Název této španělské speciality je odvozen od tří druhů mléka, kterými se prolévá piškotový korpus. Třímlékový koláč je neskutečně lahodný, hodně sladký a krásně vláčný, a tak jsme ho pro vás připravili hned ve čtyřech variantách.
Suroviny
1 Troubu předehřejte na 175°C a formu o rozměrech 23 x 33 cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
2 Mouku prosejte s kypřicím práškem do mísy a dejte stranou. V jiné míse ušlehejte změklé máslo s cukrem do světlé pěny, přidejte vejce a prošlehejte tak, aby se vše spojilo. Potom po částech přisypávejte moučnou směs a zašlehávejte. Nakonec zašlehejte vanilkový extrakt. Těsto vlijte do připravené formy a pečte zhruba 30 minut. Ještě horké je hustě propíchejte vidličkou a nechte ve formě vychladnout.
3 Všechna tři mléka společně prošlehejte, přelijte směsí vychladlý korpus, zakryjte potravinářskou fólií a dejte na alespoň hodinu do lednice, aby se tekutina důkladně vsákla.
4 Smetanu vyšlehejte s vanilkovým extraktem a naneste na koláč.
TIPY NA DOKONČENÍ
- Pod šlehačkovou čepici nasypte sezonní ovoce anebo třeba kompotované broskve, nakrájené na plátky.
- Mléčnou směs nebo šlehačkovou závěj lze vždy vylepšit kapkou alkoholu.
VYHRAJTE SI S TĚSTEM, MLÉČNOU SMĚSÍ I S KRÉMEM
- Těsto můžete vylepšit přimícháním strouhaného kokosu, mletých mandlí či oříšků. Nebo vmíchejte 1–2 lžičky instantní kávy rozpuštěné v trošce vody.
- Mléčná směs Lze ji ochutit kávou, kakaem, rumem či likérem (Amaretto, Malibu, Créme de cassis, Chambord...) – vždy jen uberte poměrnou část mléka. Samotné mléko můžete nahradit kokosovým, mandlovým či oříškovým. Pro svěží šmrnc (a vizuální efekt) ho můžete zkusit nahradit i najemno rozmixovanými jahodami nebo malinami.
- Vrchní vrstva Místo šlehačky můžete na hotový koláč rozetřít například karamelové Salko. Stačí ho jen trochu naředit vodou, mlékem či smetanou a rozehřát. Přidat můžete i kapku rumu. Zkuste také šlehačku s kakaem nebo s čokoládou (stačí čokoládu rozpustit v horké šlehačce, nechat vychladit a ušlehat). A úplně nejjednodušší je posypat šlehačku skořicí.