Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Připravte si lehký oběd či večeři aneb Nejlepší asijské polévky, které miluje celý svět

ramen
ZDROJ: Katerina Holmes/Pexels
sdílet:

Horký vývar s nudlemi, rajská nebo bramboračka platí za klasiky českých jídelníčků. Své místo na výslení však nacházejí i ty asijské. Skvěle se hodí do parných dnů i tehdy, kdy člověk potřebuje prohřát kosti. Dáte si s námi pho, ramen, soto ayam nebo tom kha? Na konci článku si můžete otestovat znalosti asijské kuchyně!

Soto ayam

Typickou indonéskou polévku soto ayam můžete připravit i v podmínkách české kuchyně. Jde o voňavý kořeněný drůbeží vývar s nudlemi a rýžovými vermicelli, který je populární nejen v Indonésii, ale i v Malajsii a Singapuru.

  • Hlavní chuť polévce dodává pasta ze zázvoru, česneku, římského kmínu, pepře a soli.
  • Důležitou surovinou je také kurkuma, která dodává polévce barvu, citronová tráva nebo kafrová limeta.
  • Často se do polévky přidává i vejce na tvrdo, kokosové mléko, plátky brambor nebo rýže.

Phở

Polévka phở je vietnamské národní jídlo. Připravuje se doma i v restauracích, původně se však polévka prodávala v pouličních stáncích – a je tomu tak dodnes. Phở je tak ukázkovým příkladem autentického street foodu.

  • Polévka phở se vždy servíruje v misce, jí se lžicí a hůlkami. Tvoří ji masový vývar, ploché rýžové nudle, bylinky a tenké plátky hovězího nebo kuřecího masa.

Historie phở není příliš dlouhá, píše se zhruba od 30. let minulého století. Opravdová sláva phở nabrala ve Vietnamu na obrátkách ještě trochu později – v polovině padesátých let, kdy se rozšířila i na jih země. Phở pak roznesli do celého světa vietnamští uprchlíci po válce ve Vietnamu.

S rozšířením polévky do různých koutů Vietnamu i světa se phở dočkala nejrůznějších variací:

  • Původně striktně hovězí polévka se začala připravovat i v drůbeží verzi.
  • Někde se polévka podává s mungo výhonky, limetkou, vietnamským koriandrem nebo omáčkou sriracha.
  • V některých částech Vietnamu se připravuje s dršťkami nebo masovými koulemi.
  • Vývar z kuřete se připravuje z masa, kostí i vnitřností.

Ramen

Japonská nudlová polévka ramen si vydobyla své místo na slunci po celé zeměkouli. Skoro v každé zemi jsou k nalezení ramen bistra nebo restaurace, které se na ramen zaměřují.

Základ polévky ramen tvoří pšeničné nudle a masový vývar se sojovou omáčkou nebo pastou miso, servíruje se s plátky vepřového masa a řasami nori. Jenom v Japonsku existuje nespočet variací polévky ramen, rozlišují se zejména:

  • v nudlích – pšeničné, pohankové, udon
  • v podávaném mase, které může být ­vepřové, kuřecí, rybí nebo mleté
  • v dalším ochucení a přidaných suroviných – vařené vejce, tofu, mořské řasy, fazolky, koření, pasty a omáčky
  • v ozdobě – zelená cibulka, klíčky, fermentované bambusové výhonky, sušené řasy, umeboši, řasy wakame, sezamový olej, sojová omáčka

Tom kha kai

Jedna ze dvou nejproslulejších thajských polévek – tom kha kai – se neobejde bez kokosového mléka. Spolu s dalšími typickými thajskými kořeními jako jsou galangal, listy kafrové limety, citronová tráva a rybí omáčka tvoří dokonalý chuťový orchestr.

  • Do polévky tom kha kai patří také kuřecí vývar, houby, kapka limetkové šťávy a zelený koriandr.
  • V obměnách se tom kha kai připravuje z mořských plodů, s tofu nebo vepřovým masem.
  • Další thajská populární polévka tom yum se od tom kha kai liší hlavně v tom, že do ní nepatří kokosové mléko. Je hodně výrazná a pikantní, protože se do ní přidává pálivá thajská kari pasta. Tradičně se připravuje z krevet.

Zdroj informací: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Olga Šlesingrová

Apetit magazín