0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.9 / 5. Počet hodnocení: 24
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 775 kcal
Bílkoviny 22 g
Sacharidy 145 g
Tuky 10 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tomu se říká vtipná kaše! Doporučujeme zvolit delší variantu – rozležení přes noc zajistí dokonalé změknutí vloček a prolnutí všech chutí.

Suroviny

ovoce 50 g
sušené drobné zdravé, např. kustovnice-goji, dřišťál a/ nebo brusinky
quinoa 100 g
dobře propláchnutá
rozinky 40 g
sůl mořská 1 ČL
skořice ¼ ČL
mletá
kardamom ¼ ČL
mletý
K podávání
mléko
lze vynechat
javorový sirup
dýňová semínka
loupaná
vlašské ořechy
opražené
nakrájené

Postup

1

Všechny přísady kromě těch k podávání vložte do rendlíku spolu s 1 litrem vody a přiveďte k varu.

2

Odstavte, zakryjte a nechte do rána stát (směs můžete také přivést k varu, zmírnit oheň a zvolna vařit doměkka, 20–25 minut).

3

Před podáváním kaši prohřívejte (5–8 minut) na mírném až středním ohni za občasného míchání. Podle potřeby přilijte vodu.

4

Podávejte doplněné uvedenými dobrotami.

TIPY PRO ZDRAVÍ

  • Aby byla snídaně opravdu zdravá, všechna semínka, oříšky, mandle a podobně musejí být vždy čerstvé, nesolené a nepražené.
  • Ze stejného důvodu nakupujte i nesířené sušené ovoce (sice nevypadá tak hezky, ale stojí za to si zvyknout), a není-li uvedeno jinak, pak i neproslazovanou variantu.
  • Ovesné vločky lze prostřídat třeba ječnými nebo pohankovými.
  • Někteří celiaci mohou jíst oves, ale i v takovém případě je třeba použít zásadně výrobky pro ně určené (nabízí například Country Life).

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/9

Komentáře

Kateřina Nováková

Zajímalo by mě, proč se do té kaše přidává mořská sůl ...

Martina Zajícová

Kaši je třeba trošku osolit, aby byla hezky chuťově vyrovnaná. Pokud vám přijde menší lžička na 4 porce moc, rozhodně nevadí, pokud se rozhodnete přidat jenom špetku. Zcela bychom ji asi nevynechávali (pokud to pochopitelně není ze zdravotních důvodů), dodá kaši šmrnc.

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč