0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Fantastická citronáda. To musíte ochutnat!

citronáda
ZDROJ: PXhere.com
sdílet:

Která je jediná a pravá? To už necháme na vás. Máme pro vás recept na základní citronádu a hned několik osvěžujících variací. Na zdraví! Pokud bychom měli jmenovat jen jeden nápoj, který chceme v létě pít, je to citronáda. Spojení křišťálově čisté vody s pikantní citronovou šťávou je oblíbené po celém světě.

Citronádu, často domácí, vám nabídnou v každém přímořském podniku. Hlavní surovina, citron, anglicky lemon, dal i univerzální název limonádě, pod kterým najdete nejrůznější ovocná osvěžení. Vše začíná u citronového sirupu, který už jen doředíte perlivou vodou a ledem. Tady je návod, jak na něj.

Recept na domácí citronový sirup

3 biocitrony bez pecek nakrájejte na kolečka, zalijte litrem studené vody a nechte 48 hodin louhovat. Do hrnce nasypte 1,5 kg krupicového cukru a 40 g kyseliny citronové (Tu použijte v případě, že neplánujete sirup brzy vypít. Funguje jako konzervant.). Promíchejte, přidejte citrony a zahřívejte až k vodu varu. Sirup nevařte. Jakmile se cukr rozpustí, přelijte do lahví. Pijte nebo uložte v chladu.

citrony

Citronáda

Panák citronového sirupu nalijte do sklenice na led a dolijte vodou.

Další nápady

Borůvky: Ovoce rozmačkejte s cukrem, zamrazte v tvořítkách a použijte do citronády místo kostek ledu.
Máta: Do citronády přidejte několik lístků rozmělněné máty. Vyzkoušejte různé druhy máty, třeba zázvorovou či mandarinkovou.
Zázvor: Pár koleček oloupaného zázvoru a trocha šťávy z nastrouhaného kořene dá citronádě zajímavý pikantní nádech.

Náš tip:

Je moc velké horko na to, abyste se pustili do vaření sirupu? Smíchejte jednoduše citronovou šťávu, trochu tmavého, ideálně práškového cukru (my si oblíbili bio palmový cukr El Puente s výrazně karamelovou chutí, koupíte např. v drogeriích dm), dolijte vodou či perlivou minerálkou, přihoďte pár kostek ledu, několik snítek máty, a získáte rychlý letní nápoj, který milujeme!

Související články

Autor: jana.koprivova

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč