0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tres leches
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4 / 5. Počet hodnocení: 142
Do hodiny Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7150 kcal
Bílkoviny 159 g
Sacharidy 798 g
Tuky 359 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Název této španělské speciality je odvozen od tří druhů mléka, kterými se prolévá piškotový korpus. Třímlékový koláč je neskutečně lahodný, hodně sladký a krásně vláčný, a tak jsme ho pro vás připravili hned ve čtyřech variantách.

Suroviny

máslo 115 g
+ na vymazání formy
mouka pšeničná hladká 165 g
+ na vysypání formy
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
krupicový cukr 225 g
vejce 5 ks
vanilkový lusk 1 ks
semínka vyškrábnutá nebo 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Na prolití
smetana na vaření 125 ml
nebo plnotučné mléko
kondenzované mléko 350 g
neslazené, v konzervě
kondenzované mléko 400 g
slazené, v konzervě
Na dokončení
smetana ke šlehání 375 ml
vanilkový extrakt 1 ČL

Postup

1

Troubu předehřejte na 175°C a formu o rozměrech 23 x 33 cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

2

Mouku prosejte s kypřicím práškem do mísy a dejte stranou.

3

V jiné míse ušlehejte změklé máslo s cukrem do světlé pěny, přidejte vejce a prošlehejte tak, aby se vše spojilo.

4

Potom po částech přisypávejte moučnou směs a zašlehávejte.

5

Nakonec zašlehejte vanilkový extrakt.

6

Těsto vlijte do připravené formy a pečte zhruba 30 minut. Ještě horké je hustě propíchejte vidličkou a nechte ve formě vychladnout.

7

Všechna tři mléka společně prošlehejte, přelijte směsí vychladlý korpus, zakryjte potravinářskou fólií a dejte na alespoň hodinu do lednice, aby se tekutina důkladně vsákla.

8

Smetanu vyšlehejte s vanilkovým extraktem a naneste na koláč.

TIPY NA DOKONČENÍ

  • Pod šlehačkovou čepici nasypte sezonní ovoce anebo třeba kompotované broskve, nakrájené na plátky.
     
  • Mléčnou směs nebo šlehačkovou závěj lze vždy vylepšit kapkou alkoholu. 

VYHRAJTE SI S TĚSTEM, MLÉČNOU SMĚSÍ I S KRÉMEM

  • Těsto můžete vylepšit přimícháním strouhaného kokosu, mletých mandlí či oříšků. Nebo vmíchejte 1–2 lžičky instantní kávy rozpuštěné v trošce vody.
     
  • Mléčná směs Lze ji ochutit kávou, kakaem, rumem či likérem (Amaretto, Malibu, Créme de cassis, Chambord...) – vždy jen uberte poměrnou část mléka. Samotné mléko můžete nahradit kokosovým, mandlovým či oříškovým. Pro svěží šmrnc (a vizuální efekt) ho můžete zkusit nahradit i najemno rozmixovanými jahodami nebo malinami.
     
  • Vrchní vrstva Místo šlehačky můžete na hotový koláč rozetřít například karamelové Salko. Stačí ho jen trochu naředit vodou, mlékem či smetanou a rozehřát. Přidat můžete i kapku rumu. Zkuste také šlehačku s kakaem nebo s čokoládou (stačí čokoládu rozpustit v horké šlehačce, nechat vychladit a ušlehat). A úplně nejjednodušší je posypat šlehačku skořicí. 

Související články

7x nebeské krémové řezy
  • Zajímavosti

7x nebeské krémové řezy

Co si takhle udělat hezčí den a upéct si naprosto božské, nadýchané, krémové řezy? Bábovka je také dobrá, ale co si budeme povídat, lahodný sladký krém posune moučník vždy na vyšší úroveň. Jsme si jistí, že těm, které se vám chystáme...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/5

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit