Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tres Leches aneb recept na nejšťavnatější třímlékový koláč

Tres Leches
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Suché buchty nejsou nic pro vás? Raději si ke kávě dáte vláčný moučník? Pak vyzkoušejte tres leches neboli třímlékový koláč. Základem je šťavnatý piškot se šlehačkou sypaný křupavými mandlemi. Odoláte?

Tres Leches neboli třikrát mléko 

Jak už název napovídá, Tres Leches není původem český dezert. Pochází z Mexika a je typický pro celou Latinskou Ameriku. Název moučníku ve španělštině odkazuje na tři podoby mléka:

  • slazené kondenzované mléko
  • neslazené kondenzované mléko
  • mléko plnotučné či smetanu

Mléky se prolévá hotový piškotový korpus, který se jimi doslova nacucá a zvláční.

V Mexiku se třímlékový koláč podává na svatbách, narozeninových oslavách či rodinných setkáních.

Virální recept z obalu konzervy

V Latinské Americe byly již v 19. století známé recepty na dorty nasáknuté vínem. Mimo jiné bylo prolévání osvědčeným způsobem, jak staré pečivo znovu zvláčnit. To inspirovalo společnost Nestlé, která v období druhé světové války otevřela v Mexiku svůj závod. Recept na dezert Tres Leches tiskla na obaly svých kondenzovaných mlék, díky čemuž se recept dostal do mnoha domácností po celé Latinské Americe a stal se hitem.

Jak na třímlékový koláč?

Už se vám také sbíhají sliny? Nebojte, nemusíte kvůli němu letět do Mexika. Přípravu zvládnete doma, i když třeba zrovna nepatříte mezi ostřílené cukráře.

Co budete potřebovat?

Na korpus 

  • 115 g másla
  • 165 g hladké mouky
  • 1 lžíci kypřícího prášku
  • 225 g cukru
  • 5 vajec
  • vanilkový lusk 

Na mléčnou směs

  • 125 ml plnotučného mléka
  • 350 g neslazeného kondenzovaného mléka
  • 400 g slazeného kondenzovaného mléka 

Na šlehačku

  • 375 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíci vanilkového extraktu 

Postup

  1. Předehřejte troubu na 175 °C a formu o velikosti 23x33 cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. 
  2. Na piškotový korpus v míse prosejte mouku s kypřícím práškem. V jiné míse ušlehejte změklé máslo s cukrem do pěny, pak vešlehejte vejce. Následně po částech přisypávejte směs mouky a kypřícího prášku a šleháním vytvořte kompaktní těsto. Nakonec přidejte semínka z vanilkového lusku. Těsto vlijte do formy a dejte péct na 30 minut. Hotový korpus propíchejte vidličkou a nechte vychladnout. 
  3. Na mléčnou směs společně prošlehejte všechny tři druhy mléka. Směsí přelijte korpus, zakryjte potravinářskou fólií a dejte alespoň na hodinu chladit do lednice. 
  4. Nakonec vyšlehejte smetanu s vanilkovým extraktem a bohatě s ní korpus ozdobte.  Pozor, šlehačku neslaďte, korpus je díky kondenzovanému mléku sladký dost.
  5. Nakonec koláč zasypte skořicí, kakaem nebo opraženými mandlovými lupínky

Tip: Stejně jako většina receptů, i tento skvěle funguje v  obměnách. Níže najdete recept na stejně úžasný čokoládový, kávový či kokosový Tres Leches a Tres Leches s opilými jahodami. 

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč