Saláty a dipy jsou skvělé na piknik, k svačině do školy i do práce anebo k obědu s sebou. Poradíme vám, jak na ně, aby chutnaly dokonale.
Málokterý kupovaný salát naplní vaše očekávání. Když si ho uděláte sami, vyjde vás levněji a víte, co jste do něj dali. A přežije pár dnů v chladničce bez ztráty kytičky.
Doma i s sebou
CHLAD salátům a dipům svědčí. Pokud je připravujete dopředu, uchovávejte je na nejstudenějším místě chladničky, což je pravděpodobně přihrádka na zeleninu. Nikdy je ale nemrazte. Pokud si je nesete někam s sebou, za teplých dnů je přenášejte v izolační tašce, nebo rovnou ve speciální termosce na jídlo.
ODDĚLUJTE od sebe přísady. Salát kompletujte se zálivkou až těsně před podáváním, není-li v receptu výslovně uvedeno jinak. Stejně tak krutony a jiné přísady na posypání a také maso nebo krevety je vždy lepší zabalit a uchovávat zvlášť.
ROZDĚLTE SE S OSTATNÍMI. Pokud doma vaříte jen pro sebe, zkuste se domluvit s ostatními v práci nebo ve škole, že se s nimi o jídlo podělíte a rozpočítáte mezi sebe náklady na suroviny (a příště uvaří někdo jiný). Příprava jídla ve větším množství vede k menšímu plýtvání potravinami, které by vám jinak doma přebývaly.
V květnovém Apetitu najdete šest receptů na skvělé saláty a dipy, které vám budou chutnat doma i venku. Koupíte na stáncích v České i Slovenské republice.