poprašte moučkovým cukrem a pomocí pečicího papíru vyjměte z formy.

Apetit magazín

Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience a také ta pravá grilovací omáčka, která jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od tradiční švýcarské značky THOMY se dá s chutí...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Začíná čajový obřad. V létě na ledu!

Při dlouhém dni v kanceláři. Na zahradní akci s přáteli. Anebo při dobrodružném objevování krás země. Pokaždé přijde tekuté osvěžení vhod. Co takhle si ale připravit drink z poctivého čaje? Příprava vám zabere jen pár minut a osvěžení vás...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...

Obchod Apetit