Sójová omáčka kdysi nahrazovala vzácnou sůl. Díky obsahu přírodního glutamanu jídlu dodává výraznější chuť a neobejdete se bez ní při podávání suši.
Tajemství té nejlepší chuti pravé sójové omáčky tkví v kombinaci čtyř ingrediencí: sóji, pšenice, vody a soli. Jejich fermentací vzniká červenohnědá výrazně vonící tekutina. V obchodech najdete sójovou omáčku i bez obsahu pšenice, ta je vhodná pro celiaky.
Pozor si dejte na chemicky vyrobenou ‚sójovou omáčku‘, která s tou tradiční, poctivou nemá nic společného. V jejím složení mimo jiné najdete přidaný umělý glutaman sodný, švestková povidla, rajský protlak, stolní víno, ocet, cukr, koření a další přísady, které v pravé sójové omáčce vůbec nemají co dělat.
Při nákupu nešlápnete vedle se značkou Kikkoman, výborná k suši je díky vyrovnané chuti Shoyu Bio od firmy Country Life. Tradiční sójové omáčky koupíte u vietnamských prodejců, v prodejnách zdravé výživy a v supermarketech v koutcích s cizokrajnými přísadami. Ať už sáhnete po jakékoli značce, nezapomeňte číst etiketu se složením omáčky!
Comments
Většina dnešních sojovek je bohužel jen chemický hnus. Já osobně používám tuhle http://www.asijske-potraviny.eu/sojove-omacky/69-sojova-omacka-svetla-p… a dávám ji skoro do všeho.
Souhlasíme. Třeba právě v sójovce, kterou doporučujete, je zcela zbytečně konzervant E202...