Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak vybírat sójovou omáčku

nudle se sojovou omáčkou
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Sójová omáčka kdysi nahrazovala vzácnou sůl. Díky obsahu přírodního glutamanu jídlu dodává výraznější chuť a neobejdete se bez ní při podávání suši.

Tajemství té nejlepší chuti pravé sójové omáčky tkví v kombinaci čtyř ingrediencí: sóji, pšenice, vody a soli. Jejich fermentací vzniká červenohnědá výrazně vonící tekutina. V obchodech najdete sójovou omáčku i bez obsahu pšenice, ta je vhodná pro celiaky.

Pozor si dejte na chemicky vyrobenou ‚sójovou omáčku‘, která s tou tradiční, poctivou nemá nic společného. V jejím složení mimo jiné najdete přidaný umělý glutaman sodný, švestková povidla, rajský protlak, stolní víno, ocet, cukr, koření a další přísady, které v pravé sójové omáčce vůbec nemají co dělat.

Při nákupu nešlápnete vedle se značkou Kikkoman, výborná k suši je díky vyrovnané chuti Shoyu Bio od firmy Country Life. Tradiční sójové omáčky koupíte u vietnamských prodejců, v prodejnách zdravé výživy a v supermarketech v koutcích s cizokrajnými přísadami. Ať už sáhnete po jakékoli značce, nezapomeňte číst etiketu se složením omáčky!
 

Související články

Autor: Redakce Apetit

Comments

20.10.2015 11:12

Souhlasíme. Třeba právě v sójovce, kterou doporučujete, je zcela zbytečně konzervant E202...

Apetit magazín