Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Léto na talíři: Využijte plodů léta a připravte z nich hostinu pro celou rodinu

grilovaná zelenina
ZDROJ: DepositPhotos
sdílet:

Ovoce a zelenina jsou uprostřed léta v nejlepší formě. Jezte je čerstvé plnými hrstmi nebo vyzkoušejte některý z našich receptů. 

 

Co se dá udělat z rajčat?

Jablíčka z ráje dozrávají na zahradách i balkonech. Díky lykopenu, který patří k silným antioxidantům, příznivě ovlivňují lidské zdraví. Navíc mají krásnou barvu a skvělou chuť.

Jejich přednosti nejlépe vypíchnou lehké recepty středomořské kuchyně, uplatníte je ale i v té české. Připravte z nich shakshuku, lečo, rajčatové polévky všeho druhu, omáčky k masu nebo třeba domácí kečup.

Co s přebytky paprik?

Báječné paprikové lusky jsou skvělé plněné masem nebo rýží. Zastudena najdou uplatnění v lehkých letních salátech. V Řecku by se bez nich neobešli, miluje je turecká kuchyně, oblíbené jsou i v Česku.

Jak nejlépe připravit lilek

Plod s fascinující tmavofialovou slupkou potřebuje nejprve nakrájet a nechat vypotit. Pak si ale pochutnáte na skvostných jídlech. Dejte si ho ve špagetách, zapečený třeba jako řeckou musaku nebo jako součást špízů na grilu. 

Jak zpracovat cukety

Stálice českých zahrádek nemusíme představovat. Jejich nadúroda se dá vyřešit hravě. Nabízí se lečo, pikantní čatní, buchta, cuketové polévka, polévka, omeleta či frittata. Cuketu využijete také do perníku a dalších buchet na plech.

Skryt pre seznam

Využijte hojnost bylinek

Léto voní bazalkou a petrželovou natí. Naučte se v tomto období využívat k dochucení čerstvé bylinky. Na sušené koření je dost času v zimě. Na dovolené ve středomoří navíc oregano, tymián, bobkový list nebo divoký fenykl najdete volně v přiírodě skoro všude. Využijte je do omáček, salátů či polévek.

Lesní plody jako dezert

Léto bez ovocných knedlíků či koláčů? Nemyslitelné. Právě těm borůvky a další drobné plody tak sluší. Ač nevelké, jsou plné chuti a vitaminů. Najezte se plnými hrstmi ještě v lese a ze zbytku ukoulejte sladkou dobrotu.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: jana.koprivova

Apetit magazín