Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tres leches
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 173
Do hodiny Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7150 kcal
Bílkoviny 159 g
Sacharidy 798 g
Tuky 359 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Název této španělské speciality je odvozen od tří druhů mléka, kterými se prolévá piškotový korpus. Třímlékový koláč je neskutečně lahodný, hodně sladký a krásně vláčný, a tak jsme ho pro vás připravili hned ve čtyřech variantách. Recept lze libovolně obměňovat a přizpůsobit svým chuťovým preferencím. Naše tipy najdete na konci postupu.

Suroviny

máslo 115 g
+ na vymazání formy
+ na vysypání formy
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
vejce 5 ks
vyškrábnutá semínka nebo 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Na prolití
nebo plnotučné mléko
neslazené, v konzervě
slazené, v konzervě
Na dokončení
vanilkový extrakt 1 ČL

Postup

1

Troubu předehřejte na 175 °C a formu o rozměrech 23 x 33 cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

2

Mouku prosejte s kypřicím práškem do mísy a dejte stranou.

3

V jiné míse ušlehejte změklé máslo s cukrem do světlé pěny, přidejte vejce a prošlehejte tak, aby se vše spojilo.

4

Potom po částech přisypávejte moučnou směs a zašlehávejte.

5

Nakonec zašlehejte vanilkový extrakt.

6

Těsto vlijte do připravené formy a pečte zhruba 30 minut. Ještě horké je hustě propíchejte vidličkou a nechte ve formě vychladnout.

7

Všechna tři mléka společně prošlehejte, přelijte směsí vychladlý korpus, zakryjte potravinářskou fólií a dejte na alespoň hodinu do lednice, aby se tekutina důkladně vsákla.

8

Smetanu vyšlehejte s vanilkovým extraktem a naneste na koláč.

TIPY NA DOKONČENÍ

  • Pod šlehačkovou čepici nasypte sezonní ovoce anebo třeba kompotované broskve, nakrájené na plátky.
     
  • Mléčnou směs nebo šlehačkovou závěj lze vždy vylepšit kapkou alkoholu. 

VYHRAJTE SI S TĚSTEM, MLÉČNOU SMĚSÍ I S KRÉMEM

  • Těsto na Tres leches můžete vylepšit přimícháním strouhaného kokosu, mletých mandlí či oříšků. Nebo vmíchejte 1–2 lžičky instantní kávy rozpuštěné v trošce vody.
  • Mléčná směs Lze ji ochutit kávou, kakaem, rumem či likérem (Amaretto, Malibu, Créme de cassis, Chambord...) – vždy jen uberte poměrnou část mléka. Samotné mléko můžete nahradit kokosovým, mandlovým či oříškovým. Pro svěží šmrnc (a vizuální efekt) ho můžete zkusit nahradit i najemno rozmixovanými jahodami nebo malinami.
  • Vrchní vrstva Místo šlehačky můžete na hotový Tres leches koláč rozetřít například karamelové Salko. Stačí ho jen trochu naředit vodou, mlékem či smetanou a rozehřát. Přidat můžete i kapku rumu. Zkuste také šlehačku s kakaem nebo s čokoládou (stačí čokoládu rozpustit v horké šlehačce, nechat vychladit a ušlehat). A úplně nejjednodušší je posypat šlehačku skořicí. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/5

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč