Zelenina v těstíčku (tempura) se sójovou omáčkou

Zelenina v těstíčku (tempura) se sójovou omáčkou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.7 ()
Do 30 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 573 kcal
Bílkoviny 23 g
Sacharidy 95 g
Tuky 2 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Křupavé dobrůtky v japonském stylu se stejně skvěle hodí jako chuťovka i jako hlavní chod pro ty, kdo neradi maso.

Suroviny

zelenina 600 g
(kombinace brokolice, baklažán, červená paprika, brambory, možno houby), nakrájená na sousta
arašídový olej
lze nahradit slunečnicovým
Na těstíčko tempura
mouka pšeničná hladká 80 g
mouka kukuřičná 1 PL
sůl mořská 0.5 ČL
jemná
200 ml
minerálka ledová sycená
led 1 kostka
Na omáčku
sójová omáčka 3 PL
vinný ocet bílý 3 PL
3 PL
cherry
1 PL
světle hnědý cukr
mouka kukuřičná 1 ČL
sůl a pepř
na dochucení
1. Předehřejte troubu na 150, horkovzdušnou na 130 stupňů. V misce smíchejte přísady na omáčku. Pak si připravte těstíčko: oba druhy mouky a sůl přesijte do velké mísy. Metlou opatrně přimíchejte studenou minerálku spolu s několika kostkami ledu. Nemíchejte příliš – pár hrudek nehraje roli. Plech vyložte kuchyňským papírem. V hrnci nebo woku začněte rozehřívat olej – měl by sahat asi do třetiny výšky. Mějte při ruce děrovanou naběračku.

2. Když olej dosáhne asi 190 °C, namáčejte kousky připravené zeleniny v těstíčku a ihned vkládejte do rozpáleného oleje. Nevhazujte do něj příliš mnoho kousků najednou, zchladil by se a zelenina by se nemohla správně osmažit. Smažte ji asi dvě minuty, dokud nebude lehce zlatá a křupavá. Poté nechte přebytečný tuk okapat na kuchyňském papíru nebo ubrousku.

3. Postupně osmažte všechno (nezapomeňte: před každou další várkou je třeba olej znovu rozpálit!). Kousky zeleniny uchováte křupavé a teplé v troubě s lehce pootevřenými dvířky. Nejlépe chutnají ještě teplé, namočené do omáčky.

Komentáře

Anonym

Tempura je genialni jidlo, jednoduche a velmi chutne.Diky za tento recept.

Anonym

Nechybí náhodou v receptu na těstíčko vejce?

Apetit magazín

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne
  • Tipy a triky

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne

Nakoupíte zásobu nádherných žlutých banánů a za dva dny už se vám do nich nechce, protože jsou flekaté? Nebo na ně zapomenete a brzy zčernají? Poradíme vám, jak skladovat banány, aby vydržely co nejdéle ve formě. ...

Obchod Apetit