
Miska hřejivé ovesné kaše po ránu vás skvěle nastartuje pro nový den. Na ovesných vločkách si však pochutnáte i v dalších úpravách. Máme pro vás 5 nejlepších.
1. Ovesná kaše
Ovesné vločky známe nejčastěji z ovesných kaší. Jako snídaně jsou nepřekonatelné, nebojte se je však využít ani při slaném vaření. Díky skvělé pojivosti nahradí vejce v karbanátcích, lívancích i sušenkách. Vyzkoušet to můžete v ovesných smaženkách s mrkví.
2. Domácí müsli
Opečte ovesné vločky na plechu s medem, sušeným ovocem a oříšky, a máte skvělé domácí müsli, které ráno stačí jen doplnit mlékem či jogurtem.
3. Pečení s ovesnou moukou
Z ovesných vloček můžete připravit také ovesnou mouku. Stačí je jen najemno rozmixovat. Přidávat ji můžete do těsta na palačinky, do chleba i koláčů. Jídlu dodá jemně nasládlou chuť a vysoký podíl vlákniny, která pomáhá snižovat cholesterol a zpomaluje vstřebávání cukru. Upečte si s sebou na svačinu do práce ovesné placičky s medem. Dodají vám spoustu energie.
4. Ovesné mléko do pudinku
Nasládlé ovesné mléko oceníte, pokud vám nedělá dobře laktóza v kravském mléku. Připravit z něj můžete pudink, koktejly i dezerty. Co třeba křupavý ovesný koláč s jablky?
5. Oves v polévce
Vařit můžete i s celým bezpluchým ovsem. Použít ho můžete jako přílohu, základ karbanátků nebo s ním zahustit polévky. Uvařte si třeba posilující polévku se zázvorem.