Křupavé dobrůtky v japonském stylu se stejně skvěle hodí jako chuťovka i jako hlavní chod pro ty, kdo neradi maso.
Suroviny
zelenina
700
g
(brokolice, baklažán, červená paprika, brambory, možno houby), na sousta
nebo slunečnicový
Na těstíčko tempura
mouka pšeničná hladká
80
g
škrob
1
PL
sůl mořská
½
ČL
jemná
voda minerální perlivá
200
ml
led
1
kostka
Na omáčku
sójová omáčka
3
PL
sherry
3
PL
cukr
1
PL
citronová kůra
z 1 citronu
Postup
1
Předehřejte troubu na 150, horkovzdušnou na 130 stupňů.
2
V misce smíchejte přísady na omáčku.
3
Pak si připravte těstíčko: oba druhy mouky a sůl přesijte do velké mísy. Metlou opatrně přimíchejte studenou minerálku spolu s několika kostkami ledu. Nemíchejte příliš – pár hrudek nehraje roli.
4
Plech vyložte kuchyňským papírem. V hrnci nebo woku začněte rozehřívat olej – měl by sahat asi do třetiny výšky. Mějte při ruce děrovanou naběračku.
5
Když olej dosáhne asi 190 °C, namáčejte kousky připravené zeleniny v těstíčku a ihned vkládejte do rozpáleného oleje. Nevhazujte do něj příliš mnoho kousků najednou, zchladil by se a zelenina by se nemohla správně osmažit. Smažte ji asi dvě minuty, dokud nebude lehce zlatá a křupavá.
6
Poté nechte přebytečný tuk okapat na kuchyňském papíru nebo ubrousku.
7
Postupně osmažte všechno (nezapomeňte: před každou další várkou je třeba olej znovu rozpálit!).
Tip: Kousky zeleniny uchováte křupavé a teplé v troubě s lehce pootevřenými dvířky. Nejlépe chutnají ještě teplé, namočené do omáčky.
Komentáře
Anonym
03.09.2007 18:49
Apetit 11/05
Anonym
26.10.2008 20:29
Skvele
Anonym
17.12.2008 16:39
vejce?