Tres leches
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.5 / 5. Počet hodnocení: 125
Do hodiny Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7150 kcal
Bílkoviny 159 g
Sacharidy 798 g
Tuky 359 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Název této španělské speciality je odvozen od tří druhů mléka, kterými se prolévá piškotový korpus. Třímlékový koláč je neskutečně lahodný, hodně sladký a krásně vláčný, a tak jsme ho pro vás připravili hned ve čtyřech variantách.

Suroviny

máslo 115 g
+ na vymazání formy
mouka pšeničná hladká 165 g
+ na vysypání formy
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
krupicový cukr 225 g
vejce 5 ks
vanilkový lusk 1 ks
semínka vyškrábnutá nebo 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Na prolití
smetana na vaření 125 ml
nebo plnotučné mléko
kondenzované mléko 350 g
neslazené, v konzervě
kondenzované mléko 400 g
slazené, v konzervě
Na dokončení
smetana ke šlehání 375 ml
vanilkový extrakt 1 ČL

1 Troubu předehřejte na 175°C a formu o rozměrech 23 x 33 cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

2 Mouku prosejte s kypřicím práškem do mísy a dejte stranou. V jiné míse ušlehejte změklé máslo s cukrem do světlé pěny, přidejte vejce a prošlehejte tak, aby se vše spojilo. Potom po částech přisypávejte moučnou směs a zašlehávejte. Nakonec zašlehejte vanilkový extrakt. Těsto vlijte do připravené formy a pečte zhruba 30 minut. Ještě horké je hustě propíchejte vidličkou a nechte ve formě vychladnout.

3 Všechna tři mléka společně prošlehejte, přelijte směsí vychladlý korpus, zakryjte potravinářskou fólií a dejte na alespoň hodinu do lednice, aby se tekutina důkladně vsákla.

4 Smetanu vyšlehejte s vanilkovým extraktem a naneste na koláč.

TIPY NA DOKONČENÍ

  • Pod šlehačkovou čepici nasypte sezonní ovoce anebo třeba kompotované broskve, nakrájené na plátky.
     
  • Mléčnou směs nebo šlehačkovou závěj lze vždy vylepšit kapkou alkoholu. 

VYHRAJTE SI S TĚSTEM, MLÉČNOU SMĚSÍ I S KRÉMEM

  • Těsto můžete vylepšit přimícháním strouhaného kokosu, mletých mandlí či oříšků. Nebo vmíchejte 1–2 lžičky instantní kávy rozpuštěné v trošce vody.
     
  • Mléčná směs Lze ji ochutit kávou, kakaem, rumem či likérem (Amaretto, Malibu, Créme de cassis, Chambord...) – vždy jen uberte poměrnou část mléka. Samotné mléko můžete nahradit kokosovým, mandlovým či oříškovým. Pro svěží šmrnc (a vizuální efekt) ho můžete zkusit nahradit i najemno rozmixovanými jahodami nebo malinami.
     
  • Vrchní vrstva Místo šlehačky můžete na hotový koláč rozetřít například karamelové Salko. Stačí ho jen trochu naředit vodou, mlékem či smetanou a rozehřát. Přidat můžete i kapku rumu. Zkuste také šlehačku s kakaem nebo s čokoládou (stačí čokoládu rozpustit v horké šlehačce, nechat vychladit a ušlehat). A úplně nejjednodušší je posypat šlehačku skořicí. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/5

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit