Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Slovníček pivaře

Slovníček pivaře
sdílet:

Není pivo jako pivo, to ví každý pivař i nepivař. Víte, které je které a jak se mezi sebou liší?

 
  • PIVO
    Nízkoalkoholický nápoj vyrobený z obilovin (ječmene, pšenice). Je ochucený chmelem, který zásadně ovlivňuje jeho chuť. Lidové označení piv – ,desítka, jedenáctka či dvanáctka‘ – neuvádí procenta alkoholu, ale procentní obsah cukru.
  • ALE
    Britský typ piva ze světlého ječného sladu, vyráběný svrchním kvašením. Typická je pro něj malá pěnivost.
  • PALE ALE
    Světlý typ Ale – nejběžnější pivo v Británii
  • LEŽÁK
  • Označení pro pivo vyráběné spodním kvašením (kvasinky klesnou na dno sudu) při nízkých teplotách. Název, který přišel až s novými technologiemi výroby piva, kdy měli lidé k dispozici chladicí boxy.
  • SVRCHNÍ KVAŠENÍ
    Kvašení při vyšších teplotách, klidně až okolo 25 °C, kdy kvasinky odvádějí svoji práci téměř při hladině. Tradiční, dříve rozšířený způsob kvašení, ke kterému lidé nepotřebovali piva ochlazovat.

Související recepty

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín