0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co jíst právě teď: ovesné vločky

ovesné vločky s ovocem
ZDROJ: Unsplash.com
sdílet:

Miska hřejivé ovesné kaše po ránu vás skvěle nastartuje pro nový den. Na ovesných vločkách si však pochutnáte i v dalších úpravách. Máme pro vás 5 nejlepších.

1. Ovesná kaše

Ovesné vločky známe nejčastěji z ovesných kaší. Jako snídaně jsou nepřekonatelné, nebojte se je však využít ani při slaném vaření. Díky skvělé pojivosti nahradí vejce v karbanátcích, lívancích i sušenkách. Vyzkoušet to můžete v ovesných smaženkách s mrkví.

2. Domácí müsli

Opečte ovesné vločky na plechu s medem, sušeným ovocem a oříšky, a máte skvělé domácí müsli, které ráno stačí jen doplnit mlékem či jogurtem.

3. Pečení s ovesnou moukou

Z ovesných vloček můžete připravit také ovesnou mouku. Stačí je jen najemno rozmixovat. Přidávat ji můžete do těsta na palačinky, do chleba i koláčů. Jídlu dodá jemně nasládlou chuť a vysoký podíl vlákniny, která pomáhá snižovat cholesterol a zpomaluje vstřebávání cukru. Upečte si s sebou na svačinu do práce ovesné placičky s medem. Dodají vám spoustu energie.

4. Ovesné mléko do pudinku

Nasládlé ovesné mléko oceníte, pokud vám nedělá dobře laktóza v kravském mléku. Připravit z něj můžete pudink, koktejly i dezerty. Co třeba křupavý ovesný koláč s jablky?

5. Oves v polévce

Vařit můžete i s celým bezpluchým ovsem. Použít ho můžete jako přílohu, základ karbanátků nebo s ním zahustit polévky. Uvařte si třeba posilující polévku se zázvorem.

Připravila Jana Kopřivová

Související články

Začněte den plnohodnotnou snídaní s ovesnými kroužky
  • Zajímavosti

Začněte den plnohodnotnou snídaní s ovesnými kroužky

Argumentů, proč si po ránu dopřát poctivou snídani, existuje celá řada. Porce energie, díky které hravě zvládnete všechny dopolední pracovní úkoly, by měla obsahovat bílkoviny, komplexní sacharidy i zdravé tuky, a samozřejmě také vlákninu a...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit