Ovoce a zelenina jsou uprostřed léta v nejlepší formě. Jezte je čerstvé plnými hrstmi nebo vyzkoušejte některý z našich receptů.
Rajčata
Jablíčka z ráje dozrávají na zahradách i balkonech. Díky lykopenu, který patří k nejsilnějším antioxidantům, příznivě ovlivňují naše zdraví. Navíc mají krásnou barvu a skvělou chuť. Jejich přednosti nejlépe vypíchnou lehké středozemní recepty.
Uvařte si: těstoviny s ančovičkami a tuňákem
Papriky
Báječné lusky jsou skvělé plněné masem nebo rýží. Zastudena najdou uplatnění v lehkých letních salátech. V Řecku by se bez nich neobešli.
Ochutnejte: pomazánka z pečených paprik
Lilek
Plod s fascinující tmavofialovou slupkou potřebuje nejprve nakrájet a nechat vypotit, aby se zbavil hořkých látek. Pak si ale pochutnáte na skvostných jídlech. Dejte si ho ve špagetách nebo zapečený třeba jako musaku.
Zapněte troubu: lilek plněný kuskusovým salátem
Cukety
Stálice českých zahrádek nemusíme představovat. Jejich nadúroda se dá vyřešit hravě: lečo, trojobal, pikantní čatní, buchta, polévka, omeleta… Jaká jsou vaše oblíbená cuketová jídla?
Na výlet: cuketová pomazánka
Bylinky
Léto nám vždy zavoní bazalkou a petrželovou natí. Naučte se v tomto období využívat k dochucení právě bylinky. Na sušené koření je dost času v zimě. Nebojte se ani pikantnějších variací. Třeba takový ovocný sorbet s nasekanou mátou či sušenky s levandulí jsou návyková záležitost.
Provoňte byt: citronáda s mátou
Lesní plody
Léto bez kynutých knedlíků či koláčů? Nemyslitelné. Právě těm borůvky a další drobné plody tak sluší. Ač nevelké, jsou plné chuti a vitaminů. Najezte se plnými hrstmi ještě v lese a ze zbytku ukoulejte sladkou dobrotu.
Letní klasika: kynuté knedlíky s borůvkami
Švestky
Že jsou nejlepší v tekuté podobě? Nevěřte tomu. Až upečete buchty plněné čerstvými švestkami nebo zavaříte povidla, budou se všichni olizovat až za ušima. Nic neevokuje domácí pohodu víc než vůně teplých švestek.
Z pekáče: švestkové buchty