Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zelenina v těstíčku (tempura) se sójovou omáčkou
Tempura
ZDROJ: Ilustrační foto: Unsplash
sdílet:

Zelenina v těstíčku (tempura) se sójovou omáčkou

4.5/5 Počet hodnocení: 11
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 675 kcal
Bílkoviny 22 g
Sacharidy 110 g
Tuky 2 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křupavé dobrůtky v japonském stylu se stejně skvěle hodí jako chuťovka i jako hlavní chod pro ty, kdo neradi maso.

Suroviny

(brokolice, baklažán, červená paprika, brambory, možno houby), na sousta
nebo slunečnicový
Na těstíčko tempura
škrob 1 PL
sůl mořská ½ ČL
jemná
voda minerální perlivá 200 ml
led 1 kostka
Na omáčku
sójová omáčka 3 PL
cukr 1 PL
z 1 citronu

Postup

1
Předehřejte troubu na 150, horkovzdušnou na 130 stupňů.
2
V misce smíchejte přísady na omáčku.
3
Pak si připravte těstíčko: oba druhy mouky a sůl přesijte do velké mísy. Metlou opatrně přimíchejte studenou minerálku spolu s několika kostkami ledu. Nemíchejte příliš – pár hrudek nehraje roli.
4
Plech vyložte kuchyňským papírem. V hrnci nebo woku začněte rozehřívat olej – měl by sahat asi do třetiny výšky. Mějte při ruce děrovanou naběračku.
5
Když olej dosáhne asi 190 °C, namáčejte kousky připravené zeleniny v těstíčku a ihned vkládejte do rozpáleného oleje. Nevhazujte do něj příliš mnoho kousků najednou, zchladil by se a zelenina by se nemohla správně osmažit. Smažte ji asi dvě minuty, dokud nebude lehce zlatá a křupavá.
6
Poté nechte přebytečný tuk okapat na kuchyňském papíru nebo ubrousku.
7

Postupně osmažte všechno (nezapomeňte: před každou další várkou je třeba olej znovu rozpálit!).

Tip: Kousky zeleniny uchováte křupavé a teplé v troubě s lehce pootevřenými dvířky. Nejlépe chutnají ještě teplé, namočené do omáčky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/11

Komentáře

17.12.2008 16:39
Nechybí náhodou v receptu na těstíčko vejce?
26.10.2008 20:29
Tempura je genialni jidlo, jednoduche a velmi chutne.Diky za tento recept.
03.09.2007 18:49
Recept se nachází v č.11/05, str.30

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...