Která je jediná a pravá? To už necháme na vás. Máme pro vás recept na základní citronádu a hned několik osvěžujících variací. Na zdraví! Pokud bychom měli jmenovat jen jeden nápoj, který chceme v létě pít, je to citronáda. Spojení křišťálově čisté vody s pikantní citronovou šťávou je oblíbené po celém světě.
Citronádu, často domácí, vám nabídnou v každém přímořském podniku. Hlavní surovina, citron, anglicky lemon, dal i univerzální název limonádě, pod kterým najdete nejrůznější ovocná osvěžení. Vše začíná u citronového sirupu, který už jen doředíte perlivou vodou a ledem. Tady je návod, jak na něj.
Recept na domácí citronový sirup
3 biocitrony bez pecek nakrájejte na kolečka, zalijte litrem studené vody a nechte 48 hodin louhovat. Do hrnce nasypte 1,5 kg krupicového cukru a 40 g kyseliny citronové (Tu použijte v případě, že neplánujete sirup brzy vypít. Funguje jako konzervant.). Promíchejte, přidejte citrony a zahřívejte až k vodu varu. Sirup nevařte. Jakmile se cukr rozpustí, přelijte do lahví. Pijte nebo uložte v chladu.
Citronáda
Panák citronového sirupu nalijte do sklenice na led a dolijte vodou.
Další nápady
Borůvky: Ovoce rozmačkejte s cukrem, zamrazte v tvořítkách a použijte do citronády místo kostek ledu.
Máta: Do citronády přidejte několik lístků rozmělněné máty. Vyzkoušejte různé druhy máty, třeba zázvorovou či mandarinkovou.
Zázvor: Pár koleček oloupaného zázvoru a trocha šťávy z nastrouhaného kořene dá citronádě zajímavý pikantní nádech.
Náš tip:
Je moc velké horko na to, abyste se pustili do vaření sirupu? Smíchejte jednoduše citronovou šťávu, trochu tmavého, ideálně práškového cukru (my si oblíbili bio palmový cukr El Puente s výrazně karamelovou chutí, koupíte např. v drogeriích dm), dolijte vodou či perlivou minerálkou, přihoďte pár kostek ledu, několik snítek máty, a získáte rychlý letní nápoj, který milujeme!