0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Fantastická citronáda. To musíte ochutnat!

citronáda
ZDROJ: PXhere.com
sdílet:

Která je jediná a pravá? To už necháme na vás. Máme pro vás recept na základní citronádu a hned několik osvěžujících variací. Na zdraví! Pokud bychom měli jmenovat jen jeden nápoj, který chceme v létě pít, je to citronáda. Spojení křišťálově čisté vody s pikantní citronovou šťávou je oblíbené po celém světě.

Citronádu, často domácí, vám nabídnou v každém přímořském podniku. Hlavní surovina, citron, anglicky lemon, dal i univerzální název limonádě, pod kterým najdete nejrůznější ovocná osvěžení. Vše začíná u citronového sirupu, který už jen doředíte perlivou vodou a ledem. Tady je návod, jak na něj.

Recept na domácí citronový sirup

3 biocitrony bez pecek nakrájejte na kolečka, zalijte litrem studené vody a nechte 48 hodin louhovat. Do hrnce nasypte 1,5 kg krupicového cukru a 40 g kyseliny citronové (Tu použijte v případě, že neplánujete sirup brzy vypít. Funguje jako konzervant.). Promíchejte, přidejte citrony a zahřívejte až k vodu varu. Sirup nevařte. Jakmile se cukr rozpustí, přelijte do lahví. Pijte nebo uložte v chladu.

citrony

Citronáda

Panák citronového sirupu nalijte do sklenice na led a dolijte vodou.

Další nápady

Borůvky: Ovoce rozmačkejte s cukrem, zamrazte v tvořítkách a použijte do citronády místo kostek ledu.
Máta: Do citronády přidejte několik lístků rozmělněné máty. Vyzkoušejte různé druhy máty, třeba zázvorovou či mandarinkovou.
Zázvor: Pár koleček oloupaného zázvoru a trocha šťávy z nastrouhaného kořene dá citronádě zajímavý pikantní nádech.

Náš tip:

Je moc velké horko na to, abyste se pustili do vaření sirupu? Smíchejte jednoduše citronovou šťávu, trochu tmavého, ideálně práškového cukru (my si oblíbili bio palmový cukr El Puente s výrazně karamelovou chutí, koupíte např. v drogeriích dm), dolijte vodou či perlivou minerálkou, přihoďte pár kostek ledu, několik snítek máty, a získáte rychlý letní nápoj, který milujeme!

Související články

Ani kapka citronu nazmar
  • Tipy a triky

Ani kapka citronu nazmar

Kdo by se nesetkal s tímto problémem: Připravujete nějaké jídlo, ale potřebujete jen opravdu pár kapiček citronu. Rozkrájíte jej na poloviny, ale zbytek kyselé dobroty už nemáte k čemu použít, uschne vám na povrchu nebo zplesniví. Co dělat?...
Autor: jana.koprivova

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit