Pečení v papírovém balíčku, tedy v papilotě, má samá pozitiva – je zdravé, neušpiníte při tom ani pánev, a navíc v pokrmech udrží spoustu lahodné vůně, chuti a šťávy. Suroviny můžete zabalit do obálek, měšců nebo balíčků z pečicího papíru. Dobře uzavřete!
MĚŠCE
Tento typ zabalení se hodí pro pokrmy, které obsahují více tekutiny. Jak na to? Jednoduše vyložte mělkou žáruvzdornou misku pečicím papírem, naplňte podle chuti, zvedněte okraje papíru a upevněte je dřevěným kolíčkem, svažte potravinářským provázkem nebo zarolujte.
OBÁLKY
Na pečicí papír naskládejte suroviny, kraje nechte volné. Zakryjte druhým papírem, okraje obou ze všech stran na několikrát přehněte. Je-li třeba, upevněte rohy dřevěnými kolíčky. Papírové obálky jsou ideální na přípravu větších kusů, jako jsou celé ryby, nebo třeba na lasagne. To ale neznamená, že do nich nemůžete naskládat i větší množství zeleniny.
BALÍČKY
Do středu pečicího papíru dejte suroviny. Delší strany přes sebe přeložte uprostřed, okraje na koncích ohněte tak, aby vznikly ,trojúhelníky‘, pak je uprostřed spojte kolíčkem.
TIPY & TRIKY
- K upevňování pečicího papíru se kromě dřevěných kolíčků hodí také potravinářský provázek, popřípadě kovové svorky.
- Aby vám dřevěné kolíčky příliš rychle neztmavly, namočte je před pečením na pár hodin do vody.
- Balíčky otevírejte velmi opatrně. Mohla by vás totiž opařit pára.
- V balíčcích můžete zapékat také ovoce, například ananas doplněný kořením: skořicí, badyánem a vanilkou.