Ovoce a zelenina jsou uprostřed léta v nejlepší formě. Jezte je čerstvé plnými hrstmi nebo vyzkoušejte některý z našich receptů.
Co se dá udělat z rajčat?
Jablíčka z ráje dozrávají na zahradách i balkonech. Díky lykopenu, který patří k silným antioxidantům, příznivě ovlivňují lidské zdraví. Navíc mají krásnou barvu a skvělou chuť.
Jejich přednosti nejlépe vypíchnou lehké recepty středomořské kuchyně, uplatníte je ale i v té české. Připravte z nich shakshuku, lečo, rajčatové polévky všeho druhu, omáčky k masu nebo třeba domácí kečup.
- Uvařte si těstoviny s ančovičkami a tuňákam nebo rajčatový salát.
Co s přebytky paprik?
Báječné paprikové lusky jsou skvělé plněné masem nebo rýží. Zastudena najdou uplatnění v lehkých letních salátech. V Řecku by se bez nich neobešli, miluje je turecká kuchyně, oblíbené jsou i v Česku.
- Ochutnejte pomazánku z pečených paprik, balkánský ajvar nebo pečené naložené papriky.
Jak nejlépe připravit lilek
Plod s fascinující tmavofialovou slupkou potřebuje nejprve nakrájet a nechat vypotit. Pak si ale pochutnáte na skvostných jídlech. Dejte si ho ve špagetách, zapečený třeba jako řeckou musaku nebo jako součást špízů na grilu.
- Zapněte troubu a upečte si lilek plněný kuskusovým salátem nebo věhlasný italský pokrm lilky s parmazánem neboli melanzane alla parmiggiana
Jak zpracovat cukety
Stálice českých zahrádek nemusíme představovat. Jejich nadúroda se dá vyřešit hravě. Nabízí se lečo, pikantní čatní, buchta, cuketové polévka, polévka, omeleta či frittata. Cuketu využijete také do perníku a dalších buchet na plech.
- Na výlet si připravte cuketovou pomazánku nebo cuketovou nádivku.
Využijte hojnost bylinek
Léto voní bazalkou a petrželovou natí. Naučte se v tomto období využívat k dochucení čerstvé bylinky. Na sušené koření je dost času v zimě. Na dovolené ve středomoří navíc oregano, tymián, bobkový list nebo divoký fenykl najdete volně v přiírodě skoro všude. Využijte je do omáček, salátů či polévek.
- Nebojte se ani pikantnějších variací. Třeba ovocný sorbet s nasekanou mátou či sušenky s levandulí jsou návyková záležitost.
- Připravte si osvěžující nápoje, napříkad citronádu s mátou, domácí levandulovou sodovku nebo sirup z máty a tymiánu.
Lesní plody jako dezert
Léto bez ovocných knedlíků či koláčů? Nemyslitelné. Právě těm borůvky a další drobné plody tak sluší. Ač nevelké, jsou plné chuti a vitaminů. Najezte se plnými hrstmi ještě v lese a ze zbytku ukoulejte sladkou dobrotu.
- Letní klasika jsou kynuté knedlíky s borůvkami nebo jednoduchý borůvkový koláč.
Zdroj informací: časopis Apetit