Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Tres leches (základní recept)

Název této španělské speciality je odvozen od tří druhů mléka, kterými se prolévá piškotový korpus. Třímlékový koláč je neskutečně lahodný, hodně sladký a krásně vláčný, a tak jsme ho pro vás připravili hned ve čtyřech variantách. 

Vydání: 2015/5
Autor:
Hodnocení:
98 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 8 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
+ chlazení
PT30M
Pečení 0:30
Koláč

Ingredience

    • 115 g másla + na vymazání formy
    • 165 g hladké mouky + na vysypání formy
    • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
    • 225 g krupicového cukru
    • 5 vajec
    • vyškrábnutá dřeň z 1 vanilkového lusku nebo 1/2 lžičky vanilkového extraktu

    NA PROLITÍ

    • 125 ml plnotučného mléka nebo smetany na vaření
    • 1x 350g konzerva kondenzovaného mléka
    • 1x 400g konzerva slazeného kondenzovaného mléka

    NA DOKONČENÍ

    • 375 ml smetany ke šlehání
    • 1 lžička vanilkového extraktu

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 175°C a formu o rozměrech 23x33cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

2 Mouku prosejte s kypřicím práškem do mísy a dejte stranou. V jiné míse ušlehejte změklé máslo s cukrem do světlé pěny, přidejte vejce a prošlehejte tak, aby se vše spojilo. Potom po částech přisypávejte moučnou směs a zašlehávejte. Nakonec zašlehejte vanilkový extrakt. Těsto vlijte do připravené formy a pečte zhruba 30 minut. Ještě horké je hustě propíchejte vidličkou a nechte ve formě vychladnout.

3 Všechna tři mléka společně prošlehejte, přelijte směsí vychladlý korpus, zakryjte potravinářskou fólií a dejte na alespoň hodinu do lednice, aby se tekutina důkladně vsákla.

4 Smetanu vyšlehejte s vanilkovým extraktem a naneste na koláč.

TIPY NA DOKONČENÍ

  • Pod šlehačkovou čepici nasypte sezonní ovoce anebo třeba kompotované broskve, nakrájené na plátky.
  • Mléčnou směs nebo šlehačkovou závěj lze vždy vylepšit kapkou alkoholu. 
     

VYHRAJTE SI S TĚSTEM, MLÉČNOU SMĚSÍ I S KRÉMEM NAVRCH

  • Těsto můžete vylepšit přimícháním strouhaného kokosu, mletých mandlí či oříšků. Nebo vmíchejte 1–2 lžičky instantní kávy rozpuštěné v trošce vody.
  • Mléčná směs Lze ji ochutit kávou, kakaem, rumem či likérem (Amaretto, Malibu, Créme de cassis, Chambord...) – vždy jen uberte poměrnou část mléka. Samotné mléko můžete nahradit kokosovým, mandlovým či oříškovým. Pro svěží šmrnc (a vizuální efekt) ho můžete zkusit nahradit i najemno rozmixovanými jahodami nebo malinami.
  • Vrchní vrstva Místo šlehačky můžete na hotový koláč rozetřít například karamelové Salko. Stačí ho jen trochu naředit vodou, mlékem či smetanou a rozehřát. Přidat můžete i kapku rumu. Zkuste také šlehačku s kakaem nebo s čoko- ládou (stačí čokoládu rozpustit v horké šlehačce, nechat vychladit a ušlehat). A úplně nejjednodušší je posypat šlehačku skořicí. 
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kávový koláč tres leches

Koláč tres leches s opilým ovocem

Kokosový koláč tres leches

Čokoládový koláč tres leches

5x třímlékový koláč

Recept jako suvenýr

REKLAMA

Přidat komentář