Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4/5 Počet hodnocení: 25
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 775 kcal
Bílkoviny 22 g
Sacharidy 145 g
Tuky 10 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tomu se říká vtipná kaše! Doporučujeme zvolit delší variantu – rozležení přes noc zajistí dokonalé změknutí vloček a prolnutí všech chutí.

Suroviny

ovoce 50 g
sušené drobné zdravé, např. kustovnice-goji, dřišťál a/ nebo brusinky
quinoa 100 g
dobře propláchnutá
sůl mořská 1 ČL
skořice ¼ ČL
mletá
kardamom ¼ ČL
mletý
K podávání
lze vynechat
dýňová semínka
loupaná
nakrájené

Postup

1

Všechny přísady kromě těch k podávání vložte do rendlíku spolu s 1 litrem vody a přiveďte k varu.

2

Odstavte, zakryjte a nechte do rána stát (směs můžete také přivést k varu, zmírnit oheň a zvolna vařit doměkka, 20–25 minut).

3

Před podáváním kaši prohřívejte (5–8 minut) na mírném až středním ohni za občasného míchání. Podle potřeby přilijte vodu.

4

Podávejte doplněné uvedenými dobrotami.

TIPY PRO ZDRAVÍ

  • Aby byla snídaně opravdu zdravá, všechna semínka, oříšky, mandle a podobně musejí být vždy čerstvé, nesolené a nepražené.
  • Ze stejného důvodu nakupujte i nesířené sušené ovoce (sice nevypadá tak hezky, ale stojí za to si zvyknout), a není-li uvedeno jinak, pak i neproslazovanou variantu.
  • Ovesné vločky lze prostřídat třeba ječnými nebo pohankovými.
  • Někteří celiaci mohou jíst oves, ale i v takovém případě je třeba použít zásadně výrobky pro ně určené (nabízí například Country Life).

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/9

Komentáře

06.09.2016 21:14

Zajímalo by mě, proč se do té kaše přidává mořská sůl ...

08.09.2016 14:56

Kaši je třeba trošku osolit, aby byla hezky chuťově vyrovnaná. Pokud vám přijde menší lžička na 4 porce moc, rozhodně nevadí, pokud se rozhodnete přidat jenom špetku. Zcela bychom ji asi nevynechávali (pokud to pochopitelně není ze zdravotních důvodů), dodá kaši šmrnc.

Apetit magazín

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?
  • Kvízy

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?

Už jste někdy slyšeli například názvy hákarl, chačapuri, casu marzu? Pokud jste zvídaví milovníci netradičních chutí, pak je tu pro vás náš kvíz. Vyzkoušejte si, jak dobře se vyznáte v krkolomných názvech! Třeba vás překvapí, kolik...