Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
citronove kostky
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Snadné 12 kostek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6472 kcal
Bílkoviny 140 g
Sacharidy 464 g
Tuky 440 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jasná citronová chuť krému na podušce z křehkého těsta dokonale probudí a zároveň osvěží chuťové pohárky.

Suroviny

krystalový cukr 40 g
máslo 210 g
nakrájené na kousky
z velkých vajec
krystalový cukr 220 g
z jednoho citronu
ze 3 až 4 kusů citronu
změklé
sůl špetka
nakrájený na kolečka

Postup

1

Troubu předehřejte na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C.

2

270 g hladké mouky prosijte se špetkou soli do mísy, přidejte 40 g krystalového cukru, 20 g moučkového cukru a 210 g másla, nakrájeného na kousky. Pomocí prstů vypracujte drobenku.

3

Hranatou formu o rozměrech 22 x 20 cm vyložte pečicím papírem tak, aby sahal až k okrajům. Díky tomu pak půjde dezert snadno vyjmout.

4

Vsypte drobenku a prsty ji vymačkejte do stejnoměrné vrstvy. Těsto několikrát propíchněte vidličkou a vložte do trouby. Pečte 30–40 minut, dokud těsto nezezlátne.

5

V kastrůlku smíchejte 6 žloutků z velkých vajec s 220 g krystalového cukru. Přidejte kůru nastrouhanou z 1 citronu, šťávu ze 3–4 citronů, 90 g změklého másla a špetku soli.

6

Na mírném ohni za stálého míchání zahřívejte pod bodem varu asi 6 minut, až směs zhoustne a z vařečky stéká jen pomalu. (Krém se nesmí vařit, protože by se srazil.) Ideální je zahřívat kastrůlek v jiném, větším, naplněném vodou; zabráníte tvoření žmolků.

7

Teplotu trouby snižte o 10 °C a na předpečené těsto nalijte krém. Poklaďte kolečky nakrájenými z 1 citronu a 10 minut dopékejte.

8

Upečený dezert vyjměte z trouby a nechte vychladnout nejdřív na mřížce, pak hodinu v chladničce. Poprašte moučkovým cukrem a pomocí pečicího papíru vyjměte z formy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/3

Komentáře

24.09.2019 13:23

Za mě nic moc. Krém není špatný, možná bych trochu poupravila, ale v základu je zajímavý a dobrý (klasicky dávám méně cukru než je uvedeno), kolečka citrónu bych však navrch dávala bez kůry nebo vůbec (pod citronem je krém takový oslizlejší a působí nedodělaně). Těsto mi vzhledem ke krému přišlo nevhodné, až moc suché, drobivé, tvrdší. Volila bych trochu jiné, o něco vláčnější, které půjde ukrojit lžičkou, aniž bych zákusek honila všude po stole :)

19.03.2008 13:52
nemuze to byt troubou? ja jsem nikdy s timhle receptem nemela problem a vzdycky jsem byla spokojena, patri mezi nase oblibene klasiky ...
21.02.2008 22:07
toto je najhorši recept aky som kedy mala!citronova plnka sa neurobi pretoze ju nestaci 10 minut dopekat lebo vajcia stale chutia "surovo".ked to vsak dopekate dlhsie cesto sa specie a vznikne z toho tvrdy "keks"
25.01.2008 10:18
Co urobite zo 6 bielkov?
31.08.2007 12:59
Recept se nachází v č.3/05, str.52

Apetit magazín

Jak dobře připravit krkovici na gril?
  • Jak na to

Jak dobře připravit krkovici na gril?

Krkovice patří mezi oblíbené kousky vepřového. Platí to i pro grilování. Velkou výhodou tohoto kusu je tuk, kterým je prorostlý. S vepřovou krkovičkou tak snadno získáte šťavnaté a chutné maso, ať už ho připravíte jakkoli.  ...
Broskve, nebo nektarinky?
  • Poradna

Broskve, nebo nektarinky?

Preferujete nektarinku s hladkou lesklou slupkou nebo se raději zakousnete do broskve s jemnými chloupky? Prozradíme vám, jaký je mezi nimi rozdíl a jak lze broskve a nektarinky zpracovat v kuchyni. ...