Hodnocení receptu
Průměr: 2.8 (21)
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 717 kcal
Bílkoviny 22 g
Cukr 132 g
Tuky 10 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tomu se říká vtipná kaše! Doporučujeme zvolit delší variantu – rozležení přes noc zajistí dokonalé změknutí vloček a prolnutí všech chutí.

Suroviny

ovoce 50 g
sušené drobné zdravé, např. kustovnice-goji, dřišťál a/ nebo brusinky
ovesné vločky 50 g
quinoa 100 g
dobře propláchnutá
rozinky 40 g
sůl mořská 1 ČL
skořice 0.25 ČL
0.25 ČL
mletý kardamon
K podávání
mléko
lze vynechat
javorový sirup
dýňová semínka
loupaná
vlašské ořechy
opražené
jablíčko zbavené jadřince, nakrájené

1 Všechny přísady kromě těch k podávání vložte do rendlíku spolu s 1 litrem vody a přiveďte k varu. Odstavte, zakryjte a nechte do rána stát (směs můžete také přivést k varu, zmírnit oheň a zvolna vařit doměkka, 20–25 minut).

Před podáváním kaši prohřívejte (5–8 minut) na mírném až středním ohni za občasného míchání. Podle potřeby přilijte vodu.

3 Podávejte doplněné uvedenými dobrotami.

TIPY PRO ZDRAVÍ

  • Aby byla snídaně opravdu zdravá, všechna semínka, oříšky, mandle a podobně musejí být vždy čerstvé, nesolené a nepražené.
  • Ze stejného důvodu nakupujte i nesířené sušené ovoce (sice nevypadá tak hezky, ale stojí za to si zvyknout), a není-li uvedeno jinak, pak i neproslazovanou variantu.
  • Ovesné vločky lze prostřídat třeba ječnými nebo pohankovými.
  • Někteří celiaci mohou jíst oves, ale i v takovém případě je třeba použít zásadně výrobky pro ně určené (nabízí například Country Life).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Martina Zajícová

Kaši je třeba trošku osolit, aby byla hezky chuťově vyrovnaná. Pokud vám přijde menší lžička na 4 porce moc, rozhodně nevadí, pokud se rozhodnete přidat jenom špetku. Zcela bychom ji asi nevynechávali (pokud to pochopitelně není ze zdravotních důvodů), dodá kaši šmrnc.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit